Mencuri sedikit masa

Assalamualaikum,


Baru 5 hari berlalu tanpa aku mencoretkan apa-apa dalam blog ini. Walaupun hanya 5 hari tetapi entah mengapa masa berlalu begitu lama sekali. Rasanya tidak sabar aku menanti sehingga 20hb. jadual kursus memang pack habis. cuma hari ini aku mempunyai kelapangan untuk mencoret sesuatu. lagipun perkhidmatan internet di sini amat mahal. aku terpaksa membeli prepaid wireless internet access yang disediakan oleh pihak hotel. harga bagi prepaid ini ialah RM10 bagi penggunaan selama 2 jam. Mahal kan? tapi tak pelah...hanya sekali ini saje aku beli. berita selebihnya terpaksa aku ketahui selepas abis kursus. ataupun bila ada masa dan kelapangan, aku akan pergi ke bandar untuk mencari cc yang lebih munasabah harganya....
Di sini, malam ahad agak havoc dengan pelbagai acara yang disediakan oleh pihak hotel. kebanyakkan pengunjung dari luar turut sama menjamu selera di sini. kadang kala suasana agak membingitkan kerana masing2 mahu memasang lagu2 kegemaran sendiri. di sebelah malamnya pula akan ada persembahan dari penghibur .....ntahlah aku rasa bukan artis sebab aku tak kenal pun...mungkin penyanyi hotel tersbut. mereka ini akan membuat persembahan secara terbuka di stage yang disediakan di sebuah lounge. aku dan kawan2 yang tamat kursus pd waktu malam berpeluang untuk melihat persembahan ini, tetapi aku tak pernahnya lama melihat persembahan itu kerana aku merasa menyampah, sedih dan kesal.
bukannya apa, aku kesal melihat pakaian yang dipakai semasa melakukan persembahan tersebur. sudah jelas 3 orang penyanyi itu berbangsa melayu dan beragama ISLAM tetapi pakaian mereka langsung tidak menunjukkan mereka adalah umat Nabi Muhammad S.A.W. dengan pakai tube sehingga menampakka perut dan pusat, dengan seluar ketat sehingga menampakan liang liuk tubuh. aku sendiri merasa malu. bagi orang lain, mungkin tiada apa2 yang menghairankan dengan pemakaian sebegitu, tetapi aku tetap tidak boleh terima cara itu. kalau hendak melakukan sesuatu tempat sekalipun, janganlah sampai menjatuhkan maruah diri.
Entahlah....seperti yang aku kata, tepuk dada tanya IMAN.....
SEMOGA ALLAH TIDAK MENURUNKAN BALA KEPADA KITA....DENGAN KEADAAN SEKARANG...TIDAK MUSTAHIL....NA'UZUBILLAH

Comments

Anonymous said…
me of U maybe familiar with this url http://notacintabuatmu.blogdrive.com/
Something to share with other users/visitors with regards of the owner of the blog.
--\
Kindly read thru on her entries dated from 4-6 September 2006 – (if it is still existed)
-Pesanan buat KAWAN2 yg mengenali Saudari ADHAN ni, BANTU lah dia ke arah kebaikan – NASIHATILAH dia, JIKA anda sayangi dia – Tak perlu dia mewar2kan betapa dia rasa bersyukur yg teramat2 tentang rezekinya yg sering mencurah2…TAK perlu juga membanding2kan diri dia dgn org lain yg kurang bernasib baik n memandang rendah kepada mereka… dan Ingat2lah juga – ini juga boleh terjadi pada diri anda sekiranya dia mendapati anda memperolehi LEBIH keistimewaan yg tidak dapat diperolehi…Renung2kanlah…………
------------------------
Wah, CIK ADHAN / J,

AWAK delete comment saya? haha, sbb awak takut kebenaran ttg diri awak memang KENA TEPAT pada diri awak kan??.......if not, y u must b afraid, dearie J??..... kelakar sungguh.... atau kah awak rasa malu ngan perbuatan awak sendiri? Utk menutup kesalahan – awak delete semua komen2 membina yg telah diberikan kpd awak……. Anyhow, here's the comment again...... :p
-------------- BUKA la minda awak n luaskankan pemikiran-------- BERANI KERANA BENAR - TAKUT KERANA SALAH---------

Saudari ADHAN / J, (aka Joyah Sport)

Komen saya ….. suka saya la….

Saya terpanggil utk menghuraikan setiap komen2 awak berkaitan n3 diatas. B4 tu, nak inform skit, saya ni bukan lah orang yg awak sangka kan….apa yg saya lihat banyak sangat buruk sangka awak dekat beberapa org ……yg saya pun tak tau sapa……harap awak tak keliru la dan menghentam kat orang yg tak bersalah….

Buat pengetahuan, memang tak ada sebab khusus nak masuk blog awak ni. Dari mula pemerhatian saya, tujuan ASAL awak bina blog ni adalah utk menjadikan tempat meluahkan perasaan luka lara awak setelah kecewa dlm CINTA (agaknya kena tinggal kot)….Dari awal pembabitan awak dlm blog – hampir 99% n3 awak berunsurkan cinta, luahan ketidakpuashatian, penuh dengan emosi yg bercelaru n dendam yg nampaknya tersemat di hati awak……tapi akhirnya tercetus fenomena lain plak….awak menjadikan blog ni tempat awak mencipta musuh etc yg mana awak sendiri lebih arif akan niat sebenar awak……..

Sekadar mengingatkan – komen awak bertarikh sprt dibawah :-

Tuesday, May 16, 2006
lepaskan dia pergi...

Komen 1: Posted by adhan @ 05/17/2006 09:10AM PDT
…. kalau dia kembali...aku ada agenda tersendiri...apa agenda aku? hehe..*gelak jahat* adalah agenda yang dah aku siapkan untuk dia...ingat senang-senang aku nak lupa apa dia dah buat? tak..aku tak lupa..ingat senang aku nak terima dia kembali? tak...aku ada agenda kiranya dia kembali kerana aku tak lupa apa yang telah dia lakukan so..insya-allah harga diri aku tak akan jatuh sebaliknya akan naik dan harga diri dia yang jatuh merudum..percayalah

Komen 2 : Posted by adhan @ 05/18/2006 09:58AM PDT
TQ pada komen semua ek.. tapikan suka hati la nak lepaskan ke tidak...hehehe...saya kuat apa cuma saya tak nak lepaskan sebab saya ada agenda tersendiri la....*hahahahahaha gelak jahat*

Nah! Tengok tu…..hati awak memang keras – tu sbb lah rasanya hidup awak tak tenang, apatah lagi jiwa awak sbb awak sesungguhnya tak mahu melepaskan apa yg terbuku dlm hati – maybe tidak keterlaluan jika dikatakan yg awak ni seorg yg penuh dengan sifat irihati n pendendam!

Virus? Siapakah virus tu yg sebenarnya? Hanya diri awak saja yg tau siapa, kan? Suka menyamar n menjadikan diri awak org lain…(sbb dah terkantoi)…Kura2 dlm perahu, nampak tu???*tengok… dah terkebil2 kelopak mata tu,eh jgn la nangis*(refer ADHAN’s statement….” rupa-rupanya umah aku ni dah kena 'virus'..pantang la aku tinggalkan beberapa hari mesti ada 'virus' yang menyibuk masuk………”

Maybe awak rasa seronok sbb dpt buat apa saja dan ketawa bersama2 org2 yg mungkin awak fikir sahabat awak yg sebenarnya – tapi tidak kah awak tau..org yg awak bersama2 tu sebenarnya bukan ketawa bersama2 awak TAPI mengertawakan awak! Hah! Jangan terkejut pula …… Mesti tak pernah terfikir pasal ni kan? (refer ADHAN’s statement…..”kalau aku nak menggedik pun, suka aku la...tapi aku tak la menggedik tak kena tempat macam ada beberapa insan yang aku kenal ni...punya la menggedik sokmo, tak kira tempat..dia ingat orang suka dia menggedik tak kena tempat tu tapi dia tak tau, dia hilang je dari pandangan orang-orang kat tempat dia menggedik, semua orang kat situ dok mengata dia...alahai...kesiannya....)

Bercakap pasal soal $$, memang la boleh dikatakan sekarang ni awak dah ‘mampu sikit’ la sbb dah masuk alam pekerjaan… Tapi cuba flashback baik masa dulu tu? Kesusahan & kepayahan may be tak pernah merasa kot –tu pasal boleh mendabik dada – membuka pekung di dada menceritakan betapa bersyukur (ye ke bersyukur???), tentang rezeki yg melimpah ruah dah sewaktu dengannya…..Walaubagaimana pun, tak perlu nak war2kan dekat blog n mengaggung2kan diri bila rasa bertuah sbb dpt perolehi nikmat itu n ini…. Itu sbb diberi peringatan sebelum ni“….tak semestinya apa yg mu ada sekarang ni boleh kekal sampai bila2, soal duit, harta semua tu sementara - kalo Allah nak tarik nikmat yg dia beri kat mu tu... dia leh ambil je tanpa signal...hah mu ingat tu....” supaya awak renung dan fikir balik berkenaan diri awak tu….jgn ingat setiap tindakan yg awak ambil tu betul…. Apa2 pun yg saya komen ni berdasarkan FAKTA n kenyataan bukan seperti awak yg menulis lahir dari perasan hati awak yg tak tenteram….Cerdikpandai ada berkata, “BERFIKIR DAHULU SEBELUM BERKATA2 LEBIH BAIK DARI BERKATA2 TANPA BERFIKIR..” saya setuju dgn kata2 tu, Pelik betul ngan awak plak, sbb menurut setiap n3 awak SUKA membaca….. Tapi kenapa ya cetek benar pemikiran awak? Bukankah bila seseorang tu BANYAK membaca – dia akan lebih luas pemikirannya tapi ini tak terjadi pada awak? Saya pernah ternampak 1 pertanyaan dekat 1 blog – bila awak dengan bangganya memberitahu awak dah baca novel baru, sapa ntah lah, n ada seseorang bertanya plak …’oh cepat sungguh membaca novel, bagaimana dengan BUKU2 ILMIAH?” tapi sehingga hari ni – tiada jawapan dari awak….hmm, kesimpulannya – memang apa yg awak baca tu – tak kira lah dari novel atau bahan bacaan lain, hasilnya menampakkan pemikiran awak tidak juga matang….oh malang sungguh!! Sama juga bila awak menceritakan bahawa awak dah mengelilingi 1 Malaysia – (ala, blum jauh lagi tu perjalananan dik oiii – kalau sampai dah ke bulan tu lain lah – kalo ada cita2 nak membanggakan nama Malaysia – isi la application form ya :p)

Tak timbul dengan cara apa pun awak pergi makanG anginG tu biar sampai perut awak kembOng ke atau jadi ikanG kembOng opss(buat goring pun sodap ni, kih!!), selagi kemampuan tu ada , pergi aje la. Tapi rasanya, kalo awak dpt tajaan / FOC pun rasanya awak tak menolak kan, bahkan awak adalah ORANG PERTAMA yg mesti volunteer jadi organizer atau AJK – Sbb dari pengamatan saya lah, tak pernah pun awak berjalan/tinggal sesuatu tempat YANG ADA CLASS sikit dari tempat2 yg awak dah sampai (refer ADHAN’s statement…”..kawan-kawan aku hampir satu malaysia ni ada...saudara mara aku pun ada seluruh Malaysia..) Saya nak cabar awak, apakata, akan datang, trip CK awak tu buat mcm tu? Mesti awak org pertama yg beria2 nak buat itu n ini (refer ADHAN’s balik n3 pasal rombongannya ke KLCC, planetarium….esp. kat kakinota tuuuuu… :p )

Yg ni PASTIKAN TAK TERKANTOI- kepakaran apa ek? Ilmu sains atau ilmu IT…hehe sian…kenapa la ambil 2 bidang yg berlainan? Tak perlu nak habis blajar sampai ke PHD la sbb yg ni pun tak abis lagi dik….PHD tu rasaya tak perlu sbb awak kan dah ada PHD tu….Maybe sekarang ni pekerjaan yg dibuat pun tak seikhlas mana – sbb pilihan TERAKHIR – NO Choice kata omputih---LAKUKANlah tugasan awak sekarang ni dengan jujur n ikhlas…if not, baik jgn diteruskan lagi – profesion yg MULIA itu – maybe tak sesuai dgn awak… (refer ADHAN’s statement yg berbunyi…”…..aku memang tengah habiskan study aku...sekarang ni pun aku memang dah ada kepakaran dalam bidang lain so yang aku ambik sekarang ni untuk memenuhi syarat……)

Pasal novel lagi ya! Wah nampaknya mmg awak IRIHATI aje bila statement kat bawah ni…Ye ke tak jealous dan tak terasa hati sbb tak dapat novel atau apa bahan cetak hasil nukilan dari seorang penulis? Kalau saya kan, terasa BERTUAH sgt dpt bersua dan apatahlagi dpt buahtangan yg tak disangka2 dari beliau. Bukan CALANG2 orang akan dpt melaui saat seperti itu…bagaikan 1 penghormatan plak…Dlm banyak2 penulis yg awak temui – termasuk yg baru awak jumpa dlm minggu ni….pun rasanya tak merasa nak dpt apa2 pun kan? tak kisah lah kalo awak dah ada karya beliau atau tak..RASA SERONOK tu lebih2 lagi sbb apa yg dibeli n apa yg dihadiahi tak sama nilainya......tak tau la kot2 akan datang awak punya agenda sendiri nak dptkan dengan cara halus dari mana2 penulis pula..atau mungkin n3 awak selepas ni menceritakan yg awak dapat 1 karya baru dari penulis !!!!……hah! Mungkin tu strategi awak hehehe…….klakarnya!! (refer to ADHAN’s statement - “…jangan nak sakit hati dengan aku sebab aku leh selalu beli novel sedangkan ada sesetengah orang-orang yang dengki tu kena ikat perut atau kena cari sponsor atau kena dapatkan novel free baru boleh nak baca...”)

Ok, last but not least - nak promo skit buku motivasi yg sesuai utk awak, bertajuk "Membina HATI yang bahagia - karya DR. HM Tuah Iskandar al-Haj - beli la tak mahal, RM15 je - murah dari harga novel - takkan tak mampu kan :p) - dengan harapan lepas ni awak akan lebih bersifat POSITIF dan bersih HATI....... mudah2an....
[NOTE : mind if there is any typo errors]
Anonymous said…
Some of U maybe familiar with this url http://notacintabuatmu.blogdrive.com/
Something to share with other users/visitors with regards of the owner of the blog.
--\

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI