BILA JAHN MEMBUAT REVIEW

Assalamualaikum semua!!!

Ini adalah entry bayar hutang!
Novel Hati Bergetar Rindu (HBR) yang pada mulanya kita kenali sebagai Natural Born Fighter (NBF) (kepada yang sudah lama mengikuti perjalanan novel ini, semasa ianya masih lagi pada fasa pra-penerbitan) adalah novel hasil karya dan tulisan ikhlas dari novelis yang makin tahun makin dikenali ramai (at least, kan… hehehe!!), Dhiya Zafira (DZ). Kekal sebagai Jahn’s favourite novelist, beliau mengekalkan genre action-romance yang beliau angkat sebagai genre pilihan. Alhamdulillah, makin ramai yang sudah boleh terima lelaki-lelaki macho bertumbuk dalam novel, kan… hahahaha, betul ke ni? dalam FB Kak Dhiya, bukan main ramai lagi pembaca yang sukakan hero keempat beliau, Komando Haiyan Rifqi, kan… ke-macho-an lelaki itu tidak mudah ditandingi oleh mana-mana heronya yang lain kecuali… IZZ KARAMI!! (yang ini kena Caps Lock dan Bold!! Hahaha!!, kan…)

Okaylah kepada yang baru membaca dan tidak kenal siapa itu Haiyan Rifqi dan Izz Karami, eh… rasanya sesiapa yang membaca HBR akan kenal mereka… tetapi, nak bagitahu jugak…

Izz Karami adalah hero TERHEBAT dari novel Rindu Belum Berhenti (RBB), novel kedua DZ.

Manakala, Kapten/Komando Haiyan Rifqi pula adalah hero untuk novel keempat beliau iaitu Jauh Kau Pergi (JKP).
Kepada yang belum pernah membacanya… rugi besar… hahaha! So, silalah baca!! Ngehhhhh!! Sorry, over excited!
 

 
Okaylah lets get down to the review, people!

Hati Bergetar Rindu atau senang nak taip HBR, adalah novel yang pada Jahn digarap dengan lebih matang dari DZ. Dari segi penceritaan, perjalanan plot dan character lebih tersusun, teratur dan lebih dramatic. Okay… sebenarnya… semua itu hanya merujuk kepada Arisa Nur Adalia (Ari) sahaja berbanding dengan hero macho, hebat, marvelous, powerful, OMG… Ziyad Sidqi (Sid). Kenapa hal ini terjadi… hmm, pada Jahn, mungkin DZ nak tonjolkan watak Ari ini lebih besar berbanding Sid… sama seperti yang beliau buat sewaktu Rindu Untuk Dia (RUD) dengan watak Amie Najla’ (Amie). Watak Jad Imran (Jad) pun tak berapa diketengahkan sangat. Tetapi, sekali lagi Jahn rasa yang memang Sid tidak terlalu ditekankan sangat. Kenapa ek? Hanya DZ sahaja yang tahu… tetapi adakah itu membuatkan novel ini gagal? Jawapannya…

Tidak.

Bukan sebab Jahn adalah peminat nombor satu (mengikut kepada tahap dan aras ke-perasan-an Jahn yang agak-agak 95% significant ni… Jahn rasa Jahn adalah peminat nombor satu beliau…hahahaha!!), (people, lupakan statement karut-marut Jahn itu!) tetapi pada Jahn… this novel is enjoyable… as simple as that… this novel is indeed enjoyable…

“Mengapa gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia sendiri lahir daripada sebuah kemesraan?”

Okaylah, seriously… this statement refers to what? Adakah… eeiii, Kak Dhiya, nakal tau…

(Emil sudah senyum, senyum nakal, heee… Jahn dah buat-buat tunduk malu, padahal suka…ngehhh!! Mereka berdua blushing…)
Jahn minta maaf kalau anda tidak setuju…. Tapi this is my version of the review so, suka hati akulah!! Hahahaha!!

Tagline itu bercerita tentang “Seks”, kan… sangat confident, kan!!

