Korea Day 3 Part 1

Salam....


Okeh berkurun lamanya tak update blog sehingga langsung tak ada n3 sepanjang bulan februari. Memang banyak benda yang berlaku. saya pun agak sibuk dengan tugas dan kerja yang entah apa-apa. Cerita pasal korea pun tak habis habis walaupun dan 4 5 bulan dah berlalu..trip family kami ke Melaka dan trip saya ke terengganu pun agaknya bila boleh cerita ya? hahahha...jangan sampai tahun depan sudah...oklah saya nak sambung balik pasal perjalanan saya ke korea...kali ini ke mana? iya..iya...Pulau Nami ya...Baru hari ke 3 ni...banyak lagi nak cerita...

Kesemua Ahli rombongan yang terdiri daripada 4 buah keluarga
Perjalanan kami bermula seawal pagi. Lunch di Hotel dan tepat pukul 8 naik bas bergerak ke airport Jeju. Sampai ke Gimpo Airport dan off we went to Nami Island. Pulau cinta yang terkenal dengan drama Winter Sonatanya. In fact kembara anda ke korea ini seakan tidak sempurna jika tidak menjengah pulau kecil ini. Perjalanan mengambil masa lebih kurang dua jam dan kami tiba ke sana tepat masa untuk lunch. Cuaca menjadi semakin sejuk. Jamilah kata, untuk lunch hari ini kami akan dihidangkan dengan makanan maharani...ceh ye ye aje minah ni..sebab kalau masyarakat biasa, dia akan makan paling banyak pun 4-5 hidangan tetapi jika hidangan maharaja maharani ni..lauknya saja melebihi sepuluh jenis..so...kami pun mmg terujalah. Sampai kat tempat situ yang lebih kurang 5 minit dari jeti ke pulau nami, rupanya dah penuh dengan ahli kumpulan lain. tapi jangan bimbang. tempat kami memang sudah tersedia  ya. memang penuh orang malaysia dalam tu. Siap bertegur sapa dan bertukar sambal tumis ikan bilis lagi...(makanan wajib incase tak selera dah dengan makanan mereka)..
Makan style tatami (duduk).tengoklah lauk yang berjenis..
itupun ada yang belum sampai lagi...

Jamilah aka Jennifer yang cun bersama anak tokey kedai..

The verdict..makanan kat sini memang sedap...nampak x betapa banyaknya piring2 lauk dia..hehehe

( gambar makanan masuk kemudian ya...dalam pc lain)

Lepas berrpppp..( alhamdulillah)..kami terus ke Gapyeong Wharf untuk menaiki feri.  ada dua cara untuk ke pulau itu ya. dengan feri dan zip zire. Zip wire ni ala2 korang repelling ( saya lupa apa nama dia) merentasi sungai Han untuk ke pulau Nami. Sesuai untuk anda yang berjiwa adventure dan mahu mencuba sesuatu yang lain. Kalau korang teringin naik zip wire ni boleh aje beritahu tourist guide korang dan dia boleh urusakan. Harga dalam lebih kurang 38K won. Kalau naik feri dalam 10k won aje kot..ntahlah tak sure sebab dalam pakej kan...Saya memang teringin nak naik zip wire tapi tak ada siapa nak temankan..huhhu..dan the price is way beyond my budget, so terpaksa let go..naik feri ajelah ya...sambil meleleh ayarq liurq tgk mereka yang guna benda alah tu...

Perjalanan dengan feri lebih kurang 5 minit sahaja. kat sini saya dengan Sarah dah bertukar ke our gediks mode balik la..al maklumlah hajat hati nak ke sini tercapai juga...sebelum naik feri itu, Jamilah ada beri kami brosur yang akan pin point every tempat shooting drama WS tu ya..siap buat simbol love lagi kau...
Kami diberi masa lebih kurang 2.5 jam untuk merayau and buat apa yang patut. Tapi sebelum tu, si jamilah tunjukkan tempat solat untuk kami sementelah Zohor hampir sahaja berakhir. Jangan risau umat2 islam ya...kat sini memang disediakan tempat untuk bersolat. tapi malangnya, campur lelaki dan perempuan. Its ok..lebih baik ada dari tak ada kan...so...sebelum kegedikskan menjadi-jadi solat dulu ya. 
Nampak tak ayat MUSSOLA akat pintu kaca..so kat sini tempat solat tingkat 1

