Tribute to my favourite novelist III



ANIS AYUNI

hah...aku nak sambung balik pasai citer bagaimana aku boleh minat dengan seseorang penulis tu. kali ni giliran Kak Anis lak...
Aku kenal dengan karya kak Anis pun baru setahun dua je.. masa tu first buku yang aku baca ialah Suara Hati. masa tu entah mungkin aku tak membaca denga betul atau tak concentrate, maka aku tak berape berkonan sket ngan novel tu.(hihihi..sowi kak Anis). aku anggap citer tu biasa2 saja but quite okay lah for 1ST novel kan.
tahun 2004 library membuat rombongan ke pesta buku. aku memang betul2 excited. yelah aku dapat bayangkan berapa banyak buku yang akan aku borong nanti. seperti biasa aku capai citer novelis2 lain. kawan aku mencapai buku MANISNYA CINTA. Staff alaf beria-ia memujuk aku membeli buku MC. banyak pujian yang aku terima tentang MC tapi entah kenapa hati aku tak terbukak langsung nak membaca MC. Aku kata kat kawan aku..." ko beli dulu..nanti kita tukar buku...aku takut tak best..." So kawan aku belilah...dia tanya aku kenapa aku rasa citer MC tak best...aku tanpa berfikir banyak terus aku cakap..." Aku tak suka nama Fredo dalam sinopsis itu. ntahlah kenapa membaca nama Fredo mematikan keinginan aku membeli buku MC. Itulah sebabnya tuan puan. Kerana nama Fredo aku tak nak baca buku MC. aku tak kenal sapa2 fredo dalam hidup aku. dia tak ada salah apa2 pada au tapi masa tu ntha kenapa aku tak suka nama fredo tu..hihihihi.
so...beberapa minggu lepas tu aku meminjam MC dari kawan. dan seperti aku terpegun dengan JAUH dan SATU JANJI, macam itulah aku terpegun dengan MANISNYA CINTA. aku tertarik dengan bahasa dan gaya penceritaan Kak Anis yang bisa membuai perasaan, dan kadang kala diselitkan dengan kelucuan. bagi aku cerita MC cukup sempurna untuk menghiburkan dan memuaskan hati aku. sekali lagi..penulis kesukaanku bertambah. sekarang ni semua cerita kak Anis aku ada kecuali Suara Hati. aku akan cuba membacanya sekali lagi. mana tahu pandangan aku tentang novel tu berubah pula selepas ni.
To Kak Anis, saya menantikan Karya yang seterusnya....tak sabar dah nih....

p/s....lepas ni sapa hah...tungguuuuuu...

Comments

Mersik said…
Lepas nih..pokcik..pokcik..aaa ( sambil lari2 angkat tangan tinggi2 )

( alahaii menyampuk lagi oang tua nih kekekekek )

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI