Island Hopping II

Salam...

Sambung kembali ya kerana hari ini saya tiba-tiba sahaja rajin hendak menulis....Kita sambung dengan Perjalanan ke pulau Singa Besar pula. Kali ni kami tidak turun cuma melepak di dalam bot sahaja dan menunggu burung helang datang memakan kulit ayam yang dibekalkan oleh pemandu bot kami. Masa kami tiba di pulau itu,  sudah banyak bot yang sudah menunggu. Dari atas memang dapat dilihat burung helang cuma nak menarik minat dia untuk datang ke kawasan bot kami itulah yang sedikit payah. Helang itupun dah tak larat nak makan...hahaha...bila kami dok panggil helang tu, si pemandu bot tiba-tiba menyampuk. Dia kata, kalau ibu helang datang lagi best..besar yang amat...kami yang mendengar pun beria-ia tanya bila masa ibu helang datang..dan dengan selamba lelaki tu cakap...ibu helang dah tak boleh datang sebab dia dah stay kat dataran lang tu...aiseh..hidup2 kami dikenakan dia...bila kami semua pandang muka dia..dia dah tersengih2..dah...hahhaha..kelakar betul...
Boring sebab helang tak mau dekat dengan kami, kami teruskan perjalanan ke Pulau Beras Basah. Dalam perjalanan tu mmg seronok sangat melihat keindahan alam...serius..saya dapat bayangkan kalau dapat bina sebuah rumah di atas pulau yang sunyi..dan rileks..dan menulis..menulis...heheheh..nak stay kt Necker Island rasanya mustahilkan..so...berangan sekejap pon jadilah....
Dekat Pulau Beras Basah..kami bagi budak2 tu makan. Makan memg kami bawak bekal sebab diaorang pagi2 mmg tak ada selera nak makan...jadi..mmg kena tapau untuk mereka. Kat sini..merekalah raja..nak berjalan..kena kenyang..jgn bagi mereka letih..once depa buat perangai..nak jenjalan pon tak seronok rasanya...Pulau ni cantik..bersih...tapi time kami pergi tu..cuaca agak panas sikit..so...lepak2 bawah pokok ajelah...nak mandi manda mmg tak ada dalam agenda sebab utk aktiviti hari sabtu...mmg tiada acara utk mandi manda dilaut.
So...bila rasa dah puas tu...kami pulang untuk aktiviti seterusnya...Sampai je kat pantai...kt atas meja tu dah penuh gambar kami diletakkan di dalam sebuah piring kecil. Wah...pandai ya depa buat bisnes. Satu piring berharga rm10..bayangkan kami membeli 16 buah piring..tak nak beli rasa sayang pula tgk gambar sendiri..hahaha..mmg pandai buat duit depa ni...
Kami menuju ke Water world dulu. Mak dengan Sarah tak masuk..depa p shopping dekat the zone. Puncanya mak tak suka berada dalam keadaan terkurung dengan dipenuhi air..dia rasa lemas..Nasib baik sarah offer diri nak teman mak..Bagi saya water world ni lebih menyeronokkan kepada kanak2 ni..mmeg depa excited sangat tgk penguins...ikan jerung...singa laut..etc..etc..kita yang tgk mereka ni pon rasa excited sama..lagi satu tak larat nak kejar...hehehe...
Lepas Underwater...kami meneruskan perjalanan untuk naik cable car pula...perjalanannya agak jauh sikit dari kebanyakkan tempat yg dah kami pergi..nasib baik tak sesat...masa kami sampai dah pukul 4.30. Asar dah masuk. Kesemua kami belum solat lagi. Pengunjung yang beratur begitu panjang. Kami berdolak dalik sama ada hendak pergi esok hari ataupun beratur sama. Sebelum ni kami dapat open ticket tapi once dia dah cop tarikh tak boleh tukar lagi...dan silap saya p cop terus...so..kami dah risau sebab takut tak sempat solat. Kami lepaskan yang lelaki pergi solat dulu sementara yg perempuan beratur..tgh beratur tu...diaorang panggil naik atas...jadi terpaksa panggil balik mereka utk naik ke atas...kami ingat cepatlah prosesnya..dan sempat turun utnuk solat..tapi siapa sangka ditingkat atas rupanya line lagi panjang...dengan panas..dengan lenguh..budak2 dah start buat perangai...masing2 nak didukung..semuanya dah tak larat berjalan...adik lelaki saya dah tak sedap hati...dia kata kalau tak solat inilah akibatnya semua jadi tak kena..heheh..mana nak sangkakan..kalau tahu awal2..kami buat jamak taqdim dulu..
Masa beratur tu pula kami beratur di belakang family yang kerek pula tu...Dia punya takut kami nak potong line dia..tolonglah..siapalah nak potong line dia..lagipun siapa yg nak naik cable dengan dia kan..sampai bila berjalan siap depang tangan takut kami ke depan...aduhai..perangai manusia ni kan...
Emak sudah start pening kepala
Hadiff buat show kat situ..dia menangis punya kuat sampai semua orang dengar suara dia la...tiba2..ada seorang perempuan suruh mak dan budak2 tunggu di depan..kira tak payah beratur..lah..boleh rupanya...kalau tahu..awal2 dah suruh emak dan budak2 parking kat situ dulu...
Bila tiba giliran..heheh...waktu dah lewat sangat..nak dekat pukul 6 dah..jadi kami decide tak payah turun di setiap tingkat..just naik dan terus turun bawah balik...bila naik tu..er...er..er...tingginya..serius tinggi..dan rasa sedikit gayat..saya sebenarnya ok je..tapi bila fikirkan diri yang tak solat lagi terdetik juga hati..kalau tiba2 kabel ni putus...kami semua mati tanpa solat..aduhai....permandangan mmg cantik...tgk laut..bot..nampak kuda sedang berlari..saya cuba think positive je..haahha... call emak..tanya ok ke dia...mak saya dah tak boleh cakap..dia dah hampir nak pitam..kesan beratur panjang...dengan panas dan bertambah dengan perasaan gayat...lepas turun..saya tgk adik2 saya yg lain dah mengipas emak...bimbang jugak tgk keadaan emak macam tu..kami bagi dia bertenang...dan Alhamdulillah, mak makin ok...Sepanjang perjalanan balik, saya basahkan kepala emak...sampai je kat homestay..sejukkan badan mak...dan solat...
 Pengajaran kepada semua..apa2 pun dulukan solat...apa yang berlaku tu mungkin peringatan kepada kami semua...jangan dahulukan perkara lain daripada solat...

Comments

Popular posts from this blog

SAYA RASA NAK BAKAR PEJABAT POS Kamunting

Pre Order DIBUKA SEKARANG - HAQ II

mutiara kata sasterawan negara