Posts

Showing posts from May, 2011

Jiwa Kacau???

Salam....

Ada juga orang yang concern dengan saya pasal JIWA KACAU ini ya. Mula kakak saya telefon bertanyakan apa masalah saya, kerana dia membaca di blog dan fb status saya mengenai JIWA KACAU INI...kemudian, adik saya telefon bertanya hal yang sama. Saya tak harapkan kawan2 bertanya kenapa saya sedang mengalami JK ini, kerana hampir kesemua kawan saya juga sedang kacau jiwanya. hehehhehe..sebab itulah apabila saya mahu menangguhkan penulisan novel ke 6 saya, ramai yang menghalang. Minggu ni saya memang menumpukan sepenuh perhatian terhadap JK ini, Dateline semakin dekat. Esok sampai Jumaat, saya ke Aceh pula. 5 hari cuti menulis. Aduhai...Jiwa Kacau sungguh...

Fly again....

Image
Salam
Minggu depan saya akan terbang lagi. Tidaklah begitu jauh walaupun bukan di dalam Malaysia ini. Pemergian yang tidak dirancang sebenarnya. Saya pun tidak tahu apa yang bakal saya temui di sana. Mungkin boleh membantu saya yang sedang dalam JIWA KACAU ini....
p/s - Huh..saya semakin cemburu melihat semakin ramai orang yang saya kenal ke Korea..huhuhuh...kalau nak diikutkan hati...saya pergi je..tapi..tapi..tapi...saya kena menyimpan untuk ehem..ehem..ehem... dan saya mahu pergi semula ke tempat yang saya rindui itu juga nanti...antara korea dan tempat itu...sepuluh kali saya mahu ke tempat itu lagi...Ya ALLAH...permudahkanlah....

BILA JAHN MEMBUAT REVIEW

Image
Assalamualaikum semua!!!
Ini adalah entry bayar hutang! Novel Hati Bergetar Rindu (HBR) yang pada mulanya kita kenali sebagai Natural Born Fighter (NBF) (kepada yang sudah lama mengikuti perjalanan novel ini, semasa ianya masih lagi pada fasa pra-penerbitan) adalah novel hasil karya dan tulisan ikhlas dari novelis yang makin tahun makin dikenali ramai (at least, kan… hehehe!!), Dhiya Zafira (DZ). Kekal sebagai Jahn’s favourite novelist, beliau mengekalkan genre action-romance yang beliau angkat sebagai genre pilihan. Alhamdulillah, makin ramai yang sudah boleh terima lelaki-lelaki macho bertumbuk dalam novel, kan… hahahaha, betul ke ni? dalam FB Kak Dhiya, bukan main ramai lagi pembaca yang sukakan hero keempat beliau, Komando Haiyan Rifqi, kan… ke-macho-an lelaki itu tidak mudah ditandingi oleh mana-mana heronya yang lain kecuali… IZZ KARAMI!! (yang ini kena Caps Lock dan Bold!! Hahaha!!, kan…)
Okaylah kepada yang baru membaca dan tidak kenal siapa itu Haiyan Rifqi dan Izz Karami, …

Review Kudamba Bahagia (KDB)

Image
Assalamulaikum semua... Ku Damba Bahagia (KDB) adalah karya pertama Dhiya Zafira… so, untuk melengkapkan janji Jahn kepada beliau Jahn telah membaca novel tersebut dan cuba (sedaya upaya!) untuk membuang preference Jahn terhadap novel bergenre action-romance dan hanya membiarkan sudut jiwang Jahn sahaja untuk membaca novel ini… yes, I did berjaya menjadi jiwang (sahaja). Tetapi I have no complaint about that because DZ was a first timer back then, she was just following up what other novelist (established novelists) would have done. Bermain dengan perasaan pembaca. Pembaca novel kan mudah tersentuh dengan cerita-cerita cinta, jiwang dan oh mak kau… sedih camtu, kan… so, sebagai penulis baru, Jahn rasa kira okaylah novel ini. Tetapi, itulah, karya pertama biasanya menjadi kayu ukur untuk keberjayaan seseorang penulis. Tup-tup, DZ bertukar kepada genre lain dan melekat sehingga ke hari ini… okay, people, Jahn tidak akan menyentuh tentang novel-novel beliau yang lain kerana genre mereka…

Bila Penulis bersua muka

Image

KUIZ JIMMY & AUNI

Image
Salam...
Minggu lepas saya telah mengadakan kuiz berkaitan watak utama manuskrip terbaharu saya di FB. Kisah ini masih panjang lagi sebenarnya sebelum ia boleh dikhatamkan. Jadi...semasa menulis, saya terfikir mungkin eloknya saya mengadakan kuiz ini..sementara pembaca menunggu saya menyiapkan..bolehlah menjawab kuiz yang ada kan...sambil menyelam minum air gitu..hehehe Pembaca yang berminat untuk menyertai kuiz ini, haruslah membaca novel ke 4 saya iaitu JAUH KAU PERGI terlebih dahulu kerana jawapannya ada di dalam novel tersebut. Mungkin ada yang bertanya mengapa perlu begitu kan.....jadi sebagai jawapan kepada yang tidak tahu...Jimmy itu adalah abang kepada heroin JKP saya. Dan jawapan kenapa Auni membencinya memang terdapat di dalam JKP..anda cuma perlu membaca dan meneliti segala kemungkinan yang ada...hehhehe... saya pastekan semula soalanya yang dibuat oleh admin fanpage saya di sini...
"Dengan bangganya saya selaku wakil DZ (wah... camtu, kan...) nak berkata riak begini... k…

REVIEW HBR lagi

Image
alhamdulillah gua dengan jayanya telah menjejakkan kaki sekali lagi ke pesta buku kat pwtc pada tahun ni. wahhh, sopan x permulaan gua.ahakzzz.. apa-apa pon skang gua nak review sket pasal salah sebuah novel yg gua rembat ari sabtu lepas kat pesta tu. yeah!! HBR dr dhiya zafira. leceh la bergua2 ni kan.cam kuang ajaq la rasenye(elleh macam la x selalu buat) pertama-tama kali sekali thanks to penulis sbb buat aku jadi cam teruja nak baca novel ni. sepatutnya aku ingat nak beli 2 3 je. tapi sebab perasaan yang membuak2 terhadap ke "best" an cite ni bak kate kawan aku.so aku dengan jayanya jugak merembet buku ni.tanpa pk 8 kali. dan buku ni jugak yang aku baca dulu dan abis dulu. hehehehee.. mmg best poit. giler babas nye best. mata kalo boleh tak nak berkedip pon. aku stat baca lepas maghrib straight smpi kul 2 pg. gile x giler peel aku.sib baik senin cuti ari pekerja. muahahaha..dan sib baik gak mak aku x terjaga tgh mlm tu..lau x sure sok pg kene bebel..alalalala~ permulaan…