Wednesday, January 30, 2013

KARNIVAL KARANGKRAF 2013

SALAM...MAHU DAPATKAN KARYA2 DZ INI...





JOM KE SINI




ANTARA PENULIS YANG HADIR




Saturday, January 26, 2013

Ulasan JKP n TBK


Salam..

Ini merupakan komen yang saya terima melalui fb yang datangnya daripada Lina Abd Majid..muchas gracias, chica...


salam Dhiya Zafira,
ingat nak add friend tapi dah tak boleh...tak pelah...
saya baru habis baca Jauh Kau Pergi. Dah beberapa ketika jugak beli tapi baru ada masa nak baca. Jujurnya, saya suka sangat! Tak sangka ada penulis wanita yg mampu meruntun semangat saspens saya! sekali baca, ada iras2 tulisan saudara Ramlee Awang Murshid - yelah, ala2 thriller gitu. tapi pada saya perlukisan emosi dan konflik perasaan yg digarapkan dlm novel ni lebih hidup dan menyentuh jiwa saya.
saya tau mengenai novel ini setelah tertarik membaca satu review oleh seorang rakan fb. bagus review dia tapi saya tak pandai nak buat review jugak. cuma nak bagitau perasaan saya selepas baca novel ini saja.
pada mulanya saya sangka ini novel perang. Tergambar dlm fikiran saya kisah cinta zaman perang macam perang jepun tu...heheh. rupa2nya ini kisah zaman moden yg tersulam dgn unsur saspens yg sgt mendebarkan hingga membuatkan saya rasa tak nak berhenti langsung membaca sebab tak sabar nak tahu kesudahannya, lebih2 lagi apa rahsia si Rif yg dia duk sorok sangat drp Afi sampai dia tak yakin dpt jadi suami Afi yg baik.
Selain itu, saya rasa sweet sangat apabila seorang perempuan yg manja, childish dijaga dan dilindungi oleh 4 org lelaki yg gagah dan ganteng walaupun pada masa yg sama dia kena buli jugak...suka!
Keseluruhannya saya berpuas hati. sekurang2nya lari sikit daripada tema cinta dan kahwin paksa yg melambak di pasaran sekarang. Tahniah!



Dhiya,
Saya baru tamat tbk. Emmm..............tak tau nak kata camana. Rasa tak reti nak gambarkan betapa saya sgt enjoy dan suka dgn cerita ni. Sebagaimana Jauh kau pergi menghiburkan saya, macam tu jugaklah dgn TBK ini. Malah dua kali ganda kot sebab dah kenal dan mesra (heheh) dgn sebahagian besar watak2nya esp jimmy, rif n the gang n afi...

Mainan emosi digarapkan dgn bagus sebab saya pun turut dapat merasakan yg cemas, yg happy n of course yg sedih. Kesian sungguh bila jimmy dan auni terpisah-sama2 menderita akibat cinta dan rindu tapi dicemari oleh salah faham dan ego yg tinggi...
Yg paling tak tahan, penat je saya nangis masa afi kat tepi tebing tu...rupa2nya dia tengah syok makan ayam goreng! Jimmy tau pulak tu...adeh! Hahaha
Selain watak2 utama tu, saya paling menyenangi Eddie. Dia cool dan matang. Di saat semua rakan tengah hot dgn auni, dia tampil menyejukkan emosi dgn pandangannya yg bernas dan jauh. Ehem...Dhiya tak nak kembangkan watak dia pulak ke? Bagi la dia seorang gadis yg baik jugak hehehe
Saya memang respek dgn pengetahuan dhiya tentang tentera dan komando itu. Kalau saja2 nak baca memang tak la kot. Mcmana dhiya tau byk tentang ni? Haa...kahwin dgn komando ek? Hahaha
Anyway, tahniah dhiya zafira untuk kisah yg sgt hebat ini. Semoga karya yg akan dtg lebih meletop lagi.

Wednesday, January 16, 2013

ATV RIDE...





Tak ada cerita apa pun cuma nak bgtau saya dah scan gambar ni dah...hehehe...nak baca cerita tgk kat sini ya..

Tuesday, January 15, 2013

Korea Day Two Part III

Salam

Selepas Lunch, kami bergerak ke Trick Art Museum pula. Museum ini merupakan museum 3D yang menunjukkan mainan seni ilusi kepada kita. Kesemua ilusi ini adalah berbentuk lukisan dan terbahagi kepada beberapa bahagian. Kat sini memang ramai orang dan kesemuanya mahu menunjukkan kemahiran bergambar. Masing2 memang tak kisah dan berasa malu apabila sanggup berbaring, melentang, merangkak ke apa ke hanya untuk mendapat shot yang dikehendaki. Kami juga tidak melepaskan peluang untuk berbuat demikian. heheheh..memang eksaited la bila kononnya2 meniti titi yang halus yang bawahnya dipenuhi air sedangkan hakikatnya nan ado..hahhaa..lukisasn dan trick semata-mata. Kat sini tak ada apa sangat kecuali untuk bergambar saja..jadi layanlah gambarnya ya...

Bayaran masuk ke sini 8000 won tak silap..tapi kami free aje sebab include dlm package...

Hah amik ko..posing tak hengat.
Hmmm..Hubby ewah..mcm kuda nak hentam betul dan sebelah tu..hmmmmm..abaikan aje..hahahah
Selepas tu bergerak untuk acara seterusnya iaitu ATV RIDE....wahhhhhh..memang teruja giler sebab tak pernah merasa naik benda alah ni. Pic tak ada sebab semuanya nak memandu habis siapa nak tangkap gambar kan..cuma di pertengahan jalan..mereka akan tangkap gambar kita sebagai kenang-kenangan. Gambar tu boleh dibeli dan satu berharga lebih kurang 15K won..amboi mahalnya...hik hik hik..tapi pasrah ajelah beli sebab memang gambar lain tak ada dan sememannya kenangan ooo..1st time naik benda tu. Gambar nanti upload kemudian sebab kena scan dulu...
Kat sini ativiti atv ni memang popular dan sepanjang jalan kita akan nampak premis2 untuk aktiviti ATV ni... 
Setiap daripada kami dibekalkan helmet dan glove. Pilihan boleh dibuat sama ada hendak naik serorang diri ataupun berdua ataupun ditemani oppa yang hensem ( si jamilah yg cakap)...Saya, hubby dan sarah opted untuk naik sendiri. dan terjadilah adegan yang kelakar...Mana taknya, sebelum naik, saya tanya sarah..hang nak naik berdua ke sorang ...dengan angkuhnya sarah jawab " eh..tak mainlah naik bedua..mestilah nak sorang2.." so..it oklah sebab saya pun mmg nak naik sorang2..nak merasa bawak sendiri kan...
So...kami dilepaskan seorang demi seorang...dan kami 3 yang terakhir...saya sampai giliran saya, saya pon bawaklah benda tu dan berhenti di separuh jalan nak tunggu sarah..hahahah..tengok2 dia nak handle benda tu tak boleh..hahahahah...atv tu tak nak berjalan...last2.. oppa hensem tu yang bawak dia dengan dr juita. ceh...saya gelak aje...itulah kan siapa suruh berlagak lagi...
Perjalanannya memang ala2..berbukit dan berlopak2..dan patutlah dia wajibkan pakai glove sebab tangan saya memang rasa macam nak kena frostbite aje sebab terlalu sejuk...jari dah memang rasa menyucuk2 dah...kalau naik dengan hubby boleh peluk2 kan...( huwahhhhhh..apa kes nak gatal2 lak ni) kukkuikui...nasib baik perjalanannya tak lama..dalam setengah jam gitu..so oklah...seronok..lepas turun park atv tu semuanya lari ke api nak panaskan tangan..hhuhuhuhu....
Lepas tu kami bertolak ke Teseo Museum..teddybear museum...hmmmm...kat sini pon kita lawat2 aje..sebab semuanya bertemakan teddybear ni..dari yang sekecil2 hingga yang sebesar2nya...oleh kerana saya dan sarah ni bukan jenis main teddybear..so tak adalah rasa excited sangat wpon rasa nak sepak2 je muka bear yang kiut tu.
Pukul 6 kami keluar menuju ke bas untuk dinner lak..tetiba tu dengar ada orang jerit dengan penuh teruja " its snowing," eh dah turun ke salji.masing2 yg kat luar tu semua dah excited dah...hmmm...rupanya turun dalam 5 butir macam itu je yg exciter tu chinese man yang juga dari msia..memang banyak kali jumpa org msia kat sini...



Kami makan di kedai makan dekat hotel...Makan sup seafood..ada udang dan ketam yang besar. Wasabi yang sungguh tak sedap itupun dibekalkan sekali...Masa ni Sarah dah tak lalu dah dgn korean food..dia dah mcm tak berapa sihat ..dan tak lalu nak makan dah..so dia makan pun sikit aje...Sama dengan adik Aiman ( anak dr juita) yang mmg tak boleh terima langsung makanan korea..so..memang time makan nampak dia diam aje..alahai kesiannya...supnya sedap tapi oleh kerana dah terlalu overdosed dengan korean food tu yang ala2 rindu nak makan nasik lemak dan roti canai..hahahah..lepas makan kami balik ke hotel letak bag dan turun semula nak ke convenient store..nak cari banana milk yang sungguh popular itu. Saya memang tak sabar nak minum sebab dok asik baca perihal kesedapan air itu...jadi kat store tu saya borong..kami cuba lepak2 kat luar tapi angin malam tu kuat sangat sampai nak berjalan pun payah..so dapat bayangkan betapa kuatnya angin malam tu..jadi..oleh sebab tak tahan sejuk kami masuk hotel balik...hehehe..minum banana milk kat lobby sambil2 call keluarga kat msia dan update facebook untuk menjeleskan adik saya yang tak ikut..hahahaha....sedapkah air itu? Ya...sunguhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sedap...wajib p korea kena rasa air ni okeh...


Thursday, January 10, 2013

Dzar' s Story


 Bella Rossa II, Pulau Perhentian
                 
              Dia berdiri tegak dan tergamam. Nama resort itu dibaca berkali-kali seakan tidak mahu percaya. Tetapi walaupun hati cuba menidakkan kenyataan namun dia tahu nama itu tetap tidak berubah. Dan matanya ini masih belum buta lagi sehingga tidak kenal huruf apa yang sedang dibaca ketika ini. Ya! Kenyataan masih tetap sama. Dia berada di Bella Rosa ketika ini. Adakah ini bermakna...! Dzar menggeleng perlahan. Wajah yang cukup jarang tersenyum itu tewas juga dengan rasa gembira yang tidak semena-mena hadir dalam jiwa. Beg sandang lusuh berwarna hijau lumut itu kembali disangkutkan ke bahu. Dan dengan kekuatan yang tiba-tiba menghembus diri, dia kembali melangkah. Langit yang dirasakan kelam kembali memuntahkan cahaya.
              Nun seratus meter di hadapan, dia dapat melihat figura seseorang. Dia kenal wajah itu. tidak perlu diperkenalkan lagi. Walaupun dalam keadaan terpejam mata sekalipun, dia pasti mengecam insan yang masih tidak menyedari kehadirannya ini. Sekali lagi langkahnya terhenti dan Dzar sedikit teragak-agak. Bagaimana jika kehadirannya tidak diterima? Bagaimana jika insan itu tidak mahu berjumpa dengannya lagi? Dia teringatkan apa yang berlaku beberapa bulan yang lalu dan dengan penuh kekesalan Dzar menggeleng perlahan. Cukuplah! Dia tidak mahu menempuh perkara yang sama. Dia sudah bertekad tidak akan membiarkan dirinya terjerumus dalam penghinaan itu lagi. Cukuplah! Dia tidak perlu mengharapkan sesiapa lagi. Cukuplah hanya ada ALLAH sahaja yang mendengar rintihannya. Dzar membuat keputusan dan kakinya kembali mengundur ke belakang. Sesungguhnya ini lebih baik buat mereka semua.