Okay, sebelum you all get wild, Jahn nak terangkan dulu… cerita ini mengisahkan Ari yang luluh, punah hatinya kerana sudahlah ditinggalakan ibunya… bapanya tidak mendidiknya dengan elok malah mengamalkan cara hidup yang luar tabii (bukan homo lah!!!) iaitu seks bebas… walaupun tidak dinyatakan secara telus oleh penulis (kemungkinan besar atas sebab sensitivity, kot) tetapi…. Ahhh, kamon people!! What do a man and a woman do apabila iman tak diletakkan di kepala dan di hati? You tell me…

So, the same thing happen selepas Ari bernikah dengan Sid… Sid kantoi, kan… dengan Aleesya (kakak kembar Ari…) bersama di ranjang (wah, statement… late night show sangat!!)… so, atas dasar itu… Jahn katakan yang tema kali ini terjerumus kepada seks… hehehe… padahal sikit je, kan… lantak!!

Scene paling best!!!! adalah…

Semasa Sid bawak keluar Ari dari hospital, sangat well done dan marvelous! Segala perancangan sangat rapi… sampaikan Angel boleh termakan dengan helah mereka. Lagi satu semasa Fauzan hampir mati (aduh!!), dan Sid dengan heroic OMGnya datang menyelamatkan keadaan dengan Brazilian Jiu Jitsu.

Itu yang action, yang tak action adalah sepanjang masa mereka di Mekah… insaf, kak! (aduhh!!! lagi!!)… dan semasa reunion kenduri mereka… dan scene Jimmy yang semestinya!!! Terlupa pulak tengah baca HBR, ingatkan tengah baca blog Jimmy… demmmm!! Akak, itu que untuk akak siapkan Jimmy cepat-cepat sebenarnya! Haha!

Okehlah, kita beralih kepada benda lain, ya. Kita kupas sedikit protagonist novel ini…

Arisa Nur Adalia
Anak orang kaya Tan Sri Zain Johari. Beliau adalah seorang yang chantet (cantik!) pada Jahn… dan bersemangat waja (wahhh!!) tetapi semangat dia salah disalurkan… selepas pelbagai benda tak best jadi pada hidup dia, dia melarikan diri… dia tidak face the problem… and biarkan semua benda jadi lebih teruk tanpa dia sangka…

First, hubungan dia dan bapanya… dia yang tak nak berbaik…
Kedua, dia dengan kawan baik dia, Nisa… sama juga… dia yang tak nak berbaik…
Ketiga… dia dengan Sid (which makes up the whole story plot untuk dilemma dia ni)
Semua sebab alasan, dia tak nak biarkan mereka-mereka itu berpeluang nak sakiti dia lagi…
Truthfully, Jahn rasa there are a lot of Ari-alike dekat dalam dunia ini… I would go so far as telling that I am just as same… hahaha, kan ada jenis orang yang dalam dunia ni yang fikir “once is enough, more than enough!”, so pada Jahn, Ari adalah jenis manusia yang macam ini. Salahkah dia? Biasanya orang yang dah sakiti hati kita akan berulang sakitkan hati kita lagi… but then again, macam mana kita nak tahu kalau kita tak beri peluang untuk maafkan orang itu…

Jahn jugak rasa Ari adalah seorang yang teramat-amat defensive, she built a fortress around her heart after apa yang jadi. Tetapi sampailah satu masa apabila that fortress runtuh kerana seorang lelaki yang ajar dia to believe again. Saat itulah dia rasa some sort of like “masih ada lagi untuk dia dalam dunia ini…”, camtu lebih kurang.


Ziyad Sidqi

Ahhh, lelaki ini… dia tidaklah sehebat Haiyan Rifqi, juga belum cukup untuk dia bertanding dengan Izz tetapi buat masa ini, dia cukup… HEBAT! Sid adalah seorang polis. Kira bestlah tu, kan… actually he is very macho sebenarnya… maybe kita patut stop membanding-bandingkan dia dengan the previous heros. Sebab, if we do… kita akan nampak kualiti lelaki ini… lelaki ini… seorang mat rempit, itu yang pasti… bukan main mahal lagi motor kau, kan! Suzuki Hayabusa… mak aih!!! Kak Dhiya, kenapa tak Ducati terus? Hehehe…

Apa-apa pun Sid is a typical strong guy… his machismo stops him daripada menjadi seorang yang akan meratap dalam kesedihan dan tidak dapat get on with life… dia teruskan hidupnya seperti biasa tetapi deep down inside, he crumbles and dying, day by day… selepas apa yang jadi antara dia dan Ari. Dia berubah sehinggakan orang yang rapat dengan dia rasakan ada masanya… “siapa yang duduk depan aku ni?” pada Jahn, Jahn dapat rasakan ibu dan adik Sid sendiri even Fauzan (OMG!!!!) pun tak kenal siapa dia… tetapi luckily dia tidak jadi separah Izz Karami, senanar Haiyan Rifqi dan completely tidak buat sesuatu yang Jad Imran sanggup lakukan, kahwin dengan orang lain… sebab dalam hati dia hanya ada Ari, walaupun wanita itu membencinya… dia tetap dengan cinta itu sampai bila-bila…


Antagonis kali ini sangat psiko, okeh!! Kita dihidangkan dengan antagonis yang gila seks dalam RUD, antagonis pembunuh upahan dalam RBB, antagonis kerabat diraja dalam JKP, dan antagonis manja-manja nak kena sepak, kan… dalam KDB (hehehe… kalau boleh kita anggap itu antagonis!). Kali ini antagonis psikopat!!

Kepada yang tak tahu, psikopat ni bahasa mudah dia psiko lah… orang gila yang kita tak tahu pun dia gila. Kita pun tak boleh nak definisikan adakah dia ni gila atau tidak sebab kadang-kadang dia ni boleh jadi lebih pandai dari kita… so, this kind of people memang sangat berbahaya, okay… cuba korang pandang kiri kanan korang… depan belakang? Adakah mereka… OMG… hehehe, takdelah!

Angel/ Mahadi/ Imad

ANGEL adalah si psiko yang develop penyakit tersebut apabila setiap hari dia melihat bapa diperlakukan seumpama binatang oleh ibunya…semenjak itu dia jadi benci, menyampah dah tidak sukakan perempuan… yang sama dengan ibunya itu… sampailah besar dia jadi… urrrrrhhh… taknak citerlah… but seriously setiap orang ada tendency untuk jadi seperti ini… I mean… this is not only genetics, kan… macam yang jadi dekat Angel ni… he is a kind of a psychopath that develop the problem as to his bad childhood experience. So, sama-samalah kita berjaga dan mendidik anak-anak kita menjadi seorang yang soleh dan solehah, ya… sama-samalah kita mengajarnya ajaran agama yang cukup… sama-samalah kita berdoa agar mereka membesar menjadi insan yang berguna, buat bangsa, agama, dan negara… (Shut up Jahn, please deactivate your Ustaz Amirul mode!) … okay-okay, fine!!


Aleesya Nur Arianna
Kakak kembar Ari yang hidupnya sebenarnya okay-okay je… tetapi teruk jugaklah… sama macam Ari, complain yang hidup masing-masing dirudum malang padahal… sebenarnya okay je… Ari ingat hidup Esya lebih baik daripadanya, Esya pula fikir sebaliknya, nak-nak selepas Ari dan Sid berkahwin. Hmm, Jahn dah jangka apa yang Esya akan buat… tapi sangkaan Jahn meleset sikitlah, Jahn ingat Esya would be a little more extreme… tetapi, dia tidak sanggup.

Fazil
Dalam banyak-banyak perkara dalam HBR, Jahn akui yang Jahn betul-betul terlepas pandang dengan Fazil. Jahn tak sangka langsung yang dia pun psiko jugak.

Ada jugak watak-watak lain yang spice up the story-telling. So, Jahn review jugaklah…

Zarin Nadhira
Awek yang Jahn dok angau-angaukan… NO! I mean yang Fauzan dok angan-angankan! Hahaha!! Kantoi,kantoi!! Pada Jahn, Zarin comel, kebudak-budakan dan comel (Jahn, kenapa kau ulang ‘comel’ 2 kali?)… shaddup Emil!

Fauzan Abd Karim
Walaupun ada berapa ribu Fauzan pun dekat luar sana… Jahn dengan bangga katakan yang nama betul Jahn adalah Fauzan… hahaha!!
Tetapi Fauzan versi DZ untuk HBR ini, probably one of the coolest sidekick dalam novel-novel beliau, sebabnya Fauzan ada kereta kesukaan Jahn (at least pada beberapa bulan lepaslah!) iaitu Nissan Fairlady! Walaupun Jahn dah lebih sukakan Audi TT T-FSI S-TRONIC, kalau ada yang sedekahkan Nissan Fairlady ni, Jahn tadahkan aje! Haha… tetapi encik Fauzan ni sebenarnya best… Jahn terfikir jugak, nak cari anak jutawan yang sanggup jadi polis… mustahil, kan… makan gaji dan kerja kena tembak pulak… kau nak? Fauzan je yang sanggup. Oleh itu, dia cukup macho!!

Sampai dekat sini sahajalah… ulasan novel untuk kali ini… ermm… NOT!!! Kita teruskan lagi…hehehe..

Apa yang best tentang novel ini, DZ pandai bermain dengan excitement kepada pembaca tegar beliau, seperti saya dan… ramai lagi… hahaha…

Macam saya dan seorang lagi sahabat di FB, kalau diikutkan saya dah boleh panggil dia ibu, mak mahupun mama, tetapi dah terbiasa, saya panggil beliau Kak Intan je… buat pengetahuan anda semua, saya dan kak Intan adalah peminat setia Izz Karami… lantaklah orang lain memilih Haiyan Rifqi sebagai hero pujaan (ya, saya bercakap tentang awak Noor Shahira Ayob dan Kak Eyzan, hehehe!!), kami setia pada yang satu… Izz satu-satunya… sama dengan Kak Suzana Jumaat sekali… dan Kak Afzia… kami peminat setia Izz Karami (Kamari, hehehe…)

Jadi apabila DZ buat cameo of all her characters, saya jadi sangat excited!! Dan dari situlah kita tahu yang semua characters dalam novel DZ rupanya saling berkait antara satu sama lain… most of it lah… macam Sid dengan Izz, dia kenal Izz waktu Izz jemput ASP Raziff ke wedding Jad Imran… sekaligus membuatkan dia kenal Jad Imran. Izz kan paling glemer dalam dunia ciptaan DZ ni… selepas kes Adni Zuhayra, semua orang kenal dia… hehehe!!

Most anticipated adalah Najmi Hariri aka Jimmy dari JKP dan soon to be published Tertulis Buat Kita (TBK). Katanya nak siap Julai ni… by all means sepatutnya sekitar September boleh publish, kan, kak?!! Heheheh, good luck!! DZ berjaya mempromosikan Jimmy dengan a chapter of Jimmy dalam HBR… semua orang ternanti-nantikan apa sahajalah yang terjadi dengan Jimmy dan kenapa Afi menangis-nangis menelefon Jimmy di tanah suci Mekah itu… saya sangat excited, kak!!! I can’t help it, kak!! Hahaha!!

The cameos adalah Fik dan Lia dan Sarah dari Kudamba Bahagia (KDB), Izz dan Dinie dan Iman (RBB), Jad dan Amie (RUD); Jimmy, Afi, Rif, Helmi, Luqman, Eddie, Khadijah Nasuha dan Aishah Humaira (JKP)… satu battalion haaa… hahahaha!!
Secara tiba-tiba saya paling suka epilog 1 daripada the whole book!
Okaylah… I think I should end this 8 pages review comment (mengikut microsoft word 2007 Jahn! 2.0 line spacing, Arial 11... tapi kat sini dah tukar Times New Roman) about the book… siapa yang belum mendapatkannya… please, sila dapatkannya dengan kadar segera kerana novel ini sangat enjoyable, best, mengujakan dan mendebarkan!!! Tidak rugi membeli dan membacanya… Sumpah!!

Sekian, terima kasih!!

Comments

Nur Azila said…
akk.. sgt best cite ni,, teruja 2.. sy bru bc novel JKP n HBR.. bru skg bru follow cite2 akk ni,,,,
dhiya zafira said…
Nur Azila,

terima kasih....sudi2kan baca buku2 akak yang lain juga ya....
seriI said…
This comment has been removed by the author.
seriI said…
saya dh baca JKP dn ianya bnr2 menyentuh perasan sya.thniah wt akak.keep it up!

zaty

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

mutiara kata sasterawan negara