another comment...spoiler alert

Saya jumpa review ini semasa mengoogle nama sendiri ( mmg takde keja saya ni)..tup2 jumpa blog beliau. Thank u Hmy_bcuk kerana sudi membaca JKP..n thank u juga sukakan JKP..(^_^)

Baru lepas menghabiskan novel nie... Novel ke-4 karya DZ..aku tak pernah baca novel2 beliau sebelum ni, tp slps survey kat internet novel2 beliau boleh tahan gak..

Kalau sapa2 yg meminati genre romance-triller leh ler beli novel ni..


Selepas membaca aku boleh kasi 4 bintang arr sbb jalan cerita nyer lain dr yg slalu aku baca.


Jauh Kau Pergi (JKP) mengisahkan kisah cinta antara Afi-Rif..(nama depa sedap2 belaka,malas aku nk tulis pjg2)..


Rif: Kapten Haiyan Rifqi seorang anak yatim piatu( sebatang kara) seorang komando ATM merupakan sahabat baik pada Afi,Jimmy,Eddie,Lukman dan Helmi..kenal semenjak berumur 9tahun.. Tapi disebabkan satu insiden yg menyebabkan kematian tunangnya Nadia menyebabkan Rif menyepikan diri dari Afi.Seorang yg sensitive, tegas, bertanggungjawab dan amanah..


Afi: Afiqah Najwa seorang pustakawan adik kepada Kapten Najmi Hariri (jimmy),seorang wanita yg baik,cantik dan kematian kedua2 ibubapanya dan abgnya menyebabkan dia sedih sgt..sensitive,caring,loving person..pernah ada hati pada Rif watu sekolah dulu..


Starting citer ni dah wat aku meleleh-leleh...gheezzzzzzz..,tp biler dah start aku tak leh stop..aku baca start kul 12mn dan sampai time nak Imsak pun aku still pegang novel ni..hehehe tp lps tu kene stop la kejap, pastu ptg td sambung balik sampai abis


Disebabkan kematian Jimmy (abg kembar Afi), mengakibatkan Afi diancam bahaya..Rif dan 3 sahabatnya berusaha melindungi Afi..rupa2nya melindungi Afi merupakan tugasan Rif, dan disebabkan mereka bukan mahram maka Rif mengambil keputusan menikahi Afi..Kelihatan mereka mcm confius dgn perkahwinan mereka sbb tiada cinta antara mereka masa tu,lebih kepada terpaksa dan tanggungjawab..Insiden2 berlaku dimana org2 Tengku Azhar sentiasa memburu Afi tanpa Afi tahu sebabnya..Muncul Cougar utk membunuh Afi tp Cougar taksanggup melakukannya stlh memandang wajah polos Afi..Rupa2nya Cougar adalah Jimmy (yg tlh di brainwash dan diberi memori baru)..Rif yg telah mensyaki dr awal Cougar adalah Jimmy menjejak Cougar dan Cougar mendapatkan rawatan hipnosis semula utk pulihkan memorinya..


Klimaks citer ni dimana Rif dan Afi berpisah buat sementara kerana memberi peluang pd Rif utk memikirkan perasaan cintanya pada Afi kerana Rif masih tidak dapat membuang ingatannya pd Nadia..setelah Rif benar2 pasti dgn perasaannya Rif kembali pada Afi malangnya Afi telah dilarikan oleh Tengku Azhar dan konco2nya..Nasib baik Rif nampak dan mereka berdua menjadi tahanan Tengku Azhar..Disaat2 menjadi tahanan Tengku Azhar Rif meluahkan persaannya pada Afi, dan rupa2nya Afi sedang mengandungkan anaknya..


Pergelutan berlaku diatas kapal itu antara pihak penjenayah dan pasukan komando menyebabkan Afi terjatuh ke dalam laut dan lemas dan Rif cedera ditembak.Surenya pihak komando menang dlm game nih..tp Afi keguguran..


Endingnyer sure yg baik2 belaka, Afi dan Rif hidup bahagia dan pregnant lagi..Scene kelam-kabut sahabat2 baik mereka semasa Afi mahu melahirkan lucu sekali terutamanya si Helmi yg pitam di hospital sedangkan dia doktor tentera..hehehehehe.. (dia bayangkan kalau tunang dia yg nak bersalin nanti tu yg dia panik!.) dan akhirnya Rif dan Afi dpat twin baby girl!


*novel ni ditulis dgn cantik sekali, ttg kisah hidup seorang tentera komando, byk term2 askar yg digunakan dan aksi2 lasak diceritakan dgn baik..bagaimana jimmy yg bertugas sbg deep undercover utk mendapatkan maklumat pada pengkhianat negara.Nak detail baca sendiri la..


ni pun sbb aku boring sbb tader mende nk buat tu yg aku tulis bebanyak!..Cuma aku takleh terima nape Rif terlalu ikutkan perasaan bersalahnya pada kematian Nadia..Dia lelaki,komando lak tu, dia kena la kuat!! sentimental sgt..Kalau aku la dah berperang dah, tk kuasa nk bertahan ngan mamat sengal yg payah nk lupakan kisah lama..sbb tu aku brutal!


-try nk cari novel DZ yg terdahulu lak,..kalau sempat daa


ni pulak aku jumpa dalam facebook PENA WARISAN ENTERPRISE...

WAH... cite ni aku bace mmg x bley benti ah... bkn ape...ssh la nk dpt cari novel yg kaw2 best nowadays...slalu dpt yg xcapai tahap ku jek...hehe



dhiya zafira ni mmg ske buat pembace tertanye2 la... dy buat cite tergantung, pastu dy explen after that... mmg byk ah dy buat cmtu....cite ni stok2 cite love+thriller ah... mmg seswai utk zmn skrg pnye taste...

cite ni mengenai spsg anak yatim piatu kembar lelaki n perempuan name najmi n afi... najmi ni askar n jadi perisik utk angkatan tentera malaysia yg nk siasat kes cubaan menggulingkan sistem beraja 1 negeri ni... tapi kantoi... passtu dy di seksa dgn kejam smpai dy hilang ingatan supaya ape yg dy spy slame ni dy lupe...n pastu dy di set kan utk bunuh adik dy sndiri (afi) sbb afi ade sikit maklumat mengenai kes tu...


utk menyelamatkan afi, besfren si najmi ni (komando jugak) name rif, ditugaskan utk mengawal afi 24 jam... mmg byk kali la cubaan nk bunuh afi ni... kesian pon ade gak... dah le sebatang kare... pastu kne guard 24 jam...ade org nk bunuh lagi...huhu... tmbh parah lagi sbb jiran2 dok kol jabatan pencegah maksiat sbb si rif ni slalu msk umah dy....


so, nk sng... derang pon terpakse kawen....n biase la... cite2 org kawen ni mmg best pon utk dibace... hahaha.... tros trang... puas hati beb bace cite ni... tmbh2 la dgn imaginasi aku ni yg kuat... dok terbayang2 time rif dgn gaya komandonye utk selesaikan misi menyelamatkan afi dlm ms 2 minit, bwk afi terjun apartment 10 tingkat dgn care rappelling mlm2 bute....fuh.. mcm mission impossible pon ade..... n ayat yg paling xbley blah dr rif bile si afi ni melawan2..


"Afi, kalau tgn ko bgrk skali lagi, kau kna ngn aku. ade 2 pilihan skrg ni. sama ada ko pakai body harnes ni dan turun dgn aku atau aku campak ko ke bwh. Mana 1 ko nak?"

gelak guling2 aku bile afi kne terjun dlm keadaan pakai seluar tido gmbr Popeye byk2 ...hahaha....

so, aku bagi cite ni 4.5 out of 5 star lah!!!! haha

Comments

Popular posts from this blog

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara