Hijrah

Salam...

1 Muharam detik permulaan
Permulaan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah
Atas keyakinan dan iman yang teguh
kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
rela berkorban harta dan nyawa
demi menegakkan ISLAM tercinta...
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
..............................................
Hijrah membentuk perpaduan
Oleh itu mari semua
kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat
tegakkan syiar ISLAM
untuk sepanjang zaman...
untuk sepanjang zaman...
* Aku terlupa lirik lagu ini. siapa yang boleh bantu....silakan jangan segan. Masa kecil2 dulu asal berkumandang je lagu ni mulalah aku koir dengan adik beradik. Kami lawan suara siapa yang paling tinggi dan best. hahaha...
Lagu ini liriknya simple sahaja tapi bisa menusuk kalbu bila membacanya. Kita sampai matipun memang tidak akan terbanding dengan pengorbanan dan keazaman Rasullullah SAW dan para sahabat dulu menegakkan ISLAM. sekecil-kecil zarah pun mungkin tiada. Membaca kisah2 Nabi dan para sahabat selalu sahaja membuatkan aku insaf dengan kelemahan diri. Rasullullah SAW berjuang bermati-matian untuk umatnya sedangkan aku, sering tewas dengan perjuangan diri sendiri. Diberi dugaan sedikit cuma, namun aku cepat mengalah. Aku cepat merasa hampa kalau apa yang diinginkan tidak menjadi kenyataan. Argh...Jauh sekali sikap aku kalau berbanding dengan pemimpin AGUNG itu.
Ya...hijrah itu pengorbanan. Hijrah itu perjuangan. kalaupun kita tidak mengangkat senjata berjuang mempertahankan ISLAM...perjuangan yang kita lakukan sekarang lebih kritikal berbanding dahulu. Perjuangan mempertahankan keimanan dan ketakwaan yang semakin menipis. Perjuangan mempertahankan maruah Islam yang sering diperkotak katikkan oleh anasir2 tertentu. Perjuangan memastikan umat Muhammad SAW tidak tergolong dalam golongan jahilliah. Itu yang perlu kita lakukan. Dan... kalaupun kita tidak mampu berjuang untuk orang lain, memadailah berjuang untuk diri sendiri.
SeLAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1429 UNTUK SEMUA UMAT ISLAM DI MANA JUA ANDA BERADA.

Comments

mama ranggie said…
salam maal hijrah....
Lynn Dayana said…
tahun baru... azam baru.... tapi org masih yg lama. hehe
Noushy Syah said…
Salam Maal Hijrah 1429.

Agreed.

...kalaupun kita tidak mampu berjuang untuk orang lain, memadailah berjuang untuk diri sendiri.

Migration of 'attitude' is also encouraged....especially on procrastination;)
dhiya zafira said…
mama...
salam maal hijrah utk mama juga


lynn...
samapi bila2 pun tetap orang lama...tahun saja yg bertukar ganti...


noushy..
salam maal hijrah utk noushy juga...
kadang2 berjuang untuk orang lain lebih mudah dari berjuang utk diri sendiri

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

Pre Order DIBUKA SEKARANG - HAQ II

mutiara kata sasterawan negara