Thursday, July 26, 2012

I city

Salam...

Masih belum terlewat rasanya untuk saya mengucapkan salam Ramadhan untuk anda semua. Apa macam dah ada yang tinggal puasa sepanjang 6 hari kita menahan lapar dan dahaga ini? Kalau tinggal bersebab itu, tentu sahaja tidak mengapa..kalau sengaja tinggal...? hmmm..tepuk dada tanya iman ya....

Saya nak menyambung kembali cerita saya di Shah Alam 2 minggu lepas. Saya berkesempatan ke I-CITY. Malam sabtu tu, kami gamble saja pergi sebab tak sure i city tutup pukul berapa kan. cadangnya hanya nak ronda2 cari tempat sebab senang nak pergi keesokkan malamnya. Kami pergi lepas dinner kat Laman seri tu dan tiba kat sana kira2 jam 10.30 malam. Jalan kat sana agak jammed jugak tapi mujur tak lama. Mengenangkan orang masih tetap berpusu2 masuk ke dalam kawasan i city tu, kami memutuskan untuk pergi sahaja memandangkan dah sampai di tempatnya. Mengenangkan ramai yang cakap parking kat bahagian dalam agak mahal, ( saya tak sure pun berapa), kami putuskan untuk park kereta di kawasan perumahan seberang jalan. Tak jauh pun jalannya..dan yang penting free..hehehhe...Lagipun Mr K yang bersungguh-sungguh nak ajak saya berjalan sebab usahanya nak mengajak saya berjongging di taman tasek kamunting dan Taiping tak pernah berjaya.. Ada sahaja alasan saya..huhuh..jadi malam itu merupakan peluang yang cukup baik baginya untuk menyuruh saya berjalan beratus-ratus langkah.

Rupanya malam minggu tutup pukul satu, jadi memang banyak masa untuk kami berjimba di dalam tu. Nak masuk snow world, pakaian kami tak sesuai dan Mr K pula tak tahan sejuk..almaklumlah lemak tak berapa nak ada kat badan dia..jadi hasrat itu terpaksa dibatalkan. Jadi..yang kami buat hanyala berjalan2 sambil beberapa langkah berjalan berhenti untuk sesi menangkap gambar...


Kat sini nak buat drama ala2 cinderella tapi ramailah pulak makhluk. oleh kerana saya ni pemalu tangkap ajelah gambar kuda ni



Mr K yang kena duduk tenangkan perasaan sebab baru lepas naik Pirate Ship..Sungguh tak kusangka enche suami ini gayat rupanya. Aikkk..panjat pokok dan betulkan atap rumah rileks aje...

 hahahaha..muka yang masih pening...cantikkan bangau kat belakang...


Bunga matahari yang sangat cantik dengan warna warni. masa nak gondola nampak pemandangan dari atas memang cantik



Ehem ehem..sila jangan muntah okeh...


Kalau sesiapa yang nak pergi sini, silakan..masuk percuma. Cuma kalau nak masuk tempat salji tu kena bayar RM 35 sorang. Kalau korang pergi sebelum pukul 6 petang harga dia murah sikit dalam RM 25. Nak murah datang petang tapi bahagian lampu warna warni ni tak cantik le sebab malam baru nampak cantik....
Nak naik gondola , pirate ship, carousel dan lain2 bayaran masuk utk dewasa rm 10 sorang. Kanal2 maybe rm 8 kot. Kalau korang ada kad member i city harga dia lebih murah. Kalau nak parking free sila park di kawasan perumahan area kedai dan berjalan kakilah anda. Park kat dalam pun tak adalah dekat sangat pun. Kitaorang habiskan masa dalam 2 jam lebih di sini. Balik hotel dah pukul satu lebih. Mandi2 dan terus tumbang..hahahahah

Thursday, July 19, 2012

Jalan2 cari makan

SALAM...

Selesai urusan di SMK KJ, saya dan MR K bertolak ke Shah Alam. Singgah sebentar ke Karangkraf mengambil stok buku JIWA KACAU dan JAUH KAU PERGI yang sudah kehabisan stok. Berjumpa dengan Ima, staff yang menguruskan pembelian buku saya ini. Rupa-rupanya Ima ini orang Perak juga. Siap dia cakap ..." Kak..lain kali akak tulis macam ni tau...sambil merujuk buku JKP dan HBR. Ima suka baca..best sangat." Er..saya yang sedikit keletihan rasa terubat saja jiwa bila mendengar pembaca yang menyukai karya2 saya. Alhamdulillah. Selepas keluar dari seksyen 15 tu, saya terus bertolak ke Seksyen 19, untuk check in di hotel DePalma. Iya..Iya..saja kami berpusing mencari tempat..padahal senang saja nak sampainya..lagipun bila sampai boleh pula saya cakap pada suami " Eh..dah pernah sampai sini dulu. Ada meeting dengan Alaf..hmmmm macam mana boleh saya tak ingat..hehehe...
Kami berehat dulu melepaskan penat. Lepas solat maghrib, kami bertolak ke Seksyen 13, Laman Seri untuk mencari RESTOREN ini..Yang dimiliki oleh Chef Zubir ( salah seorang juri masterchef malaysia), Tempatnya tak susah nak cari cuma restoren dia agak ke belakang sikit. 

  memang ramai yang datang ke sini untuk makan..meja tak adanya yang kosong..

  Mr K punya pilihan - Hmmmmmmmmmm
Pilihan saya untuk malam itu..hmmmmmmmmm


So..apa kesimpulannya makan di sini; saya rumuskan bahawa ; jeng jeng jeng...

Total harga makanan untuk 2 orang = RM 107.65 ( ada mushroom soup, lupa nak snap pic)
Service =  Agak lembab malam itu sebab pramusaji (ewah) mengatakan mereka ada kekangan staf malam itu ( Menunggu menu dan bil saja pun sahaja sudah beberapa minit)
Environment / Restoren = menarik apatahlagi bahagian depan dia mcm ada ala-ala taman sikit..tengah makan angin bertiup nyaman..so dari segi tu mmg best.
Food =  MR K makan ( tak ingat nama menu dia..resit pun dah letak ke mana ntah)..tapi secara total, kami berdua tidak suka dengan makanan yang kami pilih. Kambing berbau agak kuat ( Mr K terer masak kambing ya..dan dia suka daging kambing..dan bila dia cakapn tak sedap tu..so..mmglah tak sedap...~ infact bau kambing tu melekat sampai ke tengah malam. Saya cakap dengan Mr K..." malam ni saya jalan mmg dengan K ( kambing) hahahahaha...
Saya pula makan ikan salmon dengan kupang...pun rasa ikan dia agak kering. 1ST impression...memang nampak cantik dan indah belaka tapi rasanya no no no...( sedap lagi makan ikan kat secret recipe)...
Kepada yang nak mencuba makan di sana, kalau korang nak cuba..go aheadlah..sebab before saya ke sana pun saya baca review dari banyak blogger yang pernah makan di sana. dan Semua komen mereka positif. Mungkin selera kita tak sama mungkin...
Saya kata dengan MR K..untuk makanan semahal itu dengan rasa yang biasa2 saja rasa amatlah tak berbaloi. Bila saya asik merungut, MR K cakap.."Dah kata nak rasa kan..dah rasa..dan kita dah tahu rasanya macam mana tak apalah...dah masuk perut dah..tak baik merungut"..huhuhu..baik enche...

Esoknya, bila makan kami mencari nasi. Makan kat ASIARI, SACC Mall..murah saja. Tak sampai RM 60 ( Lemongrass squid lupa nak snap foto) tapi berkali2 ganda lebih memenuhi selera..





Sebenarnya, nak ke Laman Seri tu jugak saya nak singgah di Coffee Planet yang terletak berhadapan dengan Laman Grill ini. Saya mahu mencuba Pavlova buatan rakan saya Nowwa yang mana Pavlovanya di jual di Coffee Planet tersebut. Saya beli dua slice saja...dan rasanya memang enak dan sedap...sesedap gambarnya yang memang terasa meleleh air liur bila melihatnya. Even Mr K yang tak suka makan kek tu pun cakap sedap...Hmmm...alamak ai...air liur dah meleleh balik ni...mana nak cari kat taiping ni..huwaaaa...


Wednesday, July 18, 2012

Sesi Bertemu mesra DZ di SMK KHIR JOHARI

Salam...

Pagi sabtu hari itu, saya bertolak dari rumah kakak saya di Wangsa Maju ke SMK KJ. Perjalanan yang hanya memakan masa tidak sampai 3 minit. Itulah indahnya pekan Tanjong Malim yang segala-galanya dekat dan mudah. Saya tidak kisah ke sana. Tiga tahun saya tinggal di sana dan kakak saya sudah menjadi penduduk tetap TM, jadi pekan kecil yang semakin membangun ini seperti kampung ke 2 saya sahaja. Tambahan pula, rakan-rakan disini masih lagi kekal dengan kemesraan mereka, lantas membuatkan saya amat-amat selesa....

Saya tiba seawal jam 8.10 pagi, di saat semua pelajar dan cikgu mahu bersenamrobik. Ketika itu pihak Karangkraf sendiri masih belum tiba, dan saya mengambil peluang bertanya khabar bersama teman-teman lama. Program ini merupakan program Perpustakaan Sultanah Bainon bersama komuniti. Tetapi secara jujurnya yang ramai hanyalah pelajar....mak bapak pun berapa kerat kerat sahaja yang datang pun..lagipun tak banyak booth yang dibuka..Namun usaha murni PSB dalam mempromosikan budaya ilmu dan maklumat ini wajar dipuji dan diteruskan....

Bersama Adik Nuramni Izati yang merupakan rakan fb saya...memang berminat untuk menjadi seorang penulis satu hari nanti..InsyaALLAH..selagi ada kemahuan di situ ada jalan

 Bersama Muliati dan kak Ina Bollywood


Bersama pelajar ( tak ingat nama), Ina dan Aida

 Azlina yang membeli novel saya sebanyak 3 buah. terima kasih daun keladi Ina

Bersama Dekan Fakulti seni Muzik dan pelajar3 aliran sastera
Yang ini pula bersama pengetua cemerlang SMK KJ..hmmm..tak ingat nama..huhuhu


Dikerumuni pelajar2 aliran sastera yang berminat dengan dunia penulisan. Sempat juga meninggalkan beberapa tips untuk mereka.

p/s - Ini hanya gambar sesi pagi..selepas majis perlancaran dan tengahari Mr K yang merangkap camera man dah menghilang diri...menunggu cabutan bertuah tapi kami berdua langsung tak bertuah pun..huwaaaa.....

Thursday, July 12, 2012

Temu mesra bersama DZ



Salam....Jangan lupa ya;

Tarikh    : 14 Julai 12
Hari       : Sabtu
Masa     : 8.00 - 2 pm
Tempat  : SMK KHIR JOHARI TG MALIM, PERAK

I've got ur number




Salam....

Dah baca buku ni? Jika anda peminat tegar Sophie Kinsella, sudah pasti anda sudahpun khatam naskah terbaharunya ini. Saya semasa tahu mengenai kemunculan buku ini kalau tak silap saya bulan Feb atau Mac lalu. Bila nampak aje terus excited nak beli tapi hanya hanya large versionnya sahaja. Yang paperback biasa masih belum keluar. Harganya pun jadi dua kali ganda. Mengenangkan itu, saya tahankan dulu nafsu nak membeli dengan niat masa tu, tak boleh membaca lagi kerana Jimmy masih belum siap. Sebenarnya nak sedapkan hati sendiri. Almaklumlah dengan harga itu, boleh dapat 2 buku Inggeris dan 3 buku melayu. 
Namun, tangan saya ni gatal suka sangat langgan online..bila masuk MPH punya website..ada potongan 20%...kira dapat dalam rm50 lebih le...hmmm..tanpa banyak soal, saya pun beli le...dengan niat memang tak sabar2 nak baca buku makcik ni....Al maklumlah buku sebelumya REMEMBER ME ni tak berjaya puaskan hati saya sangat...mungkin kali ini lebih baik..tapi Hampeh....berbulan2 semenjak MPH pos kat saya..buku tu hanya terdampar saja di rak...mood membaca tak datang...sudahnya paperback yg biasa keluar..saya masih tak baca lagi..hahahah...itulah..siapa suruh tak menyempat-yempat tak sabar...
Namun akhirnya khatam juga buku ini....personally, bagi saya IGYN ni better than RM...tapi still tak boleh lawan Can you keep a secret...citer tu mmg beshhhhh...

