Jalan-jalan Cameron

Salam..

Rasanya masih tidak terlewat untuk saya mengucapkan selamat tahun baharu kepada anda semua. Kepada pengunjung yang masih setia melawat ke blog yang sesungguhnya bersawang ini, saya ucapkan terima kasih dan mohon berbanyak maaf kerana sudah lama blog ini dibiarkan sepi tanpa berita. cewaahhh...sesungguhnya beberapa bulan ini saya sedikit sibuk dengan urusan peribadi lalu blog yang satu ini telah diabaikan dengan tanpa perikemanusiaan. Jadi sempena tahun baharu ini, saya berharap agar blog ini tidak mengalami nasib seperti tahun lepas ya. mudah-mudahan selepas ini saya semakin rajin menulis...Aminnnn....
Banyak yang hendak saya ceritakan..bermula dengan majlis perkahwinan saya...percutian aka honeymoon saya dan baru-baru ini percutian saya dan keluarga ke Cameron Highland. Oleh kerana percutian ke CH ini lebih baharu, jadi lebih baik saya bercerita tentang itu dahulu. Kalau ada masa, saya akan bercerita pula tentang majlis saya itu.
Belum apa-apa dah posing dulu

posing gaya bebas..hehehhe

pandang manalah sarah tu
Sabtu lepas, 31 Dis saya dan seramai 21 orang anggota keluarga bertolak ke Cameron Highland. Kalau tahun lepas kami hanya seramai 16 orang ke langkawi, tahun ini keluarga kami bertambah apabila keluarga mentua saya ikut sekali.
Bila dah ramai-ramai begini, kami sepakat mahu membawa bekal. disamping dapat menjimatkan perbelanjaan, masakan yang dibawa sudah pasti menepati selera masing-masing. Emak menyediakan nasi ayam. Metty dan suami pula membawa nasi putih, bersama ayam masak kicap, sayur campur, sotong masak kunyit. Adik saya dan isterinya membakar kek coklat. Saya pula simple sahaja. Buat roti sardine untuk sarapan kami semua.
Pada malam sebelum bertolak, saya dan suami tidur di rumah makcik. Makcik meminta kami tidur ( menjaga) rumahnya untuk semalam kerana makcik dan keluarga bercuti di Melaka. Saya tidak kisah, jadi malam itu, saya dengan membawa bekalan roti, tin sardin dan bahan-bahan masakan yang lain berkampung di rumah makcik. kelakar pula kerana hanya kami berdua di rumah itu dan sama-sama memasak sardin. Siap lawan siapa lebih pandai potong bawang lagi.
Terus-terang, saya memang tidak pandai memasak. Tetapi untuk memasak sardin ini, saya masih ok lagi. Cuma agak sedikit nerveous apabila terpaksa memasak depan encik suami.( al maklumlah saya pernah kantoi depan dia apabila saya memasak sambil telefon adik bertanyakan resipi dirumah mentua)- malunya tak usah dicakap lagi. Tapi pasrah sahajalah sebab suami memang tahu saya tak pandai masak pun. huwaaaaaa.......

ehem-ehem...

emak dengan ijat dan husna
Hasil kerjasama kami, sardin berjaya dimasak dengan jayanya.sedap pulak tu.( bukan nak puji tapi mmg sedap) hehehehe. pukul 6 pagi kami bangun panaskan semula sardin dan packkan didalam plastik supaya senang diagihkan kepada semua family nanti.
nurin dengan qisya yang dah macam muka budak korea dah

emak dengan menantu dan cucu

Pukul 8, kami bertolak dengan 4 buah kereta. Metty dan keluarga dari tg.Malim. Jadi kami sepakat berjumpa di tol Simpang Pulai sahaja. Sampai di SP, jem teruk. Ingatkan apalah..rupanya polis buat sekatan jalan. Aduhai...ada rasa kurang cerdik sikit pak polisi berbuat demikian di kawasan tol dan trafik light. bayangkan kesesakan yang berlaku. Perjalanan kami berjalan lancar hingga sampai di kawasan Desa Authurium. Mujur bertolak awal kerana kami dapat mengelak kesesakan yang sememangnya sering berlaku di CH setiap kali waktu weekend dan public holiday ni. Check in apartment sepatutnya pukul 2 petang tapi kami sampai pukul 11. lebih. Mujur tuan rumah bagi masuk awal. kami sewa 2 apartment dan mujur dapat tingkat yang sama dan saling berhadapan. Lepas letak beg perkara pertama yang kami buat ialah makan dulu.

anjang dengan nurin dan qisya

Kali ini cuaca CH agak sejuk apatah lagi hujan lebat. Dah ditempat sejuk, apatah lagi mata pun masing2 layu je malas nak bergerak dah. Mujur pukul 4 hujan dah berhenti. Jadi kami keluar melawat kawasan sekitar. Sekali lagi menempuh jem Di Brinchang kerana pasar malam. Kami tidak pergi ke ladang teh sebab waktu agak lewat, jadi kami hanya berjalan2 di setiap kedai yang ada di sana. Cadangnya mahu ke ladang teh sebelah pagi ahad.
Waktu malam, kami hanya melepak di dalam apartment. cuaca memang sejuk giler masa ni. Jadi masing2 berkurung sahajalah. lepas solat subuh, metty call saya di bilik. suruh saya keluar cari sarapan. Aduhai....boleh pulak dalam sejuk2 hujan ni suruh saya keluar. sebelum ini sudah 2 kali saya ke CH, tapi cuaca tak sesejuk kali ini. Tapi saya ikutkan juga. Saya dengan suami pergilah ke pekan brinchang tu. lepas siap membuat order, saya berjalan dari kedai ke kedai untuk membeli gula. yang heran tu semua kedai kehabisan gula. Mujurlah dalam kami on the way nak balik ke apartment semula, ada sebuah kedai dibuka. Jadi sarapan pagi dan gula berjaya dibeli. yeay..misi tercapai.
Malam semalam kami semua berpakat mahu keluar awal untuk ke ladang teh, namun semua itu tidak menjadi keadaan kerana semuanya malas nak tarik selimut jadi kami hanya keluar apabila mahu check out sahaja. waktu dah tengahari. Jem teruk di di semua tempat. Singgah di Kea Farm nak membeli sayur dan buah-buahan. Rupanya parking dah di tempat baharu ya. Tidak boleh park sesuka hati di tepi jalan. pak polisi begitu rajin mahu menyaman. Sudahlah tempat parkingnya agak menyeramkan. menjunam ke bawah. Kami tak lama di sini...lemas dengan orang yang sangat ramai. Bergerak mahu ke ladang teh. tapi kami tersekat dalam jem yang sangat teruk, jadi kata sepakat diambil. Tak payah naik ke ladang teh yang memang sah2 akan lebih jem teruk lagi. Kami ptuskan untuk balik sahaja. bayangkan jem dari kea farm tu hingga ke kg Terla ke tringkap ke. mmg teruk. Menyesal pula datang masa public holiday ni tapi apa boleh buat. itu sahaja masa yang kami ada.
Sampai di Jelapang, jem teruk juga kerana kemalangan. Kami selamat tiba di rumah pada waktu maghrib. Alhamdulillah..semua selamat tiba. Metty sempat kata, inilah kali terakhir aku nak sampai CH. saya hanya gelak sahaja. itulah yang saya cakap bila pertama kali saya tiba di CH dahulu. dan kini dalam kata tiak mahu datang lagi, kini sudah 3 kali saya ke CH ini. hehehheheh

Comments

azza rozza said…
salam kak dhiya,, wah,, meriah sungguh kan seronok bercuti ramai-ramai...hehehe tak terlewat nak ucap selamat pengantin baru semoga berbahagia selamanya,,, CH kalau cuti sekolah mmg jem memanjang hehehe saya dah pernah kena..tapi itu pengalaman .... akan dikenang kan,.,,
dhiya zafira said…
Wkumsalam...memang seronok jenjalan dengan family ni. wapon ada masanya penat dengan karenah budak2 tapi semuanya terasa berbaloi-baloi. terima kasih atas doa dan ingatan...hehehehe...yup pengalaman menempuh jem yang cukup teruk..huhuhuh

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

Pre Order DIBUKA SEKARANG - HAQ II

mutiara kata sasterawan negara