cerita ceriti

SALAM...

ALHAMDULILLAH...saya sudah baik dari demam, batuk, selesama dan sakit tekak yang menyerang saya sebaik sahaja saya tiba di Taiping. Kata orang, saya demam pesta buku yang berakhir pada hujung minggu saya ke sana. Kata Hezzy pula, saya demam sebab berpoya-poya ( hehehhe...hanya mereka yg tahu sahaja apa yg berlaku)...tetapi saya fikir saya mungkin terkena virus lynn yang turut demam bila kami bertemu. Tetapi walau apa pun, saya terima keadaan ini dengan lapang dada. Ditimpa musibah sekecil ini, harap-haraplah dosa-dosa saya turut sama terhapus. Saya mc 3 hari. Hari pertama demam saya kerja half day. Memang tak larat langsung nak bekerja. Esoknya saya ke klinik. Telan ubat dan hampir sepetang jugalah saya terlelap dek penangan ubat batuk dan ubat selesema yang memang membuatkan kita rasa mengantuk. Mak siap beri amaran pada saya. Nak makan ubat tunggu sampai rumah dulu...nanti ada yang tidur sambil pegang stereng karang.
MInggu lepas metty balik dan bercuti panjang hingga ke hari rabu ini. Almaklumlah, dia memang lama betul tak balik. rasanya dah dekat sebulan ke 2 bulan...saya sendiri tak pasti. Semalam saya ke klinik untuk urusan saya utk bulan Jun ini. Metty pula harus ke Klinik ibu dan anak untuk check kandungan dia. Jadi..setelah menurunkan dia kat Klinik tu, saya terus ke kedai gambar. Kami keluar awal2 pagi, jadi tak banyak kedai yang dah buka...mujurlah satu kedai gambar ni dah buka. Jadi...saya terus pergi untuk menangkap gambar. Sebelum pergi, emak sudah berpesan, pakai tudung gelap tapi saya degil. Saya malas nak iron tudung 2 3 kali jadi terus juga memakai tudung putih. Sampai kat sana..apek tu kata...kena pakai tudung hitam...aduh....nasib baik kedai dia siap ada sediakan tudung hitam yang kejung tak beriron. Nak tak nak saya terpaksa pakai. Dalam hati rasa menyesal...inilah bahana tak mendengar cakap ibu. Tak tahulah macam mana rupa saya nanti. Tapi tak apalah...elok ke tak elok ke dah memang muka saya kan....terima sajalah ya tak...
Lepas tangkap gambar, saya ke hospital untuk bertanyakan mengenai suntikan ACYW 135. Ingatkan bolehlah dapat buat percuma sebab masa emak ke menunaikan haji beberapa tahun dahulu, suntikan itu diberikan percuma. Tetapi bagi kes saya...saya kena buat di klinik biasa. Harapan saya untuk mendapat suntikan percuma memang tipis. Jadi...saya drive ke Klinik Katijah dekat arked mara tu terus minta untuk buat suntikan. Mujur saya tidak perlu menunggu lama. Sebenarnya semasa saya ke klinik minggu lepas saya turut order untuk mendapatkan suntikan di klinik yang lain, tetapi terpaksa menunggu...sehingga sekarang saya sudah mendapat suntikan tetapi klinik itu masih belum menghubungi saya. Jadi...rezeki duit suntikan sebanyak RM95 itu saya laburkan di klinik khatijah.
Aduhai...dah lama rasanya  saya tidak dicucuk. Seriau juga memikirkan macam manalah nanti. Tapi mujur..tak rasa sakit langsung...Lepas selesai urusan saya dan Metty, kami bergerak pula ke butik ANAKKU kat Kamunting. Metty nak shopping barang2 baby dia yang belum dibeli. Due dia awal bulan Jun nanti, jadi persiapan sekurang-kurangnya ketika ini haruslah lengkap...biar senang. Mana tahu dia bersalin lebih awal dari yang sepatutnya.
Balik rumah tangan saya yang diinjek mula terasa lenguh. Ada sedikit bengkak pada bekas cucukan namun memikirkan kata Dr. Khatijah itu adalah normal. jadi saya hanya biarkan. Cuma...sepanjang malam saya tak boleh mengiring ke kanan bila tidur...lenguhnya....Nasib baik bila bangun pagi ini..lenguh tu dah kurang...legaaaa.....

Comments

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

mutiara kata sasterawan negara