Sunday, May 22, 2011

Jiwa Kacau???

Salam....


Ada juga orang yang concern dengan saya pasal JIWA KACAU ini ya. Mula kakak saya telefon bertanyakan apa masalah saya, kerana dia membaca di blog dan fb status saya mengenai JIWA KACAU INI...kemudian, adik saya telefon bertanya hal yang sama. Saya tak harapkan kawan2 bertanya kenapa saya sedang mengalami JK ini, kerana hampir kesemua kawan saya juga sedang kacau jiwanya. hehehhehe..sebab itulah apabila saya mahu menangguhkan penulisan novel ke 6 saya, ramai yang menghalang. Minggu ni saya memang menumpukan sepenuh perhatian terhadap JK ini, Dateline semakin dekat. Esok sampai Jumaat, saya ke Aceh pula. 5 hari cuti menulis. Aduhai...Jiwa Kacau sungguh...

Thursday, May 19, 2011

Fly again....


Salam

Minggu depan saya akan terbang lagi. Tidaklah begitu jauh walaupun bukan di dalam Malaysia ini. Pemergian yang tidak dirancang sebenarnya. Saya pun tidak tahu apa yang bakal saya temui di sana. Mungkin boleh membantu saya yang sedang dalam JIWA KACAU ini....

p/s - Huh..saya semakin cemburu melihat semakin ramai orang yang saya kenal ke Korea..huhuhuh...kalau nak diikutkan hati...saya pergi je..tapi..tapi..tapi...saya kena menyimpan untuk ehem..ehem..ehem... dan saya mahu pergi semula ke tempat yang saya rindui itu juga nanti...antara korea dan tempat itu...sepuluh kali saya mahu ke tempat itu lagi...Ya ALLAH...permudahkanlah....

Monday, May 16, 2011

BILA JAHN MEMBUAT REVIEW

Assalamualaikum semua!!!

Ini adalah entry bayar hutang!
Novel Hati Bergetar Rindu (HBR) yang pada mulanya kita kenali sebagai Natural Born Fighter (NBF) (kepada yang sudah lama mengikuti perjalanan novel ini, semasa ianya masih lagi pada fasa pra-penerbitan) adalah novel hasil karya dan tulisan ikhlas dari novelis yang makin tahun makin dikenali ramai (at least, kan… hehehe!!), Dhiya Zafira (DZ). Kekal sebagai Jahn’s favourite novelist, beliau mengekalkan genre action-romance yang beliau angkat sebagai genre pilihan. Alhamdulillah, makin ramai yang sudah boleh terima lelaki-lelaki macho bertumbuk dalam novel, kan… hahahaha, betul ke ni? dalam FB Kak Dhiya, bukan main ramai lagi pembaca yang sukakan hero keempat beliau, Komando Haiyan Rifqi, kan… ke-macho-an lelaki itu tidak mudah ditandingi oleh mana-mana heronya yang lain kecuali… IZZ KARAMI!! (yang ini kena Caps Lock dan Bold!! Hahaha!!, kan…)

Okaylah kepada yang baru membaca dan tidak kenal siapa itu Haiyan Rifqi dan Izz Karami, eh… rasanya sesiapa yang membaca HBR akan kenal mereka… tetapi, nak bagitahu jugak…

Izz Karami adalah hero TERHEBAT dari novel Rindu Belum Berhenti (RBB), novel kedua DZ.

Manakala, Kapten/Komando Haiyan Rifqi pula adalah hero untuk novel keempat beliau iaitu Jauh Kau Pergi (JKP).
Kepada yang belum pernah membacanya… rugi besar… hahaha! So, silalah baca!! Ngehhhhh!! Sorry, over excited!
 

 
Okaylah lets get down to the review, people!

Hati Bergetar Rindu atau senang nak taip HBR, adalah novel yang pada Jahn digarap dengan lebih matang dari DZ. Dari segi penceritaan, perjalanan plot dan character lebih tersusun, teratur dan lebih dramatic. Okay… sebenarnya… semua itu hanya merujuk kepada Arisa Nur Adalia (Ari) sahaja berbanding dengan hero macho, hebat, marvelous, powerful, OMG… Ziyad Sidqi (Sid). Kenapa hal ini terjadi… hmm, pada Jahn, mungkin DZ nak tonjolkan watak Ari ini lebih besar berbanding Sid… sama seperti yang beliau buat sewaktu Rindu Untuk Dia (RUD) dengan watak Amie Najla’ (Amie). Watak Jad Imran (Jad) pun tak berapa diketengahkan sangat. Tetapi, sekali lagi Jahn rasa yang memang Sid tidak terlalu ditekankan sangat. Kenapa ek? Hanya DZ sahaja yang tahu… tetapi adakah itu membuatkan novel ini gagal? Jawapannya…

Tidak.

Bukan sebab Jahn adalah peminat nombor satu (mengikut kepada tahap dan aras ke-perasan-an Jahn yang agak-agak 95% significant ni… Jahn rasa Jahn adalah peminat nombor satu beliau…hahahaha!!), (people, lupakan statement karut-marut Jahn itu!) tetapi pada Jahn… this novel is enjoyable… as simple as that… this novel is indeed enjoyable…

“Mengapa gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia sendiri lahir daripada sebuah kemesraan?”

Okaylah, seriously… this statement refers to what? Adakah… eeiii, Kak Dhiya, nakal tau…

(Emil sudah senyum, senyum nakal, heee… Jahn dah buat-buat tunduk malu, padahal suka…ngehhh!! Mereka berdua blushing…)
Jahn minta maaf kalau anda tidak setuju…. Tapi this is my version of the review so, suka hati akulah!! Hahahaha!!

Tagline itu bercerita tentang “Seks”, kan… sangat confident, kan!!

Okay, sebelum you all get wild, Jahn nak terangkan dulu… cerita ini mengisahkan Ari yang luluh, punah hatinya kerana sudahlah ditinggalakan ibunya… bapanya tidak mendidiknya dengan elok malah mengamalkan cara hidup yang luar tabii (bukan homo lah!!!) iaitu seks bebas… walaupun tidak dinyatakan secara telus oleh penulis (kemungkinan besar atas sebab sensitivity, kot) tetapi…. Ahhh, kamon people!! What do a man and a woman do apabila iman tak diletakkan di kepala dan di hati? You tell me…

So, the same thing happen selepas Ari bernikah dengan Sid… Sid kantoi, kan… dengan Aleesya (kakak kembar Ari…) bersama di ranjang (wah, statement… late night show sangat!!)… so, atas dasar itu… Jahn katakan yang tema kali ini terjerumus kepada seks… hehehe… padahal sikit je, kan… lantak!!

Scene paling best!!!! adalah…

Semasa Sid bawak keluar Ari dari hospital, sangat well done dan marvelous! Segala perancangan sangat rapi… sampaikan Angel boleh termakan dengan helah mereka. Lagi satu semasa Fauzan hampir mati (aduh!!), dan Sid dengan heroic OMGnya datang menyelamatkan keadaan dengan Brazilian Jiu Jitsu.

Itu yang action, yang tak action adalah sepanjang masa mereka di Mekah… insaf, kak! (aduhh!!! lagi!!)… dan semasa reunion kenduri mereka… dan scene Jimmy yang semestinya!!! Terlupa pulak tengah baca HBR, ingatkan tengah baca blog Jimmy… demmmm!! Akak, itu que untuk akak siapkan Jimmy cepat-cepat sebenarnya! Haha!

Okehlah, kita beralih kepada benda lain, ya. Kita kupas sedikit protagonist novel ini…

Arisa Nur Adalia
Anak orang kaya Tan Sri Zain Johari. Beliau adalah seorang yang chantet (cantik!) pada Jahn… dan bersemangat waja (wahhh!!) tetapi semangat dia salah disalurkan… selepas pelbagai benda tak best jadi pada hidup dia, dia melarikan diri… dia tidak face the problem… and biarkan semua benda jadi lebih teruk tanpa dia sangka…

First, hubungan dia dan bapanya… dia yang tak nak berbaik…
Kedua, dia dengan kawan baik dia, Nisa… sama juga… dia yang tak nak berbaik…
Ketiga… dia dengan Sid (which makes up the whole story plot untuk dilemma dia ni)
Semua sebab alasan, dia tak nak biarkan mereka-mereka itu berpeluang nak sakiti dia lagi…
Truthfully, Jahn rasa there are a lot of Ari-alike dekat dalam dunia ini… I would go so far as telling that I am just as same… hahaha, kan ada jenis orang yang dalam dunia ni yang fikir “once is enough, more than enough!”, so pada Jahn, Ari adalah jenis manusia yang macam ini. Salahkah dia? Biasanya orang yang dah sakiti hati kita akan berulang sakitkan hati kita lagi… but then again, macam mana kita nak tahu kalau kita tak beri peluang untuk maafkan orang itu…

Jahn jugak rasa Ari adalah seorang yang teramat-amat defensive, she built a fortress around her heart after apa yang jadi. Tetapi sampailah satu masa apabila that fortress runtuh kerana seorang lelaki yang ajar dia to believe again. Saat itulah dia rasa some sort of like “masih ada lagi untuk dia dalam dunia ini…”, camtu lebih kurang.


Ziyad Sidqi

Ahhh, lelaki ini… dia tidaklah sehebat Haiyan Rifqi, juga belum cukup untuk dia bertanding dengan Izz tetapi buat masa ini, dia cukup… HEBAT! Sid adalah seorang polis. Kira bestlah tu, kan… actually he is very macho sebenarnya… maybe kita patut stop membanding-bandingkan dia dengan the previous heros. Sebab, if we do… kita akan nampak kualiti lelaki ini… lelaki ini… seorang mat rempit, itu yang pasti… bukan main mahal lagi motor kau, kan! Suzuki Hayabusa… mak aih!!! Kak Dhiya, kenapa tak Ducati terus? Hehehe…

Apa-apa pun Sid is a typical strong guy… his machismo stops him daripada menjadi seorang yang akan meratap dalam kesedihan dan tidak dapat get on with life… dia teruskan hidupnya seperti biasa tetapi deep down inside, he crumbles and dying, day by day… selepas apa yang jadi antara dia dan Ari. Dia berubah sehinggakan orang yang rapat dengan dia rasakan ada masanya… “siapa yang duduk depan aku ni?” pada Jahn, Jahn dapat rasakan ibu dan adik Sid sendiri even Fauzan (OMG!!!!) pun tak kenal siapa dia… tetapi luckily dia tidak jadi separah Izz Karami, senanar Haiyan Rifqi dan completely tidak buat sesuatu yang Jad Imran sanggup lakukan, kahwin dengan orang lain… sebab dalam hati dia hanya ada Ari, walaupun wanita itu membencinya… dia tetap dengan cinta itu sampai bila-bila…


Antagonis kali ini sangat psiko, okeh!! Kita dihidangkan dengan antagonis yang gila seks dalam RUD, antagonis pembunuh upahan dalam RBB, antagonis kerabat diraja dalam JKP, dan antagonis manja-manja nak kena sepak, kan… dalam KDB (hehehe… kalau boleh kita anggap itu antagonis!). Kali ini antagonis psikopat!!

Kepada yang tak tahu, psikopat ni bahasa mudah dia psiko lah… orang gila yang kita tak tahu pun dia gila. Kita pun tak boleh nak definisikan adakah dia ni gila atau tidak sebab kadang-kadang dia ni boleh jadi lebih pandai dari kita… so, this kind of people memang sangat berbahaya, okay… cuba korang pandang kiri kanan korang… depan belakang? Adakah mereka… OMG… hehehe, takdelah!

Angel/ Mahadi/ Imad

ANGEL adalah si psiko yang develop penyakit tersebut apabila setiap hari dia melihat bapa diperlakukan seumpama binatang oleh ibunya…semenjak itu dia jadi benci, menyampah dah tidak sukakan perempuan… yang sama dengan ibunya itu… sampailah besar dia jadi… urrrrrhhh… taknak citerlah… but seriously setiap orang ada tendency untuk jadi seperti ini… I mean… this is not only genetics, kan… macam yang jadi dekat Angel ni… he is a kind of a psychopath that develop the problem as to his bad childhood experience. So, sama-samalah kita berjaga dan mendidik anak-anak kita menjadi seorang yang soleh dan solehah, ya… sama-samalah kita mengajarnya ajaran agama yang cukup… sama-samalah kita berdoa agar mereka membesar menjadi insan yang berguna, buat bangsa, agama, dan negara… (Shut up Jahn, please deactivate your Ustaz Amirul mode!) … okay-okay, fine!!


Aleesya Nur Arianna
Kakak kembar Ari yang hidupnya sebenarnya okay-okay je… tetapi teruk jugaklah… sama macam Ari, complain yang hidup masing-masing dirudum malang padahal… sebenarnya okay je… Ari ingat hidup Esya lebih baik daripadanya, Esya pula fikir sebaliknya, nak-nak selepas Ari dan Sid berkahwin. Hmm, Jahn dah jangka apa yang Esya akan buat… tapi sangkaan Jahn meleset sikitlah, Jahn ingat Esya would be a little more extreme… tetapi, dia tidak sanggup.

Fazil
Dalam banyak-banyak perkara dalam HBR, Jahn akui yang Jahn betul-betul terlepas pandang dengan Fazil. Jahn tak sangka langsung yang dia pun psiko jugak.

Ada jugak watak-watak lain yang spice up the story-telling. So, Jahn review jugaklah…

Zarin Nadhira
Awek yang Jahn dok angau-angaukan… NO! I mean yang Fauzan dok angan-angankan! Hahaha!! Kantoi,kantoi!! Pada Jahn, Zarin comel, kebudak-budakan dan comel (Jahn, kenapa kau ulang ‘comel’ 2 kali?)… shaddup Emil!

Fauzan Abd Karim
Walaupun ada berapa ribu Fauzan pun dekat luar sana… Jahn dengan bangga katakan yang nama betul Jahn adalah Fauzan… hahaha!!
Tetapi Fauzan versi DZ untuk HBR ini, probably one of the coolest sidekick dalam novel-novel beliau, sebabnya Fauzan ada kereta kesukaan Jahn (at least pada beberapa bulan lepaslah!) iaitu Nissan Fairlady! Walaupun Jahn dah lebih sukakan Audi TT T-FSI S-TRONIC, kalau ada yang sedekahkan Nissan Fairlady ni, Jahn tadahkan aje! Haha… tetapi encik Fauzan ni sebenarnya best… Jahn terfikir jugak, nak cari anak jutawan yang sanggup jadi polis… mustahil, kan… makan gaji dan kerja kena tembak pulak… kau nak? Fauzan je yang sanggup. Oleh itu, dia cukup macho!!

Sampai dekat sini sahajalah… ulasan novel untuk kali ini… ermm… NOT!!! Kita teruskan lagi…hehehe..

Apa yang best tentang novel ini, DZ pandai bermain dengan excitement kepada pembaca tegar beliau, seperti saya dan… ramai lagi… hahaha…

Macam saya dan seorang lagi sahabat di FB, kalau diikutkan saya dah boleh panggil dia ibu, mak mahupun mama, tetapi dah terbiasa, saya panggil beliau Kak Intan je… buat pengetahuan anda semua, saya dan kak Intan adalah peminat setia Izz Karami… lantaklah orang lain memilih Haiyan Rifqi sebagai hero pujaan (ya, saya bercakap tentang awak Noor Shahira Ayob dan Kak Eyzan, hehehe!!), kami setia pada yang satu… Izz satu-satunya… sama dengan Kak Suzana Jumaat sekali… dan Kak Afzia… kami peminat setia Izz Karami (Kamari, hehehe…)

Jadi apabila DZ buat cameo of all her characters, saya jadi sangat excited!! Dan dari situlah kita tahu yang semua characters dalam novel DZ rupanya saling berkait antara satu sama lain… most of it lah… macam Sid dengan Izz, dia kenal Izz waktu Izz jemput ASP Raziff ke wedding Jad Imran… sekaligus membuatkan dia kenal Jad Imran. Izz kan paling glemer dalam dunia ciptaan DZ ni… selepas kes Adni Zuhayra, semua orang kenal dia… hehehe!!

Most anticipated adalah Najmi Hariri aka Jimmy dari JKP dan soon to be published Tertulis Buat Kita (TBK). Katanya nak siap Julai ni… by all means sepatutnya sekitar September boleh publish, kan, kak?!! Heheheh, good luck!! DZ berjaya mempromosikan Jimmy dengan a chapter of Jimmy dalam HBR… semua orang ternanti-nantikan apa sahajalah yang terjadi dengan Jimmy dan kenapa Afi menangis-nangis menelefon Jimmy di tanah suci Mekah itu… saya sangat excited, kak!!! I can’t help it, kak!! Hahaha!!

The cameos adalah Fik dan Lia dan Sarah dari Kudamba Bahagia (KDB), Izz dan Dinie dan Iman (RBB), Jad dan Amie (RUD); Jimmy, Afi, Rif, Helmi, Luqman, Eddie, Khadijah Nasuha dan Aishah Humaira (JKP)… satu battalion haaa… hahahaha!!
Secara tiba-tiba saya paling suka epilog 1 daripada the whole book!
Okaylah… I think I should end this 8 pages review comment (mengikut microsoft word 2007 Jahn! 2.0 line spacing, Arial 11... tapi kat sini dah tukar Times New Roman) about the book… siapa yang belum mendapatkannya… please, sila dapatkannya dengan kadar segera kerana novel ini sangat enjoyable, best, mengujakan dan mendebarkan!!! Tidak rugi membeli dan membacanya… Sumpah!!

Sekian, terima kasih!!

Review Kudamba Bahagia (KDB)

Assalamulaikum semua...
Ku Damba Bahagia (KDB) adalah karya pertama Dhiya Zafira… so, untuk melengkapkan janji Jahn kepada beliau Jahn telah membaca novel tersebut dan cuba (sedaya upaya!) untuk membuang preference Jahn terhadap novel bergenre action-romance dan hanya membiarkan sudut jiwang Jahn sahaja untuk membaca novel ini… yes, I did berjaya menjadi jiwang (sahaja). Tetapi I have no complaint about that because DZ was a first timer back then, she was just following up what other novelist (established novelists) would have done. Bermain dengan perasaan pembaca. Pembaca novel kan mudah tersentuh dengan cerita-cerita cinta, jiwang dan oh mak kau… sedih camtu, kan… so, sebagai penulis baru, Jahn rasa kira okaylah novel ini. Tetapi, itulah, karya pertama biasanya menjadi kayu ukur untuk keberjayaan seseorang penulis. Tup-tup, DZ bertukar kepada genre lain dan melekat sehingga ke hari ini… okay, people, Jahn tidak akan menyentuh tentang novel-novel beliau yang lain kerana genre mereka berbeza dan tidak boleh dibandingkan sama sekali. Oleh itu, biar KDB sahaja mendapat spotlight kali ini!


Adnan Taufik (Fik) adalah protagonist lelaki dalam novel romantis ini. Sayang seribu, kali sayang… Fik sudah cukup macho pada Jahn, dia adalah lelaki ideal… cukup serba-serbi. Tetapi itulah, dia tidak bertarung untuk kekasih hatinya. Alangkah baik kalau ada orang jahat yang lebih mengujakan dalam novel ini… haih… tetapi, kan… Jahn terlupa sesuatu semasa membaca novel ini dan baru tersedar selepas habis membacanya… novel ini takde orang jahat… I mean… memanglah ada orang jahat macam bapa Alia… tetapi dia insaf in the end sebelum dia meninggal dunia dan cerita masih lama lagi berjalan… Erin? Even tak sampai half of the book, dia dah lesap hilang entah ke mana… Marina? Dari mana datangnya perempuan ini at the first place pun tak tahulah? Rasanya belum cukup untuk buat dia jadi seorang antagonist, kot. Datuk Fik? Tak, sebab kalau ya pun dia jahat, itu semasa ibu bapa Fik masih ada. Bukan semasa cerita sedang berjalan. So, bukan dia. Adakah Zariff? Alamak aih, bukan main baik lagi lelaki itu? Tak mungkin dia… walaupun ada kemungkinan penulis boleh kembangkan watak Zariff menjadi penjahat yang walaupun tidak akan mengancam nyawa Alia tetapi sampai ke hujung cerita… dia kekal sebagai lelaki yang sangat baik… jadi siapakah sebenarnya yang jahat ini?
So, konklusi yang telah Jahn simpulkan adalah, penjahat dalam cerita ini adalah…


Fik…

… dan Lia sendiri.


Mereka berlaku kejam terhadap diri mereka… dan yang paling penting kepada anak mereka. Kedua-dua mereka adalah both protagonist dan antagonist dalam KDB. Kenapa?

Satu, mereka membenarkan diri mereka dikuasai rasa kecewa sehingga menidakkan hak masing-masing.

Kedua, mereka membiarkan salah faham to take it’s course dan menambah burukkan keadaan antara mereka.

Ketiga, Fik membiarkan anak mereka membesar tanpa kasih sayang yang sempurna.

Keempat, Lia pergi tanpa bertanyakan kebenaran di depan mata.

Dan kelima, mereka sanggup pendamkan rasa cinta yang masih ada dan mendambakan bahagia…

(haaa… emosi, kan!!)… if only, Lia tidak pergi sewaktu sudah punya peluang berjumpa Sarah… keadaan tidak akan jadi seperti selanjutnya.

If only, Fik siasat dahulu dan tidak terlampau ikutkan hati, setelah dia sendiri berjanji yang dia tidak akan tinggalkan Alia… semuanya takkan bertambah buruk.


So, Jahn nak komen sikit pasal Fik dan Lia.

Fik sudah cukup okay… dia loving, caring dan romantic… semua pembaca pun akan setuju dengan perkara ini… dan seorang bapa yang sangat prihatin. Sepatutnya menjadi contoh tauladan kepada semua. Wah!

Lia pula, berdarah kacukan Melayu-Spanish… mesti muka dia babes, kan… hehehe… wah, Fik selera tinggi KLCC gitu… hehe, but rasanya, DZ dah cipta watak perempuan lain (dalam novel seterus-seterusnya) yang better… pada Jahn…


So, all and all, KDB… pada Jahn sudah cukup untuk seorang penulis baru… dan akan kekal one of my favs kerana Jahn walaupun hanya kenal DZ di alam maya, dan hanya jumpa sekali sahaja di Bookfair itu hari… tetapi boleh jugaklah dikatakan agak rapat… mengetahui betapa sukarnya untuk beliau menerbitkan novel ini… Jahn have to say that, “Kak Dhiya, you’ve done a good job, very well done job! Keep on writing!”

Okehlah, walaupun novel ini adalah percubaan pertama penulis tetapi Jahn puas hati dengan penulisannya. Mungkin kerana tema di dalamnya tidaklah terlampau berat. dan DZ belum pandai lagi menggunakan pistol, kot… hehehe!!

Tetapi itulah dia… SAYA LEBIH SUKA AKAK TULIS ACTION-ROMANCE LAH!!!

Sekian, terima kasih!!
Regards,
Fauzan ‘Jahn’ Abas
I’m COOL!

Tuesday, May 10, 2011

KUIZ JIMMY & AUNI

Salam...

Minggu lepas saya telah mengadakan kuiz berkaitan watak utama manuskrip terbaharu saya di FB. Kisah ini masih panjang lagi sebenarnya sebelum ia boleh dikhatamkan. Jadi...semasa menulis, saya terfikir mungkin eloknya saya mengadakan kuiz ini..sementara pembaca menunggu saya menyiapkan..bolehlah menjawab kuiz yang ada kan...sambil menyelam minum air gitu..hehehe
Pembaca yang berminat untuk menyertai kuiz ini, haruslah membaca novel ke 4 saya iaitu JAUH KAU PERGI terlebih dahulu kerana jawapannya ada di dalam novel tersebut. Mungkin ada yang bertanya mengapa perlu begitu kan.....jadi sebagai jawapan kepada yang tidak tahu...Jimmy itu adalah abang kepada heroin JKP saya. Dan jawapan kenapa Auni membencinya memang terdapat di dalam JKP..anda cuma perlu membaca dan meneliti segala kemungkinan yang ada...hehhehe... saya pastekan semula soalanya yang dibuat oleh admin fanpage saya di sini...

"Dengan bangganya saya selaku wakil DZ (wah... camtu, kan...) nak berkata riak begini... kami nak buat kuiz... tentang Auni dan Jimmy...
soalan dia adalah...
Kenapa Auni bencikan komando? (sesiapa yang ada baca blog TBK dorang tahulah... kalau tak tahu, sila baca ni dulu 'http://jkp2.blogspot.com/2011/04/bab-10_28.html')



klu boleh didapati dari novel JKP...
apa yg anda perlu lakukan adalah:-
" baca JKP sekali lagi... (ulanglah berapa kali sampai anda jumpa scene itu dalm JKP (hehehe!!!) perlu DIINGATKAN disini yang scene itu sangat tricky, sekali baca atau baca sambil lalu jangan harap anda dapat jumpa, anda kena guna daya imaginasi anda untuk create something daripada scene yang sangat sikit itu, DIULANGI, sangat sikit dan kecil itu!!)
sertakan muka surat di mana anda jumpa jawapannya... (contoh: m/s 76, baris 24-30)
dan komen sedikit...(contoh: pada pengamatan saya, Jimmy tu mulut longkang sebab tu Auni menyampah dekat para-para tentera!! hahaha, melawak je... Jimmy tak hensem, kot!!)
baca novel ni balik untuk mencari klu... selamat mencuba!!
Ini Buku yg anda perlu BACA
Aku tidak pernah memilih dia sebagai pelindungku. Aku tidak pernah menganyam impian untuk hidup bersamanya. Kasih terhadapnya tidak pernah lebih dari yang sepatutnya. Sesungguhnya dia tidak pernah ada dalam perancangan masa depanku. Dia hanya seorang sahabat. Namun sesuatu berlaku, menyebabkan haluan kami bertemu. Tiba-tiba aku memilih dia. Aku mula mengait benang rindu buatnya. Aku kasihkan dia lebih dari segalanya. Tetapi dia, ternyata bukan untukku. Aku bukan pilihan dia! Tetapi...menyerah kepada takdir itu bukannya bererti menyerah kalah, kerana manusia ditakdirkan untuk menang, bukan?

Rif ~ Muliakah hubungan yang dipenuhi pendustaan? Sucikah cinta yang tercemar keraguan? Untuk dia... aku sanggup hadapi segala-galanya. Kerana dia, aku rela mempertaruhkan nyawa. Hanya untuk dia...aku reda. Ada apa dengan dia yang menjadikan semuanya serba tidak kena?

