ULASAN TBK n JKP





Kedua-dua ulasan ini dibuat di dalam grup FB BUKU LIMA oleh Shahrul Nizam Zulkifli. Terima kasih banyak-banyak atas ulasan ini dan senyum saya bertambah mekar apabila pembaca lelaki boleh menerima karya2 saya. 


Tajuk : Tertulis Buat Kita
Penulis : Dhiya Zafira
Muka surat :566
Terbitan : karangkraf


Tertukis buat kita adalah sambungan daripada novel Jauh Kau Pergi..mengisahkan Mejar Najmi Hariri yang berkahwin dengan Auni..cinta yang dipupuk membawa mereka ke jinjang pelamin..namun kebahagiaan x lama..rupa-rupanya Auni yang dikahwini Mejar Najmi bersangkut paut dengan sejarah silamnya..dan sejarah inilah yang membawa bah dalam rumah tangga pasangan ini..

Dalam novel ni x banyak sangat aksi tempur..tapi disulam dengan cinta..one thing yang saya belajar dr novel ini ialah..kemaafan mampu menghapus luka..nak puji sikit novel ni sebab berjaya dihabiskan dalam masa sehari sahaja..ada banyak mid point untuk kita berhenti membaca..x seperti novel yg awal..satu bab terlalu panjang..yang ni mudah dan menyenangkan saya nak bacanya..

Tahniah kak dhiya sebab bukan senang nak menghadirkan sifat seorang lelaki dr sudut pandangan seorang wanita..lelaki yg dipilihnya adalah komando..ye barangkali kita boleh kata ia adalah fantasi..tapi pada saya..semua dalam novel ini benar belaka..sedih plak bila da habis baca..

Saya tertarik dengan bahagian tinta penulis..saya menyokong prinsip akak..harap terus menulis begini..abaikan cara orang lain menulis..yg pasti akak ada cara akak sendiri..dan jangan takut jika x ada orang beli novel akak..shah tetap beli..hehe





Tajuk : Jauh kau pergi
Penulis : Dhiya Zafira
Muka surat : 520
Terbitan : Alaf21

Mengisahkan tentang kehidupan tentera..antara cinta..dendam..airmata..tugas..mempertahankan kedaulatan negara..apakah yang kalian rasa apabila satu2 nya keluarga yg anda ada meninggal dunia tanpa mengucapkan selamat tinggal??dan apa pula rasanya setelah setahun berlalu yang meninggal itu rupanya.......................(hehe)..pada saya novel ni kene dengan jiwa sebab ada aksi bertempur dan ada misi menyelamatkan kedaulatan negara..one thing yang saya discover about this novel..kemanisan berumah tangga (begituuuuuuuuu)..3 1/2 bintang buat penulis ini..bukan senang nak tulis cerita berkisarkan hati seorang lelaki lebih2 lagi askar yg bergelar komando..tapi jangan kita lupa..komando juga manusia..punya hati dan perasaan..

#tiada siapa boleh lari dari masa silam..dan tiada sesiapa yg hidup di dunia ini tidak mahu berteman dan tidak pernah mengidamkan kebahagiaan.....

Comments

rozalia rajali said…
novel kak dhiya semua best....meremang bulu roma baca ulasan dari seorang lelaki...sejujurnya, saya suka watak2 lelaki yang kak dhiya cipta...rasa cinta mereka yang kuat...mereka sbnrnya wujud di sekeliling kita... <3
dhiya zafira said…
Rozalia,

Alhamdulillah...style penulisan akak diterima..:)
Anonymous said…
Novel TBK mjd novel kesayangan sy. Sy sudah 3 kali repeat baca novel ni..
Tahniah dhiya krn membuatkan saya sgt teruja dan terasa saya seperti auni ketika membaca novel ini.
dhiya zafira said…
Anon...

terima kasih...sudikan baca karya saya yg lain sama ya
Anonymous said…
Salam blh sya thu kt mne blh sya bli bku jauh kau pergi dn bku TBK..
Anonymous said…
salam sya thu kt mne blh bli bli TBK dn aku jauh kau pergi
saranurulatiqa@gmail.com
dhiya zafira said…
Sara...

Buat masa ni jauh kau pergi habis stok..yah ada tbk sahaja...kalau nak boleh bei dengan akak
Rose Azadir said…
Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com
Anonymous said…
Novel kak dhiya smua best sgt3.. JKP dgn TBK mmg terbaik.. dpt rasakan hero mmg betul2 wujud..
dhiya zafira said…
Anon...

Terima kasih kerana menyukai novel2 akak..:)

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

mutiara kata sasterawan negara