Review HBR

Salam....ini antara komen2 sekali yang saya terima di inbox fb saya...Saya rasa bersyukur sangat dan berasa lega kerana HBR ini diterima ramai pembaca. Komen-komen yang saya terima juga positif. ALHAMDULILLAH...Syukur kepada ALLAH yang memberi saya ilham untuk terus menulis. Kepada Noraini..Nana dan Izan terima kasih ya...


Komen 1 ( Noraini)

Salam Dhiya...firstly, tqvm for ur auto n bookmarks...I really luv it!

Bila tghari smlm kerani kat office sy kata ada parcel dari Perak saya terus rasa teruja..Saya tahu novel2 yg saya pesan dah sampai, direct dari penulisnya! Sampai je kat umah saya terus buka walaupun syg nak koyakan bungkusan yg kemas tu...

Lepas maghrib saya terus membaca HBR dan saya x berhenti sehingga habis membacanya pada jam 12tgh mlm. Dhiya, saya sangat suka dgn plot2 dlm HBR. Saya mmg ulat buku time skool lg. Saya dh baca byk novel dari ramai penulis tapi saya mmg teruja dgn penulisan awak! flashback yg awk buat mmg bagus..rasa2nya dlm ramai2 penulis awk mmg yg terbaik utk menghasilkan flashback. Selalunya novel hanya ada prolog n epilog but u done it better. Bab2 dlm HBR seolah-olah mcm action movie jer..really! Rasa2nya awk pon sesuai jd film director! Watak2 pon pelbagai dan real. Tp maaf saya rasa HBR more like hollywood movie so watak Sid pon sy imagine cam aktor Hollywood jgk. Saya suka HBR sbb ianya bukan kisah cinta semata-mata..tp bukan jgk hanya kisah hero..mesti awk suka arm-forces kan..hehehe..HBR jd real sbb cara awk menulis mmg real...info2 yg awk bg terutama ttg jenis2 senjata, operasi ug dilakukan,mimik muka dan segalanya semuanya jelas dan seolah-olah ianya benar. Kesimpulannya mmg HBR antara novel terbaik yg saya pernah baca..khayalan awk sbg penulis mmg berjaya direalisasikan dlm HBR. Cuma saya rasa titile Hati Bergetar Rindu sedikit romantik n jiwang untuk novel yg penuh aksi ni. Teruskan berkarya Dhiya..saya akan terus menjadi peminat setia tulisan awak..
p/s : maaf jika komen saya pjg sgt.

All the best....
 
Komen 2 ( Nana)

saya tatau nak comment ape. tp yang pasti rindu bergetar lagi( hati bergetar rindu, nana) sangat hebat dgn unsur triller. i dont like triller,action plot/storyline but when it come to your story, i love it.


Sid- skrg sy da mcm jatuh hati dgn anggota polis teutamanya ASP haiyan rifqi.(ASP ZIYAD SIDQI nana,  hehehe..obses sungguh dgn rif..ahaks) Anda sangat macho oke. but knp la lelaki ni asek menitiskan air mata( actually hanya 2 kali saja dia menangis ya...hehhe). mungkin next time dia kena jadi lebih tabah walauapepun org yg dia syg perkatakan. sid seorang yang banyak besabar,betabah dan telalu menyanyangi isteri dia serta ibunya juga adik perempuannya. Dia sangat menyanjung wanita. Ada lagi ke org mcm ni dkt zaman skrg ni.Tapi tatau knp rase watak Riff lagi menusuk hati sket may be sbb rif dia mcm ade sense of humor tp Sid dia mcm straight mungkin sbb hati dia terluka kot.

Ari - tatau knp mula2 mmg sgt sedeh dkt dia ni,yela dgn mak dia xnak dia,papa dia plak macam tu. tapi bl lama lama baca rase mcm nak sekeh je minah ni.semua benda bagi dia,dia je yg betul. ya betul org sekeliling dia banyak melukakan hati dia,tapi mungkin kalau dia pandang dr sudut yg lain mesti dia rase idup dia sgt menarek. sbb Allah xkan uji umatnya kalo umatNya x mampu kan. Overall,watak Ari sangat menarek dengan mainan emosi beza dgn Afi yang mcm lebeh pasrah.

Yin & mak - teringin sangat punye adek perempuan mcm yin yang sgt comel yang sentiasa memahami abg dia. Dia tahu rase hormat pd abg dia even dlm keadaan merajuk yang kkonon nak lari rumah tu padahal alahai sekangkang kera je. yin yin anda sgt comel.

Mak pula merupakan emak yang terbaek mungkin dlm setiap novel akk rasenye novel ni la peranan emak sgt banyak di ketengahkan. Emak,walau seteruk mane pun anak lakukan dia tetap akan memikirkan cara terbaek utk menyatukan kembali pasangan ni. sangat comel bila emak tersenyum srg2 time makan bl pk kan sid yg dgn motor dia and ari mungkin menungging duk kt blkg smbil bawa baby drg. hehe.. I adore you emak for being a good mom for Sid and mother in law for Ari..

Jan - anda sgt macho la bl kena tikam and kna tembak tu sbb boleh lagi tenangkan ari dgn yin. but hey dia xbole control ke kalo yin mnagis teruk? hahahaa... rase nak gelak guling2 time ni. dahla kna dating dkt dgn umah last2 nk pujuk awek kna pgl abg awek tu plak dtg. hahaha..Tapi jan sangat sesuai jadi kawan baek sid. susah senang bersama. sakit gembira besama. jan tahu mane nak letak diri dia dalam hidup Sid. Semoga jadi kawan yang baek kpd Sid slamanya jan.~

and the last not least Angel & Fazil - Ade lagi eh org kejam sampai macam ni. Inagtkan Angel yang kluakan jantung dan hati mangsa dan rancang semua pembunuhan rupenyer mastermind sgala2 nya adela ayah dia sndri Fazil. Angel mmg sangat kejam sampai rasa macm xbrani dah nk g mne srg2 lagi2 lalu lorong sunyi. Pergh boleh fobia baca citer ANgel ni. Tekanan perasaan yang melampau dia ni. Fazil mcm mne dia bole betahan atas wheelchair slama ni. Pura2 lumpuh tuk menagih simpati tapi rupanya dia lg kejam dr anak dia. Sanggup bunuh zuraidah yang byk bejasa kat dia. Angel mmg terbaek kak tapi dia sgt kejam bg sy, nmpk nye watak angel ni mmg sesuai tuk imad :)

As a conclusion,novel ni anmpak matang dari novel sebelum ni but like i said b4,why eh sy xnanges bace novel ni macm RUD. RUD buat sy nanges banyak kali bila baca but HBR buat saya baca lebeh dr 5x. Yeay tahniah dkt sy kaka. saya sgt suke hero2 yang hensem berpakaian seragam ni. hahaha. tahniah kak sbb bjaya hasilkan satu lg novel yang sgt padat dgn informasi yg bole buat pembaca mcm sy ni tahu serba sedikit ttg dunia badan beruniform ni dengan tugas mereka.

Well let's counting for jimmy story back :) 


Komen 3 ( Izan)
 
Salam dhiya...

Alhamdulillah...finally sid & ari dah selamat dikhatamkan..hehe..fuhh..mmg saspen sungguh! dah bertaubat x nak baca novel dhiya sampai kul 2 pagi..huhu..seram sungguh..hehe..congrats coz berjaya menyeramkan cerita nih...izan terpaksa bace 4 lagi novel dhiya utk compare ngan HBR..hehehe...dari segi 'kesuspenan' mmg HBR yg paling berjaya..izan paling suke part dekat Mekah..sayu sgt bila tgk ari buat sid cam tuh..tak patut kan! suke sgt bila semua watak dikumpulkan bersama...habislah anak dara fik & lia..sarah dah mula nk menggoda uncle jimmy...hahaha..idea yg sgt bagus dhiya! plot cerita dhiya mmg tak pernah menghampakan...izan suka sgt tapi sori sgt dhiya antara afi & ari..izan lebih suke afi..hehe...but sid & rif..adoiiiilaaaaa..x nak la curang kat riff...huhuhu..mmg dua2 sama hebat! aura lelaki yg mmg jadi idaman perempuan! huhu..so now stil tak leh decide nak pilih yang mana satu...uwaaa...mmg sid & rif terbaikkk!!! so teruskan usaha dhiya utk jimmy's story...do ur best! izan akan sokong dhiya..:))

Comments

seῆorita adda said…
saye nak folowers akak la... t dh bce hbr sye komen gak k...uhu
Biey said…
br hbis baca novel ni smlm...pinjam roomate punyer (aidayanti)...
sgt2 bes...
rsa cam nk jupe jer gn sid tu....hahahha
dhiya zafira said…
senorita,

terima kasih kerana sudi follow akak..lepas baca HBR ni silalah komen ya...
dhiya zafira said…
Biey,

Kawan Aidayanti ya..hehhehe...terima kasih sudi baca juga buku akak ni..hehhe
dhiya saya belum beli.

apa pun good luck yek.

nak jemput jadi penaja utk giveaway saya boleh?

leh promosikan blog dan buku terbarumu juga.

jap lagi saya email.

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara

Pre Order DIBUKA SEKARANG - HAQ II