Afi ~ Aku tidak mampu bersaing dengan masa silam, untuk terus melangkah ke hadapan. Betapa Jauh Kau Pergi....namun aku tetap setia menanti...


oh, sebelum terlupa...untuk menghantar jawapan:-

sila berbuat demikian dengan menghantar email ke MESSAGE FACEBOOK Jahn Abas, Noor Shahira bt Ayob, Dhiya Zafira dan Nur Ezyan.


Hadiah?


hahaha...

mestilah ada!!!
Hadiah misteri menunggu anda...
tapi yang pentingnya adalah... anda boleh berlagak mengatakan yang Jimmy adalah milik korang kerana DZ menghadiahkan Jimmy free-free untuk anda... heheh...
tetapi hadiah misteri tu BETULLAH!! 5 hadiah misteri menanti 5 pemenang dengan jawapan yang tepat dan hujah serta komen yang paling menarik...semoga anda cuba dengan jayanya!!!
Amin!!!
selamat membaca dan menyertai kuiz ini ya!!
yang benar,
Crown Prince of Admin Jahn Abas (hahaha!! wakluuuu!!)
Your Royal Highness of Admin Noor Shahira bt Ayob (ahahahah!!)
Queen of Admin Nur Ezyan (queen tu!!)
P/S - Ada seorang pembaca yang sudah menjawab dengan tepat. Jadi masih ada 4 tempat kosong untuk dimenangi oleh anda...siapa cepat dan tepat...dia dapat..,hehehe

Monday, May 09, 2011

REVIEW HBR lagi


alhamdulillah gua dengan jayanya telah menjejakkan kaki sekali lagi ke pesta buku kat pwtc pada tahun ni. wahhh, sopan x permulaan gua.ahakzzz..
apa-apa pon skang gua nak review sket pasal salah sebuah novel yg gua rembat ari sabtu lepas kat pesta tu. yeah!! HBR dr dhiya zafira.
leceh la bergua2 ni kan.cam kuang ajaq la rasenye(elleh macam la x selalu buat)
pertama-tama kali sekali thanks to penulis sbb buat aku jadi cam teruja nak baca novel ni. sepatutnya aku ingat nak beli 2 3 je. tapi sebab perasaan yang membuak2 terhadap ke "best" an cite ni bak kate kawan aku.so aku dengan jayanya jugak merembet buku ni.tanpa pk 8 kali.
dan buku ni jugak yang aku baca dulu dan abis dulu. hehehehee.. mmg best poit. giler babas nye best. mata kalo boleh tak nak berkedip pon. aku stat baca lepas maghrib straight smpi kul 2 pg.
gile x giler peel aku.sib baik senin cuti ari pekerja. muahahaha..dan sib baik gak mak aku x terjaga tgh mlm tu..lau x sure sok pg kene bebel..alalalala~
permulaan cite ni je pon dah buat aku sangat teruja tau. sebab nya memula aku igt aku salah beli buku.
yelah muka depan ngan tajuk dah abis romentik maut aku rasa. tapi bila baca prolog jek aku dah saspen sbb cite dia ala2 thriller gitu. i loikkkeee beb..
mmg aku kasi 5* la kat penulis. mmg tak rugi korang suma beli buku ni.sure x kecewa.
ianya x berat dan sgt sesuai tol release kan tension korang. kalu ada sesape beli buku ngan aku. aku akan sajes buku ni. sure 100% terbaek dr ladang!

buat penulis- good job sis! muaah u lebey la kali ni...hahahaha.
x sabar pulak nak teroka karya2 akk yang lain.tp tunggu dulu la. bajet dah lari ni..hohoho..


p/s- Di atas adalah komen yang diberikan oleh adik Norul Ain Mat Som. Terima kasih sudi membaca HBR walaupun dalam masa sebulan dua ni berpuluh2 malah beratus2 novel baharu terbit di pasaran dek kerana demam pesta buku. Dan syukur juga HBR masih top 10 di dalam carta MPH...syukur ALHAMDULILLAH...buat ADIK NORUL,terima kasih yang tidak terhingga daripada akak ya..sudi2kan membaca karya2 akak yang lain...