Posts

Showing posts from April, 2013

Korea Day 7

Image
Salam...

Menuju hari-hari terakhir saya di bumi korea. Hari-hari terakhir ini banyak dihabiskan dengan program membeli belah menghabiskan won yang ada. Antara tempat yang dibawa ialah ke Ginseng outlet. Seronok mendengar penerangan mengenai ginseng ini daripada staf yang merupakan rakyat malaysia tetapi sudah 8 tahun menetap di Korea. Aigoo oppa ni memang hensem tau...heheheh...yang bagusnya mengenai ginseng ini ia memerlukan memerlukan masa selama 6 tahun untuk menjadi ginseng yang tebaik dan matang. dan ginseng terbaik ini tidak akan dieksport ke negara luar. Ginseng ini hanya boleh dibeli di oulet ini sahaja dan seorang pemegang passport hanya boleh membeli sebanyak 7 kotak sahaja tak kiralah korang kaya tahap mana pun.  Trust me, ginseng ni bukan murah ya...proses menamnya pun memang dilakukan dengan sebaik2 penjagaan. Selepas ginseng ini berusia 2 atau 3 tahun, dia akan dikorek dan ditanam semula di tempat lebih baik dan tinggi sehingga berusia 6 tahun. ( hanya ginseng yang terbaik…

Korea Day 6

Image
Salam...

Pagi yang cerah dan tidak hujan sebelum semalam. Jadi pagi-pagi kami menuju ke Everland, yang ala2 genting higland tapi jauh lebih luas, besar dan menyeronokkan. Kami diberi masa selama lebih kurang 5 jam di sana. Dan percayalah masa itu tidak cukup sebenarnya kerana struktur muka bumi yang berbukit dan jarak antara satu-satu permainan amatlah jauh ( kan dah cakap tempat ni mmg sangat luas).  untuk turun ke bawah, ada dua cara. satu dengan berjalan kaki dan naik sktway. naik skyway ni kena beratur panjang..lebih2 lagi kalau tengah ramai orang. Jamilah siap pesan..kalau nak naik sktway ni kena simpan sejam sahaja untuk q sebab takut akan makan banyak masa kalau kita ralit kan...



So...untuk pagi ni hanya kanak2 dan siapa yg tak larat jalan je naik skyway..yg lain jalan kaki aje..taklah jauh dan nasib baik menurun. kalau nak balik barulah nak skyway ya..tak kuasa nak mendaki..hehehehe... Di sini kami semua di beri coupun untuk lunch...hanya dua tempat sahaja yg boleh makan. dan dit…

Korea Day 3 n 4

Image
Salam...

Bersambung dari sini...

Selepas makan, kami balik ke HOTEL yang terletak di Alpensia Ski Resort. Tempat ini akan menjadi tuan rumah untuk kejohanan Olimpik musim sejuk tahun 2018 nanti.  Kami stay di holiday Inn hotel. So...berbangga jugaklah dapat stay kat sini walaupun satu malam. Liza tour leader kami siap cakap harga bilik kami over rm1k per night tau..Hotel ni mmg nampak sunyi sebab dia hanya akan penuh masa musim sejuk sahaja. Sampai di sini, kami dah excited sebab nampak 6 lanes ski slopes kan...dan di jalan2 pun sudah ada yang dilitupi salji. Our 1st experience dengan salji.  Malam itu cuaca mmg sejuk. Dalam bas pun walaupun dipasang heater tahap max pon kami terpaksa berbungkus. kaki tangan mmg rasa sejuk beku punya.  Masuk bilik...watchaa.................... bestnya. walaupun simple tapi cantik dan yang penting saya suka tilam dan bantalnya yang sangat selesa dan empukkkkkkkkkk...tido rasa tak mau bangun dah...kuikuikui. Even sembang2 antara kami semua, siap ada yang me…