Posts

Showing posts from January, 2013

KARNIVAL KARANGKRAF 2013

Image
SALAM...MAHU DAPATKAN KARYA2 DZ INI...




JOM KE SINI



ANTARA PENULIS YANG HADIR



Ulasan JKP n TBK

Image
Salam..
Ini merupakan komen yang saya terima melalui fb yang datangnya daripada Lina Abd Majid..muchas gracias, chica...

salam Dhiya Zafira, ingat nak add friend tapi dah tak boleh...tak pelah... saya baru habis baca Jauh Kau Pergi. Dah beberapa ketika jugak beli tapi baru ada masa nak baca. Jujurnya, saya suka sangat! Tak sangka ada penulis wanita yg mampu meruntun semangat saspens saya! sekali baca, ada iras2 tulisan saudara Ramlee Awang Murshid - yelah, ala2 thriller gitu. tapi pada saya perlukisan emosi dan konflik perasaan yg digarapkan dlm novel ni lebih hidup dan menyentuh jiwa saya. saya tau mengenai novel ini setelah tertarik membaca satu review oleh seorang rakan fb. bagus review dia tapi saya tak pandai nak buat review jugak. cuma nak bagitau perasaan saya selepas baca novel ini saja. pada mulanya saya sangka ini novel perang. Tergambar dlm fikiran saya kisah cinta zaman perang macam perang jepun tu...heheh. rupa2nya ini kisah zaman moden yg tersulam dgn unsur saspens yg sgt mend…

ATV RIDE...

Image
Tak ada cerita apa pun cuma nak bgtau saya dah scan gambar ni dah...hehehe...nak baca cerita tgk kat sini ya..

Korea Day Two Part III

Image
Salam
Selepas Lunch, kami bergerak keTrick Art Museum pula. Museum ini merupakan museum 3D yang menunjukkan mainan seni ilusi kepada kita. Kesemua ilusi ini adalah berbentuk lukisan dan terbahagi kepada beberapa bahagian. Kat sini memang ramai orang dan kesemuanya mahu menunjukkan kemahiran bergambar. Masing2 memang tak kisah dan berasa malu apabila sanggup berbaring, melentang, merangkak ke apa ke hanya untuk mendapat shot yang dikehendaki. Kami juga tidak melepaskan peluang untuk berbuat demikian. heheheh..memang eksaited la bila kononnya2 meniti titi yang halus yang bawahnya dipenuhi air sedangkan hakikatnya nan ado..hahhaa..lukisasn dan trick semata-mata. Kat sini tak ada apa sangat kecuali untuk bergambar saja..jadi layanlah gambarnya ya...

Selepas tu bergerak untuk acara seterusnya iaitu ATV RIDE....wahhhhhh..memang teruja giler sebab tak pernah merasa naik benda alah ni. Pic tak ada sebab semuanya nak memandu habis siapa nak tangkap gambar kan..cuma di pertengahan jalan..mereka a…

Dzar' s Story

Image
 Bella Rossa II, Pulau Perhentian               Dia berdiri tegak dan tergamam. Nama resort itu dibaca berkali-kali seakan tidak mahu percaya. Tetapi walaupun hati cuba menidakkan kenyataan namun dia tahu nama itu tetap tidak berubah. Dan matanya ini masih belum buta lagi sehingga tidak kenal huruf apa yang sedang dibaca ketika ini. Ya! Kenyataan masih tetap sama. Dia berada di Bella Rosa ketika ini. Adakah ini bermakna...! Dzar menggeleng perlahan. Wajah yang cukup jarang tersenyum itu tewas juga dengan rasa gembira yang tidak semena-mena hadir dalam jiwa. Beg sandang lusuh berwarna hijau lumut itu kembali disangkutkan ke bahu. Dan dengan kekuatan yang tiba-tiba menghembus diri, dia kembali melangkah. Langit yang dirasakan kelam kembali memuntahkan cahaya.               Nun seratus meter di hadapan, dia dapat melihat figura seseorang. Dia kenal wajah itu. tidak perlu diperkenalkan lagi. Walaupun dalam keadaan terpejam mata sekalipun, dia pasti mengecam insan yang masih tidak menyedari…

Korea ~ Day Two Part Two

Image
Salam...
Selepas habis melawat Jeju Folk museum (boleh baca di sini), kami bertolak ke SEOPJIKOJI HILL ( mak aiii..payahnya nak sebut nama benda alah ni). Di sinilah tempatnya pengambaran drama ALL IN..lakonan Song Hye Kyo dan Lee Byung Hun dilakukan. Masa sampai kat tempat tu si Jamilah siap berpesan supaya jangan ambil gambar sebarangan terutama gambar-gambar ahjumma yang sedang berniaga. Sebab kebanyakkan mereka ni memang tak suka pelancong ambil gambar mereka. Di kawasan sini juga terkenal dengan sotong bakar. Kalau ada peluang rasa..silalah rasa .itu kata Jamilah. tapi saya tak rasa pon..sebab saya tak suka bau sotong tu dibakar. semerbak masuk hidung...Masa tiba, hujan turun renyai2 tapi mujurlah sekejap aje. cuak juga kalau hujan turun main lebat. Bukit kat sini tak adalah tinggi sangat pun. Aman-aman sahaja kalau nak berjalan lebih2 lagi ada laluan yang disediakan.  Separuh perjalanan kita akan nampak sebuah gereja kecil yang digunakan untuk drama ALL IN ni. Saya tak adalah eksa…

'BACA dan ULAS' ~ ulasan 5 pemenang

BerikUT adalah ulasan dari 5 pembaca yang memenangi peraduan ' Baca dan Ulas' Oktober lalu...Nombor adalah random ya kerana setiap daripada mereka memenangi hadiah yang sama. Set sujeo ( sudu n chopstick) dan Bookmark merangkap sanggul rambut merangkap pembuka surat..heheh all made in korea okeh..heheheheh


1. Noraini Abd Aziz
Sebelum saya membuat ulasan ttg TBK, terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah & syabas kepada Dhiya kerana penghasilan novel ini. Walaupun ulasan ini untuk pertandingan, tapi saya menulisnya berdasarkan pandangan peribadi saya dan terlebih dahulu saya memohon maaf andaikata ada ulasan saya yang tidak kena pada pandangan Dhiya. Maklumlah, I’m just a reader so ulasan pun mesti tak sama macam the writer kan ? Anyway, I’m glad to be a part of it…so this is it! TBK memang novel yang ditunggu-tunggu oleh semua peminat Dhiya, termasuk saya! Jimmy’s story always worth waiting. Bagi pembaca tegar novel2 Dhiya mcm saya, Jimmy dah well known dah. His feature …