Wednesday, July 11, 2012

SUJEO

Salam...




Saya cukup suka dengan sudu korea ni. Dah lama saya mengindam nak makan guna sudu ni semenjak melihat Yujin makan dalam drama WINTER SONATA 10 tahun lepas. Mak aiii..lamanya saya mengidamkan...Belum ada kesempatan makan di mana2 restoren Korea di Malaysia ini yang saya rasa sudah tentu menggunakan sudu yang panjang ini. Rasanya ramai yang dah tahu sudu korea ini lebih panjang dari sudu yang biasa.  Sudu ( sutgarak) dan chopstiks ( jeotgarak) atau digabungkan menjadi sujeo ( korean utensil). Ramai yang suka kot dengan sudu panjang macam ni? rasanya tak payah tanya orang lain...my siblings semua giler baban setiap kali ada scene makan-makan masa tgk drama korea. makanan yang tak sedap pun boleh jadi sangattt sedap dengan cara depa makan....
Tadi ada google kat yahoo..kenapa korean punya sujeo ni panjang2...macam-macam jawapan yang diberikan...antaranya;
Adab makan korean ni tak boleh mengangkat mangkuk nasi ( mcm jepun dan cina) jadi mereka memerlukan sudu yang panjang utk mencapai makanan..
ada komen lain yang mengatakan nak setarakan panjang sudu dengan chopsticks dengan other utensils...iyalahkan..kalau chopticks tu mmg panjang tetiba sudu pendek..alahai...mesti nampak tak cantikkan..? hahahaha..betul ke tidak..ALLAHUALLAM..nanti saya cuba dapatkan jawapan ya....
Saya tak tahu sama ada sujeo ini ada dijual di Malaysia ataupun tidak...kalau ada pun mungkin harganya lebih mahal kot dari korea sendiri. Hmmmm.... Tak sabarnya nak mendapatkan Sujeo ni nanti...

Langkawi Cable Car


Check out awal pagi untuk ke Cable car..kalau lambat sahih kena beratur panjang...

Amboi..tingginya

Tidak sesuai untuk orang yang gayat..hehehe
Saya memang pendek..nak tgk tu pun kena berjengket


Scene pemandangan yang cukup heaven...

Kali pertama naik cable car bersama family hujung tahun 2010, kami hanya sempat naik tapi tak turun melihat pemandang di atas beberapa sebab. Sebab yang paling utama sebab kami tak solat asar lagi...Bayangkan line beratur punya panjang sampaikan pukuk 6 baru dapat naik...semuanya jadi macam kelam kabut. Sudahlah hari itu kami semua nak buat jamak takhir, jadi adalah satu kesilapan memilih melakukan aktiviti ini diwaktu petang. Hmmm..mana nak jangka begitu ramai sekali manusia di sini. Sudah Hadiff buat perangai..dengan tak sembahyangnya lagi..emak pula panik dan tak sihat naik tempat tinggi..jadi kami sepakat naik cable dan terus turun ke bawah..kesimpulannya...utamakan solat anda dalam apa jua keadaan sekalipun ya...
Sebab itu sekali lagi saya ke sini...untuk merasai sendiri pengalaman dia dua stesen cable car ini. Pagi2 kami dah sampai ke sini...pintu pun belum bukak..tup2 tanya pengawal keselamatan cakap buka pukul 10 setengah. Kami keluar semula utk breakfast. Kawasan yang kami pergi taklah jauh..dekat saja dan kami hanya mengambil masa setengah jam sahaja untuk sarapan...tetapi bila kami ke sini semula, kawasan parking yang mulanya lengang dan semakin penuh. Aikkk..takjub seketika. macam mana dalam masa setengah jam, keadaan boleh jadi penuh macam ni? 
Saya dan suami tak berlengah. Terus menukar tiket dan beratur. Barisan memang panjang walaupun kami beratur di bahagian atas. mujurlah hanya menunggu dalam 15 minit dah boleh naik. 
Nak sampai ke sky bridge tu mudah je..kena turun ke bawah...turun..maknanya laju ajekan..tak ada masalah..bila nak balik.hahahhaa..mengah jugaklah bagi sesiapa yang jarang bersenam ni...lepas tu proceed naik puncak ke atas utk tgk keseluruhan pemandangan...fuh...memang cantik..kami naik waktu pagi..jadi keadaan mmg sejuk tak terllau panas...habiskan masa hampr 2 jam di sini dan turun kebawah semula...dan ini yang kami lihat

Ramainya umat yang beratur bayangkan...dari bawah sampai ke atas..mujurlah kami datang awal..


