Kawad lagi...

Salam,
Hari Isnin lepas, aku ke library Ipoh sebab ada latihan kawad. Minggu pertama dengar khabar staf kena turun, aku buat tak endah sebab tak ada hitam putih...dengar dari mulut ke mulut ni aku memang malas nak dengar...hihih lebih2 lagi kalau nak ke Ipoh tanpa sebab. Lagi satu aku sebenarnya malas nak kawad. 3 tahun aku sertai pasukan kawad jabatan. ada menang. ada kalah. Aku ingat bila dah tukar tmpat kerja, tak payahlah aku dok sibuk berlatih lg bila tiba bulan jun..tapi tup...tup kena jugak....
So, Aku n member2 dari n Taiping share 1 kereta...kami dah berjanji cuba buat alasan nak tarik diri dari kawad. salah satunya sebab jarak n kos perjalanan. takut tak boleh claim...
sampai je kat library, kami dah kecut sebab orang lain dah start latihan kawad...bertambah pulak bila tgk muka pengarah library turun padang sama...aiseh...ni yg rasa nak menyorok nih...
Aku n member terus masuk barisan...jurulatih kami tentera berpangkat sarjan...so...bayangkanlah gayanya mereka mengajar kami...dibuatnya kami ni macam askar jugak....fuh...
tengah dok berkawad, askar tu tanya siapa nak offer diri keluar kawad sebab dah terlebih orang pulak...member2 aku automatik angkat tangan dan terus je keluar..ada kata sakit..ada kata penat...konon...mcm2 alasan yang depa buat. aku teragak2. nak bagi alasan sakit jugak nampak sangat pembohong...tapi bila tgk aku seorang dr kroni Taiping tak keluar terus aku kata kaki aku selalu cramp...tapi sedihnya...permintaan aku ditolak...dia suruh aku try dulu...so nak tak nak terpaksalah aku terpacak dalam barisan.
Dalam pada itu, aku rasa lega juga sebab semua yg tarik diri tu kena jumpa n bagi alasan pada pengarah. last2 semua kena masuk barisan balik...pengarah tak dengar apa-apa alasan. Jadi pemilihan dibuat kepada siapa yang pandai berkawad sahaja...
Awalnya mereka meminta siapa yang ada pengalam kawad keluar...kerana manusia2 ini akan secara automatik akan terpilih. Aku...? hhihihi..jangan harap aku nak mengaku.
So...kira setengah hari jugaklah kena berlatih untuk memilih siapa yang layak...akhirnya dari 6 orang budak Taiping, hanya seorang je yang terkeluar. itupun sebab kawad dia tak cantik...hihihii
Dalam pada tu...aku lega jugak sebab minyak dapat claim...cuti pun dapat claim sebab library kat perak tutupnya isnin. iyalah...masa interview siap berjanji sanggup buat apa sahaja tapi bila jabatan menuntut komitmen tak kan tak nak kasik kan?
hmmmm....masa berpisah dengan member ofis lama dulu..aku siap kata padan dgn muka depa sebab kena kawad tahun depan...tup...tup aku pun kena sama...huaaaa....huaa....huaaaa..

Comments

Abang Long said…
abang long paling suka berkawad ! sebab cergas kan badan .... tapi kalau silap ... kena bumping ...alahaiiiii
violet said…
hihihi....part tu lah yg tak syiok.....yg best kawad sebab dapat peluh tapi lepas tu mulalah lenguh badan sana sini....hihihi nak tunggu kawad pun setahun sekali...nak bersenam...hmmmmm...malas...

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

mutiara kata sasterawan negara

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI