Posts

Showing posts from November, 2010

NBF siap akhirnya

Image


Salam
Alhamdulillah..seperti yang saya telah uar-uarkan di dalam fb, tepat jam 2029, 25112010 tempoh hari, saya akhirnya berjaya menoktahkan NATURAL BORN FIGHTER  - NBF. Syukur akhirnya setelah 4 bulan 5 hari dan selepas melanggar MOU yang sepatutnya siap pada 20 oktober, manuskrip saya siap juga. Fuh! lega yang tidak boleh dicakap dengan perkataan. Ini juga merupakan manuskrip yang paling pantas dihasilkan saya. Pantas ikut style saya ya...Ya saya tahu ada penulis yang mampu menulis sebuah novel dalam masa 2-3 bulan sahaja. Tak apalah..saya buat ikut kemampuan. Ramai yang sudah bertanyakan kepada saya bila akan keluarnya NBF ini...hahha...sukar saya nak menjawabnya sebab NBF ini belum lagi diserahkan ke tangan editor. Cadangnya minggu depan baru akan diserahkan. Buat masa ini, saya akan edit mana yang patut dulu..Ya...cara saya kalau boleh jangan terlalu menyusahkan editor walaupun itu memang salah satu rangkupan tugasnya. Saya percaya kerja yang 'kemas' dan kurang kesa…

Kita mandi dulu

Image
Salam...
Semalam kami sekeluarga ke sini. Walaupun memang menjadi warga Taiping, tapi seumur hidup semenjak BUKIT MERAH Laketown ini wujud, semalam baru kali ke dua saya dan keluarga ke sana. Aduhai...orang dari tempat lain ada yang berulang dua tiga kali ke sana. Kami yang warga Taiping ini seakan tidak kisah pula. Sudah lama sebenarnya teringin untuk menjejakkan kaki tapi entahlah...tak pernah berjaya mengumpul semua sanak saudara menjengah tempat yang tidak sampai 15 minit pon dari rumah saya ini. Saya tak pernah ke TAMBUN Lost World itu, jadi saya tak dapat nak membandingkan mana yang lebih seronok antara keduanya. Kalau hendak membandingkan Bukit Merah ini dengan Sunway Lagoon yang saya pernah pergi pada tahn 1997 - ( 13 tahun dah..lamanya)..saya lebih sukakan Sunway Lagoon. Walaupun ketika itu saya dan kawan masing-masing berpakaian baju kurung...tapi itu tak menjadi halangan kami bermain Water Slide ke..ntah apa ke namanya atau mana2 permainan yang melibatkan air...Saya masih in…

BLOGER IN DA HOUSE : KHAS BUAT BLOGGER BARU

Image
Salam...
Walaupun tajuk n3 ini khas buat blogger baru, tapi sebenarnya usia saya dalam dunia blog ini dah 4 tahun sudah...blog saya ni berceritakan tentang macam-macam kisah yang berlaku dalam hidup saya. Tentang keluarga..tentang apa yang berlaku di sekeliling saya..dan yang paling utama blog saya ini bercerita tentang minat yang paling utama saya..penulisan...kepada anda blogger2 semua..salam kenal dari saya...

Al Mu'allim - Sami Yusof

We once had a Teacher
The Teacher of teachers, He changed the world for the better And made us better creatures, O Allah we’ve shamed ourselves We’ve strayed from Al-Mu'allim, Surely we’ve wronged ourselves What will we say in front him?
O Mu'allim...
Chorus He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam, Muhammad, mercy upon Mankind, He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam, Muhammad, mercy upon Mankind, Teacher of all Mankind.
Abal Qasim [one of the names of the Prophet] Ya Habibi ya Muhammad (My beloved O Muhammad) Ya Shafi'i ya Muhammad (My intercessor O Muhammad) Khayru khalqillahi Muhammad (The best of Allah’s creation is Muhammad) Ya Mustafa ya Imamal Mursalina (O Chosen One, O Imam of the Messengers) Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina (O Chosen One, O intercessor of the worlds)
He prayed while others slept While others ate he’d fast, While they would laugh he wept Until he breathed his last, His only wish was for us to be Among the ones who prosper, Ya Mu'allim peac…

Review JKP - emel

Salam....sebenarnya dah lama saya terima emel ni..dalam 3 minggu sudah...seperti biasalah kan...saya masih dalam phase NBF..jadi saya kepala saya seolah-oleh jammed untuk bercerita ttg benda lain..jadi..segala komen2 yang saya terima melalui emel akan saya postkan di sini sebagai salah satu cara mengatakan blog saya ini masih hidup...eheheheh..kepada Anniza..terima kasih banyak2 atas komen yang diberikan...
Dear Dhiya,

