Posts

Showing posts from November, 2007

tak sampai lagi

Image
Salam... Aku betul-betul tengah bengang dengan MPH la ni. Buku yang aku order secara online masih tak sampai-sampai lagi. sepatutnya tarikh yang dihantar 25hb lepas tapi dah 2 hari berlalu masih tak ada apa-apa. Baru tadi call tanya pihak depa...kata akan call me ASAP utk maklumkan tapi sampai la ni habuk pun tarak. Apa masalahnya pun aku tak tahu. sebelum ni tak ada masalah pun coz tak sampai seminggu buku dah dapat. Tension betul...hmmm agaknya sengaja je buku tu lambat pasai nak aku habiskan manuskrip aku cepat2. yelah...kalau dah ada buku baru depan mata memang tak jadi kerja aku...hahhaha...apalah nasib...mak aku bosan je sebab setiap hari aku asyik tanya benda yang sama ' dah sampai dah?" itu baru order kat malaysia tuh...kalau aku order kat amazon ke...abebooks ker...berapa lama agaknya aku kena tunggu? Aku tukar video baru kat atas...lagu Isabel dari pakwe2 hensem aku IL dIVO. Sesiapa yang tak pernah dengar lagu nih...silakan mendengar kerana aku gerenti bulu roma anda …

new day has come...

Salam... Aku sudah sihat sepenuhnya. Alhamdulillah. Minggu ni minggu terakhir bulan November. Sepatutnya aku kena berkursus lagi di KL namun mujurlah hanya pembantu aku seorang saja yang kena pergi. Memang seronok...bolehlah aku menyiapkan mss aku minggu ni. tidak banyak lagi cuma perlu di edit dan disusun sana sini. Dan kalau tiada halangan, aku akan menghantar kepada editor bulan 12 nanti. Insyaallah...doakan aku ya...

sakit...

salam, Sehari dua ni aku hilang dalam dunia memblogging ni. Sebenarnya aku baru baik dari sakit yg menyerang aku....Alhamdulillah aku dah sihat w/pun masih kurang bertenaga. nak buat apa semua serba tak kena. doktor bagi mc 2 hari tapi sampai sekarang badan aku dok rasa lemah2. doktor kata kena food poisoning. Aku pun iya jerla...padahal aku yakin bukan. Apapun aku memang tengah tak ada mood nak menulis...so...nanti2lah aku tulis balik...

rahsia bulan kelahiran

NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubun…

beautiful song - hurt by Christina Aquilera

Image
Seems like it was yesterday
when I saw your face
You told me how proud you were,
but I walked away
If only I knew what I know today Ooh, ooh
I would hold you in my arms'
I would take the pain away
Thank you for all you've done Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do To hear your voice again
Sometimes I wanna call you
But I know you won't be there Ohh I'm sorry for blaming you For everything I just couldn't do And I've hurt myself by hurting you Some days I feel broken inside but I won't admit Sometimes I just wanna hide 'cause it's you I miss And it's so hard to say goodbye When it comes to this, oooh Would you tell me I was wrong? Would you help me understand? Are you looking down upon me? Are you proud of who I am? There's nothing I wouldn't do To have just one more chance To look into your eyes And see you looking back Ohh I'm sorry for blaming you For everything I just couldn't doA And I've hurt myself, ohh If I had just one mor…

love is cinta...

Salam... Hari ini aku nak bercakap soal cinta, kasih sayang dan seangkatan dengannya. Aku rasa inilah salah satunya perkara yang paling akrab dengan diri kita dan insan-insan yang berada di sekeliling kita. Dan aku yakin, terlalu banyak sudah yang diperkatakan tentang subjek yang satu ini. Kata orang, lebih baik kita pernah mencintai dan dilukai daripada tidak pernah merasa cinta langsung. Dan sesetengah berpendapat pula, kalaulah dia tahu betapa luluhnya hati kerana putus cinta, adalah lebih baik dia tidak menyerahkan hatinya kepada sesiapa. Pendapat anda bagaimana pula? Bagi aku ada dua situasi di sini. Bagi pendapat pertama, insan ini optimis dan berfikiran positif orangnya. Dia berpendapatan putus cinta itu adalah lumrah kehidupan. Bukan satu masalah yang besar. Iya, aku tetap akui, memang payah untuk melupakan cinta pertama, kedua ketiga...ataupun yang seterusnya. Bila kita serahkan hati pada seseorang, bermakna kita telah memberi seluruh harapan dan kepercayaan kepadanya. Kita ti…

scorpio

Image
Untuk suka-suka sahaja. Boleh baca...untuk percaya....Allahualam...
The Scorpio female is an independent soul. She possesses a forbidding, keep-your-distance manner that often hides a secretive and sensitive heart. This is a woman who will risk all for love and not count the cost, but can become bitterly disappointed if her judgment is proved wrong. Undeniably romantic by nature, she demands the near-impossible of those she loves. However, this female is quick to assess personalities and situations, able to put her finger on the crux of a question or circumstance immediately, seeing through all the dross, ignoring the veneer and getting to the truth.
In addition, this woman is often at least a little psychic. She will make a number of good friends, usually keeping them all her life, and her sympathy and understanding are extended to all who come in contact with her. Still, the woman ruled by Scorpio does make for a formidable enemy. She rarely creates animosity willingly, but is someti…

mencetus semangat

If you do not hope, you will not find what is beyond your hopes.
St. Clement of Alexandra

We are all inventors, each sailing out on a voyage of discovery, guided each by a private chart, of which there is no duplicate. The world is all gates, all opportunities.
Ralph Waldo Emerson

Seek the lofty by reading, hearing and seeing great work at some moment every day.
Thornton Wilder

The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible.
Arthur C. Clarke

We are what we repeatedly do. Excellence, therefore,
is not an act but a habit.
Aristotle

Work spares us from three evils: boredom, vice, and need.
Voltaire

Experience is the child of thought, and thought is the child of action.
Benjamin Disraeli

You cannot plough a field by
turning it over in your mind.
Author Unknown

The best way out is always through.
Robert Frost

Do not wait to strike till the iron is hot; but make it hot by striking.
William B. Sprague

Nothing will ever be attempted if all possible objections must fi…

aku boleh buat

Image
Salam... Alhamdulillah, semangat aku makin hari makin kuat. Semalam hampir 6 jam aku depan laptop. Selalunya waktu idea aku mencurah-curah selepas sembahyang maghrib. Kalau tiada hal yang menganggu Insyaallah kerja aku memang produktif. dan kalau terganggu pun selalunya disebabkan TV. Semalam aku tidak bermula dari kebiasaan. Aku bermula lebih awal dari itu. Lepas balik kerja, aku rehat sekejap. lepas asar, aku mulakan kerja dengan azam yang kuat. semasa menekan button on pada laptop, aku motivasikan diri sendiri. tak kisahlah kalau aku tidak dapat menaip walau satu baris pun, tapi apa yang pasti aku mesti buat sesuatu pada manuskrip itu.
Dan semasa aku menutup laptop tepat jam 12 malam, aku senyum sendirian. Aku bangga dengan diri aku sendiri. untuk hari itu aku berjaya menewaskan halangkan terbesar dalam diri aku iaitu malas. yeah...aku mampu lakukannya. Semasa menulis aku akan hadkan masa aku paling lewat pun sampai pukul 1 pagi. Aku tidak mahu oleh kerana terlalu menumpukan pada penu…

kelemahan diri

salam... Hari ini aku rasa segar setelah bercuti selama 2 hari. Apa yang menyeronokkan aku mood untuk berkarya semakin memuncak setelah mood tersebut shutdown beberapa minggu yang lepas. Manuskrip ke 2 masih belum siap walaupun aku pernah tetapkan target untuk menyiapkannya penghujung oktober ini. Harapan aku untuk menyiapkannya walaupun tengah berkursus tidak tercapai nampaknya. Malah laptop yang aku bawa bersama tidak langsung dibuka kecuali pada malam terakhir. Mana tidaknya waktu senggang hanya digunakan sepenuhnya untuk mengosok pakaian dan menggantikan tidur yang tidak pernah lena saban malam. Aku kecewa sebenarnya. Aku menghampakan diri sendiri. Aku tidak berjaya memenuhi tekad aku sendiri. Tiada siapa yang harus aku salahkan kecuali diri aku sendiri. Apa yang berlaku sampai manuskrip yang hanya tinggal beberapa helai sahaja lagi itu tidak mampu aku habiskan? Mendengar cerita Lynn, rose, kak lily, lily yong membuatkan semangat aku kembali terbakar. Terutamanya Lynn yang selalu me…

gambar kursus

Image
Gambar ramai2 pada hari terakhir kursus....muka masing2 naik lenguh sebab kameranya dah berapa buah...pastu dalam fikiran dah sampai ke mana-mana ntah...apa pun seronok dapat kenal dengan member pahang...dan salah seorangnya classmate aku masa kt Uitm shah alam dulu..

Ni gambar masa tgh break kejap...dapek member yg suka bergambar so...aku tumpang sekakilah...kt tangan aku ada sebuah novel...kursus2 jugak...buku takleh tinggal...ihihiih


Aku, sinasuriatie, iffa, n lela naik 'eye on Malaysia'. Masa ni kitaorang tgh free. kelas xdak...so kerana ingin menunaikan hasrat lela yang teringin sangat nak naik...so...kami meredah saja jalan yang ada. masing2 tak pernah sampai. masing2 xbawak transport sendiri...so apalagi...jalan kaki...hahah...kira turunlah 5kg mencari destinasi.hihihii

bayar hutang

salam... Aku ingin membayar hutang pada adhan yang telah men'tagged' aku sebelum ari raya ari tuh...so adhan...inilah 8 perkara tentang aku ; 1. Suka suka tgk tv, dengar lagu, dengar radio yang berbahasa inggeris. selalunya mix / hits / light n easy yang menjadi pilihan. kalau naik keta ngan adik aku lagu jer tangan dia menukar channel. selalunya kami akan bergaduh menegakkan minat masing2.hihihi..bukannya aku tak dengar / tgk citer melayu tapi....adakalanya keinginannya tu tak ada...aku hanya akan tgk kalau species eman manan, nasir bilal khan, rosham yang berlakon... 2. Berkaitan dengan tv jugak...aku tak pernah tengok cerita2 samarinda yang selalu bermain kat tv3 tuh. walaupun pelakon hebat mana sekalipun berlakon...aku tak pernah tgk...sebabnya....1. balik2 cerita asyik sama. ( tgk masa iklan - itupun sebab adik aku) 2. Aku tak suka tgk citer pendek2. setengah jam...aku memang malas nak melayan kecuali citer komedi. 3) godaan citer grey's anatomy, csi, ncis, prison break…

Selamat Hari Lahir Mardhiyah

Image
Hepi birthday 2 u
this is ur day
only day 4 u
we gonna luv u in every way,
this is ur day....ur day....
hepi birthday...2 u...2...u
hepi besday 2 u
ur still young....age is just a number (hmmmm..ye ke...?)
dont u stop having fun...
this is ur day...ur day...
hepi besday...2u...
this day only come...once every year
becoz ur so wonderful
with every little thing u do....yeah....
ulang c/o

hahah...hepi besday utk aku...setahun n makin bertambah usia aku...Syukurlah aku masih mampu bernafas di bumi ALLAH SWT ini...dan semoga kehidupan aku terus bahagia dan mendamaikan...lagu kat atas lagu dari kumpulan peberet aku masa muda2 dulu...new kids on the block....sapa tahu bolehlah nyanyi...sapa tak tahu...pandai2lah bikin melodi sendiri....

here i come to save the day.....

Assalamualaikum... Akhirnya...aku kembali setelah 12 hari berkursus....buat masa sekarang, aku masih belum ada mood untuk menceritakan apa-apa...cuma hari ni aku agak gila melompat dari satu blog ke blog yang lain....12 hari...rasanya tempoh tu terlalu lama untuk aku berpisah dengan blog aku n kawan2 yang lain...so.....hasta manana.... Kepadamu kukirimkan salam terindah, salam sejahtera para penghuni syurga, salam yang harumnya melebihi kesturi, sejuknya melebihi embun pagi, salam hangat sehangat sinar mentari waktu dhuha, salam suci sesuci air telaga Kautsar yang jika direguk akan menghilangkan dahaga selama-lamanya, salam penghormatan, kasih dan cinta yang tiada pernah pudar dan berubah dalam segala musim dan peristiwa.
~ Ayat-ayat cinta - Habiburrahman El Shirazy