Posts

Showing posts from October, 2012

6 novel 6 Romantik Aksi

Image
Saya suka poster ni.Terima kasih kepada team ALAF 21 yang membuat poster ini untuk saya...

review TBK di GOODREADS

Salam
Saya jumpa review ini semasa sedang menggoogle TBK...di Ulas oleh Intan M yang berasal dari Singapore. Yang paling buat saya terkedu dan ketawa bila membaca komennya diperenggan akhir.hehhehehe...

Ulasan
Intro yang sangat berkesan. Penyampaian yang teratur dan teliti. Cerita yang menarik kerana pertama kali dapat insight mengenai hidup seorang komando.


Najmi Hariri (Jimmy) adalah seorang komando yang sangat dihormati oleh orang bawahannya tapi digeruni oleh musuhnya. Semasa dia ditugaskan di Langkawi, atas alasan sedang bercuti rehat, dia berjumpa dengan Auni Sofina. Disitu kasihnya bertaut lalu mereka mendirikan rumahtangga. Dalam masa yang sama, Jimmy sedang dalam operasi mengumpul maklumat tentang kegiatan haram disana yang diketuai oleh Robert dan konco-konconya. Auni juga ada dihubung-kait dengan mereka kerana pembabitan abangnya, Jeffri suatu ketika dulu. Tapi sejak Jeffri menghilang, dia tidak lagi berkerja dengan mereka. Dalam meniti bahagia, Auni dapat tahu bahawa Jeffri t…

Mimpi jadi kenyataan

Salam...
Masih ingat tentang impian saya yang selalu tertangguh dari tahun 2010 tentang ini dan ini? Alhamdulillah..Jika diizinkan ALLAH..impian itu bakal menjadi kenyataan..November..saya menanti penuh debar dan sabar...tiga perkara berlaku serentak tahun ini. Hari kelahiran saya...ulangtahun perkahwinan saya yang pertama dan saya, suami dan adik akan ke negara impian saya...Ya ALLAH..Kau permudahkanlah segala-galanya...Aaminn.

AKU MAAFKAN KAMU

Image
Salam...
Saya suka lagu ini. Dulu Ist time dengar rasa macam annoying aje tapi bila meneliti bait2 lirik yang mendalam dan indah ini..saya terus jatuh suka...


Ada teratak di hujung kampung Bawah cermin kopak ada kotak Tersembunyi dalamnya ada tempurung Sembunyi bawahnya katak melalak



Atur sepuluh daktil batal yang batil Detik dua usul ditutup satu lagi tampil Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil Minta diisolasi dari dalil busuk jahil Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi


Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni Mana cepat terbang atau warna gelang tangan Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan Halusinasi susuli ketandusan ihsan Ubat parut auditori kesan artileri insan Gagal dikesan
Aku maafkan kamu Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu Yang aku Maafkan kamu Tolong teruskan hidup Jangan sebut namaku



Timbul tenggelam, timbul tenggelam Acapkali terpendam, acapkali tersergam Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam Ini buk…

JOM BACA DAN ULAS

Image

MY BABIES MY PRECIOUS...MINE...

Image
MANA SATU PILIHAN ANDA?

BUKU DAN SAYA MASUK PAPER

Image
Salam...
HATI BERGETAR RINDU pula mendapat giliran untuk diulas dalam Bahagian SASTERA akhbar BERITA HARIAN. Jika 2 tahun lepas RINDU UNTUK DIA membuat kemunculan kali pertama, saya sudah senyum sampai ke telinga..kini saya senyum sampai ke awan... Kalau kakak saya pernah keluar paper sebab dapat pingat emas pelajar terbaik Keseluruhan UM dulu..saya pun keluar juga..hehehe..walaupun saya tak cemerlang dalam bidang pelajaran ( huhuuuhu) tapi cemerlang dalam penulisan ok jugak kan...(motif masuk bakul angkat sendiri)..hahahahhahaah

14 SEPTEMBER 2012


12 FEBRUARI 2010






Bila penulis jadi penjual buku

Image
Salah satu punca kesibukan saya sehingga tidak mampu update blog adalah ini...Saya menjual buku saya sendiri. Dalam masa tidak sampai sebulan saya sudah menjual lebih 100 naskah TBK dan 50 naskah buku2 saya yang lain.Alhamdulillah untuk rezeki ini ALLAH...Sehingga kini saya masih perlu mengepos beberapa buah buku lagi..selepas ini saya mahu berehat sebentar untuk menumpukan perhatian kepada manuskrip baharu pula..Tbk di tangan saya pun sudah habis stok...Jadi anda boleh dapatkan dikedai2 berhampiran....