Thursday, July 05, 2012

Karnival ILMU


SALAM...

Saya akan berada di sini. Kepada semua warga Tg Malim amnya dan warga UPSI dan SMK KHIR JOHARI khususnya...kita jumpa nanti ya...

Wednesday, July 04, 2012

Kisah tertangguh II

Salam...


Sambungan kembali kepada kisah saya di Langkawi ya...jap..sambung kay mana ya..oooo..ok..di sangkar ikan2 tu ek...



Memegang ikan pari yang jinak
 


kan dah cakap...MR K mmg suka dengan apa saja binatang
Lepas sejam di fish farm ni, kami dibawa ke laut lepas..fuh..memang lepas bebas betul hingga nak dekat dengan sempadan laut msia - thailand. even kami juga nampak beberapa pulau milik Thailand...trip kali ni tak sama dengan island hopping kat dayang bunting ni..Kali ini lebih best dan teruja..masa kami pergi air laut tengah pasang dan ombak agak kuat jadi bot kali memang teroleng-oleng di lautan. punggung pun tak jejak ke kusyen sebab asik melambung aje...hehehe..kami tak dapat berbuat apa-apa selain berpaut pada bot  sebab melawan ombak yang kuat. Sebab itulah kami tak dapat bergambar..hahahaha.....Saya benda2 yang mencabar ni ok aje..seronok..MR K dah masam2 manis sebab dia kan kurus..kebarangkalian dia tercampak ke dalam air lebih tinggi daripada saya..hahahaha..kelakar tengok dia...
 
Kami di bawa ke sebuah pulau untuk bermandi-manda. Oleh kerana kami memang tak prepare baju, jadi hanya jalan-jalan dan lepaking kat pulau itu aje..huwaaaa..jeles tengok arong lain yang mandi2..kat sini hanya ada kami dan sebuah bot yang lain. kiranya memang privasi lah siki..malangnya ada beruk yang duka curi makanan...hahahaa..nasib baik beg kami tak dicuri seperti pengunjung yang sedang mandi manda tu.. buatlah beg yang dicuri tu ada purse ke apa ke..tak ke naya..? Kami menghabiskan masa kat sini sejamlah jugak..bergambar....best...damai aje dengar bunyi ombak...perjalanan pulang kami mengikut arah lain tetapi akan singgah juga di kawasan sangkar ikan untuk lunch di HOLE IN THE WALL ...dalam perjalanan pelbagai pulau yang kami jumpa..ada yang menyerupai kasut, King kong dan orang pun ada...
    Nampak macam kasut kan?

 Yang ini macam king kong
Yang ini MR K dan pemandu bot cakap macam muka orang..tapi saya tak nampak mcm muka orang..muka kartun ada la..hahaahah

Kalau ada yang perasan, gambar di belakang tu seperti penyu dengan duduk bertimpa...kat sini pemandu bot dan MR K dah senyum2 penuh makna tengok keadaan penyu tu..amboi...fikir kuning aje ya..hahaha

Laut yang menghijau..memang cun..tapi kalau pantai dia kemas sikit lagi heaven kan?
Parking bot nak makan dekat Hole ni..lupa nak snap pic nama kedai dia sebab lapar punya pasal...
Makan-makan dekat HITW ni ok jugak. banyak pilihan makanan dia...kami yang memang tengah kebulur tak banyak cakap dah..terus aje order makanan...sedang menunggu makanan tiba, tengok2 jugalah koleksi ikan2 yang dibela mereka...Lepas makan ni bermakna habislah tour 4 jam kami...Hari yang amat menyeronokkan...