Thursday, April 25, 2013

Korea Day 7

Salam...


Menuju hari-hari terakhir saya di bumi korea. Hari-hari terakhir ini banyak dihabiskan dengan program membeli belah menghabiskan won yang ada. Antara tempat yang dibawa ialah ke Ginseng outlet. Seronok mendengar penerangan mengenai ginseng ini daripada staf yang merupakan rakyat malaysia tetapi sudah 8 tahun menetap di Korea. Aigoo oppa ni memang hensem tau...heheheh...yang bagusnya mengenai ginseng ini ia memerlukan memerlukan masa selama 6 tahun untuk menjadi ginseng yang tebaik dan matang. dan ginseng terbaik ini tidak akan dieksport ke negara luar. Ginseng ini hanya boleh dibeli di oulet ini sahaja dan seorang pemegang passport hanya boleh membeli sebanyak 7 kotak sahaja tak kiralah korang kaya tahap mana pun. 
Trust me, ginseng ni bukan murah ya...proses menamnya pun memang dilakukan dengan sebaik2 penjagaan. Selepas ginseng ini berusia 2 atau 3 tahun, dia akan dikorek dan ditanam semula di tempat lebih baik dan tinggi sehingga berusia 6 tahun. ( hanya ginseng yang terbaik sahaja dipilih untuk penanaman semula utk proses matangnya...dan selepas dikeluarkan, tanah yang ditanam ginseng itu tidak boleh digunakan semula selama 15 tahun kerana segala zat2 tanah itu sudah diambil oleh ginseng. dan ia memerluakan tempoh selama itu untuk menjadi tanah yang subur semula. Jadi keseluruhannya untuk menghasilkan ginseng terbaik, ia memerlukan masa selama lebih kurang 21 tahun ya tuan puan sekalian. lama giler ek....
Saya tak ambil gambar sebab tak dibenarkan amik gambar, tapi selepas sesi penerangan, kami dibawa untuk sesi merasa ginseng yang ada. macam2 jenis ada..untuk wanita, utk lelaki,. utk kanak2 dan untuk kesihatan secara umum. dan menurut oppa inipun putera Naruhito pon terpaksa makan ginseng ini untuk menghasilkan sperma yang lebih berkualiti setelah beberapa tahun kahwin dengan puteri masako tanpa dikurniakan anak...hasil memakan ginseng ini, dan sudah tentu rezeki dr ALLAH, maka mereka dikurniakan zuriat. 
Sebenarnya membeli ginseng ni memang tak termasuk dalam senarai saya pun. Sebab utamanya, saya memang sukar makan benda2 alah macam ni. Tapi bila dia bagi rasa ginseng dan depa pon dah improvised ginseng tu dalam bentuk kapsul so why not lah kan....Saya beli ginseng yang boleh dimakan dalam tempoh 6 bulan.(bukan lepas 6 bulan tak boleh makan..suma tempoh consume dia adalah cukup utk 6 bulan sahaja dan harganya 500 USD. bukan won dan bukan ringgit ya. dan itu yang paling murah. 


Ginseng yang saya beli..untuk dalaman wanita..baik untuk kitaran haid, kesuburan dan sebagainya..nampak tak no 6 atas belah kiri..itu bermakna ginseng ini berumur 6 tahun iaitu ginseng yg terbaik sekali. 

jeling2 dr juwita dan ahli rombongan yang lain masing2 berkotak2 beli dan terfikir mak aiiii..banyaknya duit depa nih..huwaaaa.....hahhahahahah....
lepas tu kami ke area ittaewon untuk lunch dan solat di Masjid Seoul.
clockwise..lunch di little india, kedai makan warga indonesia dan di hadapan masjid seoul

Bahagian sisi, tempat amik wuduk wanita, laluan untuk kereta dana pemandangan sekitar

 Kat sini dangerous zone sikit kata Jamilah sebab banyak warga asing esp african. Kat Ittaewon ini juga sedang mencari makanan halal untuk apa sahaja masa kami pergi tu baru selesai solat Jumaat, jadi memang banyak bertembung dengan foreigner kat sana. Bagi yang berkereta hanya ada satu laluan sahaja untuk naik ke parking masjid ni. Itulah jalan keluar, itulah jalan masuknya. tapi yang takjubnya...walaupun berlaku pertembungan antara keluar dan masuk, proses itu tetap smooth sahaja. Tak ada siapa bunyi hon kat sesiapa. tak ada sesiapa yang marah2 sebab tak sabar. semuanya pakat beralah. bagus betul

 Selepas itu, kami akan ke Seoul Cinema untuk menonton JUMP SHOW. sebenarnya semasa dapat itenary dari TA, saya terfikir alahai kenapa ada jump show ni pula...tapi dah ada dalam plan so...pasrah ajelah. Kami tengok show pukul 4.30 petang. dalam ni juga tak boleh rakam atau tangkap gambar. kami dalam seat vip dah depan sekali....tiket berharga dalam 40k won ( rm 120) tapi itu termasuk dalam pakej...jadi takdelah ralat nak keluarkan duit sebanyak tukan...
Pukul 4.30 show start dan i was speechless. 1 jam berlalu macam seminit. that was really amazing show. persembahan ni ala2 comedy martial art performance. Dalam ni ada kisah sepasang suami isteri bersama ada gadis mereka, tinggal bersama adik lelaki yang suka mabuk dan seorang atuk lelaki. Anak gadis ni bercinta dengan seorang pemuda yang agak nerd dan specky. tapi pemuda ni setiap kali spek mata dia terbukak, dia akan berubah karekter menjadi kuat dan jahat..ala2 superman le...dan rumah mereka ini akan dimasuki 2 orang perompak yang salah seorangnya bodoh2 alang...Ya ALLAH..memang tersangaattttttttttttttt best persembahan mereka. 


Di seoul cinema, menunggu masa tayangan dan selepas tayangan. sesi bertemu peminat

Setiap hari akan ada 3 show..dan setiap show pelakon berlainan. saya tertarik hati dengan karekter atuk tu. entah mengapa rasa suka dengan dia walapun dia sememangnya berpakaian seperti orang tua. lepas abis show..kami berkesempatan minta autograf atau bergambar dengan semua pelakon. Tapi dalam masa 10 minit sahaja. saya kejar atuk tu..hahaha..berjaya bergambar dengan dia...dan rupa2nya atuk tu oppa yang sangatttttttttt hensem....kuikuikui...enhe suami pasrah ajelah tgk bini dia dok usha mamat lain...
pelakon yang terer dalam martial art..sempat begambar dengan harabuji....

inilah rupa sebenar harabuji ni..adoiiii mmh hensem hehehe...kat kanan tu senarai semua pelakon dia
lepas keluar tu memang dah gelap..so menuju ke tempat makan untuk dinner. Setelah beberapa hari makan indian food, malam ini kembali ke korean food pula. Kali ini kami makan nasi ayam ginseng. 



Memang sedap. Sup ginseng tu dah siap direneh selama 4 jam dah bersama seekor ayam kecil yang dalamnya disumbat dengan nasi. Bagi saya sedap. makan sampai licin okeh..hahhahaha...lepas tu kami tak terus balik hotel. kami singgah di Dongdaemun dulu untuk shopping souvenir. Kami pergi pasar raya DOOTA. kat sini kalau nak beli souvenir murah sila ke tingkat lima ada kedai bernama Arirang. kat sini memang murah. infact memang rambang biji mata tengok. orang punyalah ramai. saya, sarah n enche suami masing2 pegang bakul nak letak souvenir. Kami siap buat list lagi nak beli apa dan bagi apa. Saya juga perlu cari hadiah untuk pememenang peraduan review  TBK..jadi ya Allah...memang rasa macam sewel kat sana kan tengok souvenir yang murah dan cantik2. seriously mmg rambang mata okeh. kami balik dengan 4 buah beg besar okeh penuh dengan souvenir. 
Balik hotel jenuh nak sumbat ke dalam beg. kami dah kena start packing sebab esok dah nak balik ( uwaaaaa sedihnya)...

Tuesday, April 16, 2013

Korea Day 6

Salam...


Pagi yang cerah dan tidak hujan sebelum semalam. Jadi pagi-pagi kami menuju ke Everland, yang ala2 genting higland tapi jauh lebih luas, besar dan menyeronokkan. Kami diberi masa selama lebih kurang 5 jam di sana. Dan percayalah masa itu tidak cukup sebenarnya kerana struktur muka bumi yang berbukit dan jarak antara satu-satu permainan amatlah jauh ( kan dah cakap tempat ni mmg sangat luas). 
untuk turun ke bawah, ada dua cara. satu dengan berjalan kaki dan naik sktway. naik skyway ni kena beratur panjang..lebih2 lagi kalau tengah ramai orang. Jamilah siap pesan..kalau nak naik sktway ni kena simpan sejam sahaja untuk q sebab takut akan makan banyak masa kalau kita ralit kan...
Di pintu masuk sempat berdiri bawah lampu untuk panaskan badan

macam binaan masjid je kedai ni...

aktiviti yang boleh dilakukan bersama2.. baca..aktiviti kanak2 ( sigh)

rasa macam berada di alam fairytales je kat sini...

So...untuk pagi ni hanya kanak2 dan siapa yg tak larat jalan je naik skyway..yg lain jalan kaki aje..taklah jauh dan nasib baik menurun. kalau nak balik barulah nak skyway ya..tak kuasa nak mendaki..hehehehe...
Di sini kami semua di beri coupun untuk lunch...hanya dua tempat sahaja yg boleh makan. dan ditunjukkan bilik solat. kecil amats bilik solat ni dan bercampur lelaki pompuan ya. boleh dalam 3 4 orang sahaja yang boleh solat. Tapi mujurlah ada dari tak ada kan. Bilik ini pun disediakan sebab menerima komplain dari pengunjung. semenjak beberapa tahun ini pengunjung islam memang ramai ke sini jadi tidak patutlah jika kemudahan ini tidak disediakan. fyi bilik solat ini bersebelah rumah hantu ( tak silap kot) nanti kena rujuk peta tu balik. 
Kat sini ada safari. Kita naik sebuah coaster  / mini bus dan melalui kawasan safari yang menempatkan singa, beruang dan harimau dalam keadaan lepas bebas. hahaha..cuak juga bila lalu sebelah singa yang hanya ada cermin tingkap bas sahaja yang menjadi jarak. Nak lalu kawasan ni ala2 strict juga  sebab safety reason kan...sampai kat area beruang ni kelakar sebab beruang ni pandai buat tarian gangnam style...hahahaha..siapalah trainer dia ek sampai dia pandai menari? 
dekat kan jarak dengan kami..heheheh

lepas keluar safari jalan2 cari permainan yang menarik. nak naik roller coaster yang diperbuat dari kayu kayan tu terlalu ramai..malas nak beratur..lagi satu pulak sarah dan enche suami yang ala gayat kan so..terpaksa memendam perasaan ajelah..huwawaaaa....kami pergi awal sangat jadi mainan yang best2 semuanya bukak lewat sikitkan so jenuh menunggu. just jalan2 tengok bangunan dan hiasan yang menarik hati ajelah...
lepas solat terus makan nak naik atas...jalan2 kat bahagian atas pula..dan tunggu semua kawan2...ada persembahan peguin pakai baju santa.. kelakar je terkedek2...
lepas tu kami bergerak ke Myeogdong untuk shopping time.myeondong ni ala2 petaling street tapi ada class sikit le..kuikuikui...kat korea ni yang bestnya masuk ke kedai kosmetik mesti dapat free gift. tak beli pon tak apa..mmg memanjang dapat free gift..hmmmm...kenapa kalau kat watson dan gurdian kena tanya kadang2 bru dapat? hmmmmm....heheheheh..tgk gambar ajelah ek...rasa malas lak nak citer..hahahah




Tuesday, April 09, 2013

Korea Day 3 n 4

Salam...


Bersambung dari sini...


Selepas makan, kami balik ke HOTEL yang terletak di Alpensia Ski Resort. Tempat ini akan menjadi tuan rumah untuk kejohanan Olimpik musim sejuk tahun 2018 nanti.  Kami stay di holiday Inn hotel. So...berbangga jugaklah dapat stay kat sini walaupun satu malam. Liza tour leader kami siap cakap harga bilik kami over rm1k per night tau..Hotel ni mmg nampak sunyi sebab dia hanya akan penuh masa musim sejuk sahaja. Sampai di sini, kami dah excited sebab nampak 6 lanes ski slopes kan...dan di jalan2 pun sudah ada yang dilitupi salji. Our 1st experience dengan salji. 
Malam itu cuaca mmg sejuk. Dalam bas pun walaupun dipasang heater tahap max pon kami terpaksa berbungkus. kaki tangan mmg rasa sejuk beku punya. 
Masuk bilik...watchaa.................... bestnya. walaupun simple tapi cantik dan yang penting saya suka tilam dan bantalnya yang sangat selesa dan empukkkkkkkkkk...tido rasa tak mau bangun dah...kuikuikui. Even sembang2 antara kami semua, siap ada yang merungut kenapa stay kat sini semalam aje..hahahahah..
bestkan tengok tilam dia..kami berdua dapat bilik besar macam ni mmg heaven

Malam tu, lepas letak bag dan bersedap2an atas tilam kejap..kami turun ke bawah nak main salji. tak giler ke ko malam2 nak main. 
Bila turun je, bukan kami aje..family yang lain pon dah siap ada jalan2 kat bawah. kat sini yang bestnya, walaupun hotel ni tak ramai tapi convenience store depa tetap buka dan ada. Infact mana2 hotel depa mesti ada CS yang berdekatan. mmg convenience sekali kan. 
Kami berjalan2 pun tak lama sebab sarah tak tahan sejuk dan sekali lagi dia demam..hahahah..asik demam je makcik tu. 
Balik bilek terus zzzzzzzzzzzz...bangun pagi2 sarapan dan p lari main salji lagi. 

sewel tak main salji pukul 7 pagi?

tepat pukul 8 kami keluar untuk ke wind village untuk sesi membuat cheese dan sheep feeding. Wind Village ni ada dua musim saja. 6 Bulan summer dan 6 bulan winter...so no wonder tempat ni sejuk dan salji pun turun awal. 
di WIND VILLAGE yang sejuk yang amats

feeding sheep yang kebulur

kedua tempat ni bersebelahan aje..so kami p bagi sheep makan dulu. masa ni hujan salji turun...sekali lagi macam jakun kan...
sheep tu semuanya kebulur tahap tak ingat. berebut2 makanan bila kami suakan makanan. siap sampai terjatuh2 bekas makanan kami sebab punyalah depa berebut. hmmmm..makan tak baca bismillah..macam itulah....



lepas bagi kambing biri2 yang kebulur tu makan, kami p belajar buat cheese pula. kami dibahagikan kepada 3 kumpulan. ada sorang ahjumma yang akan ajar macam mana nak buat. seronok je belajar buat cheese ni...guna susu lembu dan dicampurkan dengan bahan apa ntah yang boleh membuatkan dia jadi pejal2 lembut ala2 marshmallow tu. lepas siap kami dibekalkan dengan chips dan jem. jem tu diletakan sebab cheese yang kami buat ni tak ditambah apa2 perasa. so tanpa jem tu dia akan jadi tawar.

kacau susu lembu

our grup sedang buat cheese

Cheese yang dah siap..cantik tak? hehehhe..enche suami turunkan kata2 amanat

 Lepas habis, kami meninggalkan wind village dan bertolak ke everland untuk main2...
Namun dalam perjalanan hujan turun dengan lebat menyebabkan jadual terpaksa dipinda. kami akan belajar membuat kimchi dan hanbok wearing dulu. dan Everland akan pergi pagi2 esok. 
Tempat buat kimchi dan memakai pakaian korea ini pun satu tempat juga tapi berbeza tingkat. semasa kami datang memang penuh kawasan tu dengan bas2 pelancong. Mujur bilik untuk kami belajar sudah dibook siap2 jadi tak ada masalah untuk menunggu ke apa ke memandangkan jadual terpaksa diubah. 
Kami mendapat seorang guru yang pemalu untuk mengajar. dia nervous tgk kami last2 lari kuar bilik dan terpaksa digantikan dengan cikgu lain..hahahaha....
tak susahpun belajar buat kimchi ni sebab cili dia dah diberi siap2 cuma kita perlu lumurkan di atas lobak yang diberikan. selepas itu kita akan ikat dengan gaya yang diperlukan dan masukkan ke dalam plastik. 
kimchi yag sudah terikat tu enche suami punya..kemas aje dia punya..sarah punya berkecai..hahahaha

Kimchi ini tidak akan dibuang, tetapi akan diberikan kepada penduduk miskin ataupun korea utara tak silap. Sebelum mula, kami dihidangkan dengan susu secawan. dan saya apa lagi minumlah dengan selamba. tup2 si jamilah beritahu, cara minum jangan direct depan orang. kita kena pusingkan badan sikit dan minum..hahahaha...itu cara yang polite sikit..kuikuikui....
lepas tu naik ke tingkat 3 utk pakai hanbok. satu grup baru habis so kami tak perlu menunggu lama. masing2 memilih pakaian yang berkenan di mata. Saya dan sarah dapat pakaian orang bangsawan dan enche suami dapat pakaian maharaja..dan lepas tu posing le......
maharaja dan maharani..kuikuikui


lepas posing, kami balik ke seoul untuk pergi woogiin Playdoci utk main indoor. 

before that lunch dulu. Pertama kali dalam 4 hari, dapat makan western. aduhai nikmatnya walaupun makan simple as spaggetti bolognese dan filet fish aje...
Woojiin ni dalam mall ya..kami semua dibekalkan dengan pakaian. main dalam dua jam dan balik untuk jalan2 dekat EHWA street. 
enche suami di hadapan ehwa university...dan ehwa street.

ehwa street ni kira mcam lady street le. dan kat sini ada ehwa university. kiranya graduan ehwa ni memang laku giler sebab depa dah di ajar etika-etika menjadi perempuan sejati..hahahah..macam tulah lebih kurang....kami jalan2 cari apa yang berkenan. so aktiviti bebas kat sini. dalam 3 jam jugak dan balik untuk dinner. 
Kami dinner dekat Taj restaurant. dapat makan indian cuisine..wallah....apa saja kan sebab dah quite boring dengan korean dish kan...
lepas dinner check in lat Ambassador Hotel yang akan jadi tempat kami stay sehinggalah balik msia nanti....