Review TBK 3

Ulasan dari pembaca lelaki yang saya terima dari emel..terima kasih Ariefikbal..atas ulasan anda.. Saya sudahpun mendapatkan novel terbaru puan. menarik  tetapi saya
lebih terkesan dengan JKP dan HBR. Mungkin bila membaca tentang Najmi
Hariri yang jiwang karat tak sudah saya jadi ngilu pulak. Apatah lagi
dengan tergamaknya seorang isteri membunuh suaminya sendiri, saya jadi
semakin ngeri. Tapi tak apa, tetap menarik untuk dibaca sementelah
pulak saya gemar membaca action yang tidak terlalu memberatkan kepala.
Maklumlah dah tua-tua ni. dengan bebanan kerja yang tak sudah2,
membaca novel sekali sekala memang dapat membantu mengurangkan stress.
saya ingin cadangkan puan menulis juga tentang cerita-cerita berkaitan
gangguan sihir yang banyak di kalangan masyarakat kita.  ada kalanya
gangguan sihir boleh menyebabkan kematian, memusnahkan rumahtangga dan
memutuskan ikatan persahabatan. Harap puan dapat menulis untuk tatapan
peminat2 penulisan puan.

Akhir sekali,
TAHNIAH atas terbitnya novel t…

Review 2 -TBK

Image
Ini pula review dari kak Rohaya blogger Jendela Hidup. Terima kasih banyak2 kak...

Akhirnya  selesai juga saya membaca novel terbaru Dhiya Zafira, Tertulis Buat Kita yang mana novel ni merupakan sekuel kepada novel Jauh Kau Pergi.

Novel Jauh Kau Pergi pernah menghantui perasaan saya kejap dulu...kali pertama saya baca novel thriller romantik sebegitu...sangat mencemaskan bila babak Afi kena culik di hujung-hujung cerita, terasa kebas satu badan kerana terlalu menahan 1001 perasaan....pendek kata macam saya la yang kena culik tu...dah le watak Afi dan Rif tu sangat-sangat la kena antara satu sama lain..mereka yang dah baca novel ni pasti tau, apa maksud saya mereka ni 'pasangan yang sangat kena'.

Novel Tertulis Buat Kita adalah berkisar tentang kisah hidup Jimmy a.k.a Mejar Najmi Hariri, kawan baik Rif dan abang kepada Afi. Sebelum ni, kisah Jimmy tak sebanyak kisah Rif dan Afi, kali ni memang penumpuan watak banyak diberikan kepada Jimmy. Selain itu, ada sambungan kepa…

REVIEW TBK

Salam...
Blog yang bersawang lagi...nantilah bila saya rajin2 sikit nanti..saya update ya..sementara itu saya akan pos segala komen dan review yang saya dapat mengenai tertulis buat kita ini...

 Dari Lin Adnil 

salam kak dhiya...

dah lama saya abis baca tbk..tapi tak sempat2 nak komen..huhuhu oleh kerana saya takleh tido skarang..maka saya mengambil keputusan untuk mengomen..heheh
akakkkkk sangat bestt..saya suka sangat semua part...mengenal jimmy dari sisi lain..jimmy yg nakal..selamba..hahaha seronok di awal perkenalan jimmy dengan auni..gaduh..tak suka tapi bila timbul itu rasa..sangat sweettt..bila jimmy ngan auni sama2 berlawan ngan org jahat..saya dapat rasakan hero and heroin dalam action movie..btul la kan kak..bila kita tau yang he/she is the one..kita tahu itulah masanya jodoh dah sampai..tempoh perkenalan bukannya ukuran..

tbk sangat complete dalam menguasai semua perasaan..sedih..marah kelakar..malu..aishh semua adalah..kalau kak dhiya nak tau..saya baca asyik t…