Posts

Showing posts from July, 2006

PESTA BUKU UPSI 17-21 JULAI 2006

Semalam, berakhirlah pesta buku yang amat dinanti-nantikan oleh aku dan insan-insan yang hantu novel. Pesta buku ini merupakan acara wajib yang perpustakaan anjurkan sempena menyambut bulam membaca peringkat UPSI. Oleh kerana kami tidak dapat menggunakan dewan SITC, pihak jawatankuasa membuat keputusan untuk mengadakan pesta tersebut di perpustakaan sendiri. 2 ruang digunakan iaitu BILIK 24 JAM dan Student Lounge. Antara peserta yang mengambil bahagian ialah Creative Enterprise, Utusan Publication, Telaga Biru, Koupsi, Penerbit UPSI, Karangkraf dan jeng..jeng..jeng..(depend kepada anda sendiri berapa banyak jeng jeng yg nak digunakan) ahaks....ALAF 21. YIPPIIIIII...
Aku merupakan salah seorang AJK pesta buku so, sepanjang masa pesta buku tu berjalan aku akan betugas memastikan segalanya berjalan lancar.
Buat permulaan, Alaf dan Creative, dan Utusan Pub diletakkan di bilik 24 jam. Dan selebihnya di student lounge. Aku siap pesan kepada member aku, “kalau ko buat jadual make sure aku jag…

PENAWAR PENAT OLEH RASULLULLAH

Penawar Di Kala Kepenatan

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah
mahu pun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh
Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai
penawarnya.
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu
Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum
untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :


"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan
mintalah seorang khadam untuk membantu mu."


Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk
mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.
Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak
kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta
menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:


"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang
kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring un…

SEKADAR RENUNGAN

CERITA: CIKGU TAK ADA OTAK


Ada seorang guru tadika yg tidak percaya
wujudnya tuhan dan die pun
berfikir bagaimana nak brain wash kanak2 di
tadika tsebut supaya tak
percaya wujudnya tuhan. Die pun mendapat
satu akal...

Guru tadika : Anak2,nampak tak pen ni.
Anak2 : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ade kan.
Anak2 : Ader cikgu.

kemudian guru tadika tadi memasukkan pen tu
dalam poket die, kemudian
bertanya lg..

Guru tadika :Anak2,nampak tak pen?
Anak2 : tak nampak cikgu.
Guru tadika : pen ade tak?
Anak2 : takder cikgu.

Guru tadika : Anak2 nmpk tuhan tak?
Anak2 : tak nampak cikgu.
Guru tadika : tuhan ader tak?
Anak2 : takder cikgu.

Guru tadika td sgt gembira sbb tujuan die nak
brain wash otak budak2 tu berjaya.Ttp dlm
byk2 bdk tu ader seorang budak yg pintar,dan dia minta pun mengangkat tangan
Bdk A : Cikgu bleh sy ckp sesuatu.
Guru tadika : Bleh,mari ke depan.
Bdk A : kwn2 nmpk cikgu tak.
Kwn2 : nampak.
Bdk A : cikgu ader! kan?
Kwn2 : ader.

Bdk A : kwn2 nmpk otak cikgu tak?
Kwn2 : tak namp…