Di tempat solat, disediakan tempat amik air sembahyang sekali namun memikirkan ada lelaki, kami yang perempuan2 ni berniat nak amik di tandas ajelah. namun Ada sorang Ahjumma ni bila nampak kami terus cakap jangan amik air sembahyang kat sini..pergi atas...( ok..dia cakap korean...ini hanya terjemahan berdasarkan gerak isyarat dan bahasa badan dia)...agaknya dia tak nak tandas basah kot..iyalah kan memang akak basah le esp bila kaki naik ke sinki..hahahaha...

So..malas nak bertekak dengan dia..kami naik ke atas. mujurlah yang lelaki dah solat, jadi kami terus tanpa buang masa melakukan apa yang patut...lepas solat..jeng jeng jeng..tibalah masa menjejak kisah u jin n jun sang. 

Seriously..kalau tidak kerana drama itu, Pulau Nami itu tidaklah ada apa-apa. biasa-biasa sahaja. dan sesetengah orang juga mengatakan tempat itu overrated pula. Dan itu jugalah tanggapan enche suami yang tidak menonton WS dan tak faham kenapa bini dan adik ipar dia terloncat-loncat macam budak terencat akal. 
Katalah apa sahaja...tapi bagi saya sampai ke sini...wahhhh..susah nak cakap mcam mana..
Bila sampai sini metasequoia lane ni..pokok2 botak aje..kalau datang masa mid autumn mesti cantik giler dengan daun-daun yang pelbagai warna. winter pun baru menjenguk muka..salji pun still tak ada..pasrah ajelah ya...tapi seronok berjalan sebab sejuk...nyaman aje..taklah rasa berpeluh sakan terkinja2 macam tu...



Kat sni ada dua lane..satu lantai tanah dia kosong...n satu lagi penuh dengan daun luruh ni...kat sini...ada bau sikit..bau taik anjing kot..ahahaha....tapi belasah ajelah...asal tak sentuh..n tak nampak pun kat mana..cuma baunya sahaja...
dan apalagi...buat2 belakonlah konon2 daun luruh ke atas kami...mengenang scene dalam WS..hahahaha...bukan kami aje nak ala2 berlakon nak dapat shot..banyak lagi...couple dan umat2 yang kreatif untuk bergambar....


Masa bergambar dengan arca bentuk love tu ..siap ada couple orang putih yang amik gambar kami ...hahahaha..saya pun tak tahu apa motif dia...belasah ajelah jang....selepas itu kami mencari point2 yang ditujukkan dalam brosur...semuanya kena pantas ya sebab masa tak banyak...bila di korea ni saya terfikir..alangkah baiknya kalau ada kamera dslr...gambar mesti cun...hahahah...tapi...tak kisahlah...memori yang tersimpan dalam hati ni lebih bermakna....(ayat pasrah tak dapat dslr)

jun sang n u jin made in Malaysia - tolong jangan muntah




First kiss anyone..hahahahaha


Pukul 5 kami bertolak balik ke Gapyeong semula...lepas sekejap menikmati jagung dan kentang bakar...pleasee...try kentang bakar dia okeh..sangat sangat sedap....bila sejuk dengan benda yang panas..fuyoooo....jagung dia so so saja...kena try kentang tu ok...lepas naik bas terus ke satu kedai untuk dinner...sekejap aje dah gelap...so malam ni kami makan BIBIMBAP atau nasi anjing ????( dalam citer full housele)
kacau..jangan tak kacau

Cara makan...nasi akan dicampurkan di dalam bekas besar yang penuh dengan sayur
sayuran dan telur. selepas itu gaul bersama sos dan kicap ( depend korang nak banyak mana)
dan makan...turut disediakan sup seaweed dan telur goreng, seaweed dan kimchi. the verdict...biasa2 aje
untuk saya yang kurang makan sayur...


Lepas makan, kami balik ke hotel. Bersambung ya...

Comments

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

PRE ORDER ~ JAUH KAU PERGI

mutiara kata sasterawan negara