satu catatan perjalanan

Posing di Salah satu Bangunan di AL HAMBRA. Aku, kakak n Ina


Menanti waktu untuk bertolak ke Cordoba. Naik bas. Waktu pagi. Muka suma fresh lagi. heheheheh

Menyelusuri Laluan di AL HAMBRA

Dengan kakak di Al Baycin. belakang adalah AL HAMBRA



pemandangan AL HAMBRA dari jauh.
Assalammualaikum...

17 Julai - Taiping - KLIA


18 Julai [ 3.30 am] - Kul - Doha ( Transit)


[ 5.30 am] - Doha, Qatar ( dlm pukul 10 pagi msia -transit 7 jam)


[ 1.05 pm] - Doha - Madrid


[8.30 pm] - Madrid, Spain ( peristiwa bersejarah. aku hilang hampir rm 600 kena pick poket dalam stesen metro. hilang suma. nasib baik passport n duit euro aku dah asingkan siap2)


19 Julai [ 8 am ] - Berjalan pusing Madrid ( melawat tempat seperti plaza mayor, museo del prado, Palacio Real, Banco de Espana, stadium Santiago Bernabeu, ( stadium bola sepak pasukan real madrid dan banyak lagi)

[ 11pm] - Naik bas ALSA ke Barcelona ( perjalanan 7 jam) - pertama kali sembahyang dalam bas.


20 Julai [ 5.30am] - Sampai di Barcelona ( mengejar masa kerana kami hanya 9 jam shj) - hampir dirompak oleh 2 nenek tua di dalam lif dekat dalam stesen metro jugak. nasib baik cepat bertindak. dapat curi tiket bas balik madrid.)

[ 3.30pm] - Naik bas balik Madrid ( kami ber3. salah seorang kena seludup masuk bas sebab tak sanggup nak beli tiket balik sebab mahal. nasib baik selamat.)

[11.00pm] - bergegas ke mendez allvaro ( stesen metro sebab nak balik ke Salamanca. tapi tiket abis. terpaksa diseludup masuk ke madrid semula.


21julai [ 8.45am] - Naik renfe ( keretapi) ke Salamanca. perjalanan 3 jam setengah.


22 Julai [ 8.30 pm] - Naik renfe ke Valladolid. 1 jam setengah perjalanan. berjumpa dengan kawan kakak yang akan turut serta ke Andalusia bersama kami. sempat berjalan di valladolid.


23 Julai [11.30 am] - Naik bas ke Madrid. bertemu dengan 3 orang kawan lagi yang akan join. 2 dari brussle, belgium dan sorang dari madrid( kawan yg seludup kami ke biliknya)

[ 3.30pm] - Bertolak ke Granada, perjalanan 5 jam. check in hostal


24 Julai [ 8 am] - Menuju AL HAMBRA. perjalanan tidak sampai sepuluh minit dengan menaiki bas mini tapi line menunggu panjang. nasib baik kami dah booking melalui internet.


25 jULAI [10.30AM] - Menuju Cordoba. perjalanan dari Granada selama 2 jam setengah. kami hanya ada masa selama 3 jam untuk menjejaki masjid cordoba.

[ 5 pm ] - Menuju semula ke Granada


26 Julai [ 10.00am] - Balik ke Madrid

[6.30 pm] - Balik ke Valladolid


27 Julai [11 am ] - Balik ke Salamanca


30 Julai [7.45 pm] - Ke Madrid


1 Ogos [ 10.20 pm] - Menuju Doha


2 Ogos [ 5.30 am] - Sampai di Doha ( Transit 7 jam)

[ 2.20 pm] - Menuju Kuala Lumpur


3 Ogos [ 3.30 am] - Tiba di KLIA





p/s- Perjalanan aku betul menguji kesabaran. Aku betul2 all out travel suma tempat. memang tak sempat nak berehat. aku betul2 berehat bila dah balik Salamanca pada 27 Julai. sebelum tu...hmmmm...hanya orang2 yang terbabit sahaja yang tahu betapa penat dan lelahnya perjalanan. aku dah macam team travel backpackers dah. tapi itu semua amat memberi kepuasan. pengalaman yang susah aku nak ceritakan.
Nanti akan aku ceritakan lagi.

Comments

Abang Long said…
Syukur Alhamdulillah adik selamat pulang ke tanah air.
lotto winners said…
I could give my own opinion with your topic that is not boring for me.
alhamdulillah,akak dah selamat kembali ke Malaysia...nanti bleh selitkan pengalaman akak untuk novel yg seterusnya...=)
Hezzy Azra... said…
Salam Dhiya,
Hey... u r back! Safe and sound... hehe

Lupa lak nak suruh kau cakap 'hi' kat Raul Gonzales (Real Madrid striker! haha)
dyea said…
Selamat kembali Dhiya.
Hmmm interesting journey : )

Tp sikit manakutkn la..nenek tua pun berani merompak....
dhiya zafira said…
Abang Long...

Terima kasih. bila kita nak jumpa nanti?
dhiya zafira said…
hello paul
dhiya zafira said…
Fad..

Insyaallah. cadangnya begitulah. huuhuhu...yang ke tiga...bilalah nak sambung balik ni....
dhiya zafira said…
hezzy...

jagn jeles. aku p stadium real madrid. hahahha...dapatlah tengok abe kesayangan ko tu...hihihihi gambar jerla...hiihihhi
dhiya zafira said…
dyea...
tq..memang menakutkan. sampai malam kami dok rasa ngeri n berdebar2. tak sangka. muka sekor2 lak macam pompuan sihir je...hahahhaha

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI