belajar bahasa korea


Salam

Sekarang ni aku tengah tengok cerita ni jewel in the palace. jenuh nak menghabiskan 50 kpg cd. walaupun citer nih aku dah tengok melalui tv namun baru ari tu aku berjaya mendapatkan vcd nya...bukan apa...mahal...nak tunggu harga turun...macam tuh jugak.... aku ni start giler citer korea ni sejak Winter sonata lah..pastu memang tak boleh tinggal. namun segila2 aku tak adalah aku segila fanatik lain yang sanggup membeli segala cerita korea ni...aku jenis kena tengok dulu kalau puas hati baru aku beli...citer2 ni jugak menyebabkan aku teringin sekali nak menjejakkan kaki ke bumi korea ni..bila...entahlah...tapi aku nak sampai jugak...Insyaallah...so..kat bawah ni beberapa perkataan korea yang boleh dipelajari...

yeh
Yes.


kwen-chah-nah-yo
It's okay. That's alright.

ahn-nyong-ha-se-yo
How are you? How do you do? [also in reply]

kahm-sa-hahm-ni-da
Thank you. [formal]

koh-mahp-soom-ni-da
Thank you. [less formal]

che-sohng-hahm-ni-da
I am sorry. [intense]

mi-ahn-hahm-ni-da
I am sorry. [less intense]

oh-nool
today

neh-il
tomorrow

chu-mah-reh
on the weekend

issuh-yo
Is there ...? Is ... there? Do you have ...? Have you got ...?

up-suh-yo
Is there not ...? Is ... not there? Do you not have ...?

hahn-jahn
a glass; a cup

hahn-byung
a bottle

chu-se-yo
Give me ...

mah-shil-gah-yo
Shall we drink ... ?

hah-shih-geh-suh-yo
Would you like to do/eat/drink ....?

kwen-chah-nah-yo
It's okay. (More likely, 'I am okay. No, thanks.')

cho-ah-yo
Okay. Good.

mohm-mah-shuh-yo
I cannot drink.

ahn-mah-shuh-yo
I don't drink.

example of making a question
ne-il shee-gahn issuh-yodo
Do you have time tomorrow?

Comments

♥Tsuwaibah♥ said…
Assalamualaikum...

hye zafira, saya nak tny sket lah.

ahn-nyong-ikah-se-yo = good bye

rs mcm salah kot? saya belajar
annyeong higaseyo = good bye

hrp dpt sama2 belajar coz sy pn korean maniac,,hihi
pikasmilefobieb said…
alah . .. rasenyer zafira kater nie yg bacaan yg kita akn sbut tp law ejaan yg btul brulah cm tu.... tp sbutnya mcm yg zafira kate tu ler

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

mutiara kata sasterawan negara