Assalamualaikum,


I am no musician, but I know good music when I hear one, I am no writer but I know a good story when I read one. To be honest, I have been mulling over whether to write to you for some time now. I must say here right at the outset that I am no expert in Malay literature nor language although Bahasa Melayu is my mother tongue. I’ve had the privilege of reading your latest book, Jauh Kau Pergi, some time back and thought that you write well. Reading that book prompted me to find out your earlier works and I am proud to say that I now have all of your 4 books!…

Ulasan KDB

Image
Salam...menerima komen dari Airina. Kali ini mengenai novel pertama saya iaitu KDB...Thanks kepada Airina yang sudi membaca dan mengulas novel saya...
~ Rasaku… ~

Ini novel pertama DZ. Walaupun aku kira ia novel yang baru diterbitkan, boleh tahan juga nak mencarinya. Dekat kedai buku yang selalu aku pergi tu hanya tinggal senaskah je. Ha, cepat-cepat aku capai. Takut nanti langsung tak dapat hik3 lalala5 :))
KDB mengisahkan tentang cinta pandang pertama yang berputik di antara Adnan Taufik [Taufik] dan Alia. Namun begitu percintaan mereka mendapat halangan dan tentangan daripada bapa Alia kerana perbezaan darjat dan ketidakyakinan Dato Ariffin terhadap keupayaan Taufik untuk membahagiakan anaknya. Walaupun mendapat tentangan daripada bapa Alia, Taufik berjaya juga merealisasikan impiannya untuk mengahwini Alia. Itu pun setelah Taufik bersetuju dengan menerima syarat yang dikemukakan oleh Dato Ariffin demi membuktikan bahawa beliau mampu membahagiakan Alia dengan caranya sendiri. Walau ba…

It's my Birthday...

Salam....

Saya menjengah 32 tahun hari ini. Selamat Hari Lahir untuk saya...

TOP 10 FIESTA BUKU KARANGKRAF

Image
Salam... Hari ini satu hari saya tak boleh on9 sebab ofis internet ada problem...jadi..bila balik kerja..saya terus on9 dan terkejut bila Mollee, Alaf 21 tagged saya dengan pic di atas. Rasanya ramai yang tahu 29-31 oktober lepas Karangkraf mengadakan Fiesta Buku di Alaf 21. Dan JKP jatuh di tangga ke 2 senarai Top 10 novel FIESTA BUKU anjuran Grup Buku Karangkraf Oktober 2010. ALHAMDULILLAH....syukur JKP masih lagi menjadi pilihan...Kepada pembaca yang masih belum membaca JKP...selamat membaca dan semoga anda terhibur dengan kisah Rif & Afi ini. Terima kasih kerana masih terus menyokong saya.... 1. Cinta Aku Seadanya
2. Jauh Kau Pergi
3. Biarkan Aku Merindu
...4. Senyuman Manismu
5. Andai Kau Jodohku
6. Tanpamu Aku Rindu
7. Puncak Kasih Kita
8. Ruang Rindu
9. Warna Hati
10. Spanar Rindu Skru

Rinn komen JKP

Image
Salam...
Ini merupakan komen dari Rinn pengulas tegar novel-novel melayu. Terima kasih kepada Rinn yang sudi membaca dan mengulas JKP walaupun seperti kata Rinn pada saya dulu, mood membacanya agak merudum. Tetapi tak apa...Alhamdulillah...kesemua buku2 saya masih diulas oleh Rinn...so..to rinn hane koma...arigato gozaimasu...hehehheeh
Daerah paling sepi di dunia adalah hati tanpa cinta"


Aku rasa ni antara buku yg ramai pembaca yg ada blog suka baca sebab sangat mudah mencari review novel ni di internet dan kesemuanya adalah review yg sangat positif. Bagi aku Dhiya Zafira sudah berjaya meletakkan namanya di kelas yg tersendiri dalam penulisan novel action thriller.


Dhiya Zafira meneruskan kecemerlangannya dlm melagukan cerita melayu berentak romantis-thriller. Memang menyediakan perisa berbeza dalam penghasilan novel melayu Malaysia. Dalam timbunan cerita2 cinta yg mendayu-dayu, Jauh Kau Pergi memberi denyutan berbeza kepada pembaca. Kadang2 kalau cerita cinta semendang pun buat kita…