              “ Siapa tu kak?” Shera bertanya sambil menunjuk ke arah lelaki yang sedang membelakangi mereka. Yang dipanggil kakak itu mengangkat muka dan melihat arah yang ditunjukkan.
              “ Siapa?” soalnya kepada Shera yang masih ralit memerhati subjek yang sedang diperkatakan. Shera menjungkit bahu. “ Entahlah. Tadi rasanya macam nak ke sini tapi tiba-tiba dia patah balik,” terangnya sambil kembali menumpukan perhatian kepada resit-resit di hadapannya. Wajah yang sedang dilawan bercakap itu berkerut dan merenung jauh ke hadapan. Shera yang tidak memikirkan apa-apa terus sahaja membuat tugasnya. Dan dia terus begitu sehinggalah dirasakan dia ditinggalkan sendirian di situ. Shera memangku wajah dan sedikit terpinga-pinga. Bila masa pula Kak Adni tiba-tiba menghilangkan diri?




              “ Dzar?” Jantungnya berdegup kencang apabila mendengar namanya disebut seseorang namun itu masih tidak menghentikan langkahnya. Dzar terus melangkah dan berpura-pura tidak mendengar suara itu. Namun suara itu kedengaran sekali lagi dan dia tidak boleh terus berpura-pura tidak mengendahkannya. Langkahnya mati dan dengan perlahan dia berpaling. Wajah Adni Zuhayra yang lebih dikenali dengan nama Dinie itu dipandang tanpa riak. Dia melihat Adni menekup mulutnya. Mungkin terkejut melihatnya di sini. Atau mungkin juga terperanjat melihat wajahnya yang sedemikian rupa. Dzar langsung tidak menyalahkan Adni. Jika dia melihat wajahnya ketika ini, pasti dia juga menjerit ketakutan. Tidak perlu cermin, dia tahu bagaimana rupanya yang sudah berapa lama tidak bercukur itu.
              “ Ya ALLAH! Dzar. Macam mana boleh ada kat sini?” Adni seakan mahu melonjak kegembiraan apabila telahannya benar belaka. Dan kalaulah Dzar ini muhrimnya, mahu sahaja dia memeluk erat lelaki ini. “ Ya ALLAH...tak percayanya Dzar ada depan mata akak sekarang ni. Actually akak dengan Izz baru sebut-sebut aje fasal Dzar. Tup tup dah ada depan mata. Ya ALLAH..akak rasa macam tengah mimpi je sekarang ni. Izz dah tahu tak ni? Kalau dia tahu mesti dia happy...” Adni terus meluahkan keterujaannya tanpa menyedari perubahan pada wajah di hadapannya.
              “ Izz ada?” soalnya perlahan. Adni mengangguk. Dan seketika kemudian dia menggeleng. “ Dia ada tapi buat masa ni dia tak ada. Keluar ada urusan. Malam ni dia baliklah,” terang Adni sambil menepuk dahinya sendiri. Dia sampai jadi tersasul kerana keterujaannya ini.
              “ Kalau macam tu, malam nanti saya datang semula.” Dzar membuat keputusan. Dia berpusing mahu melangkah kembali namun suara keras Adni tiba-tiba mematikan langkahnya.
              “ Dzar Thalha, don’t you dare walk away from me...”

Wednesday, January 09, 2013

Korea ~ Day Two Part Two

Salam...

Selepas habis melawat Jeju Folk museum (boleh baca di sini), kami bertolak ke SEOPJIKOJI HILL ( mak aiii..payahnya nak sebut nama benda alah ni). Di sinilah tempatnya pengambaran drama ALL IN..lakonan Song Hye Kyo dan Lee Byung Hun dilakukan. Masa sampai kat tempat tu si Jamilah siap berpesan supaya jangan ambil gambar sebarangan terutama gambar-gambar ahjumma yang sedang berniaga. Sebab kebanyakkan mereka ni memang tak suka pelancong ambil gambar mereka. Di kawasan sini juga terkenal dengan sotong bakar. Kalau ada peluang rasa..silalah rasa .itu kata Jamilah. tapi saya tak rasa pon..sebab saya tak suka bau sotong tu dibakar. semerbak masuk hidung...Masa tiba, hujan turun renyai2 tapi mujurlah sekejap aje. cuak juga kalau hujan turun main lebat. Bukit kat sini tak adalah tinggi sangat pun. Aman-aman sahaja kalau nak berjalan lebih2 lagi ada laluan yang disediakan. 
Separuh perjalanan kita akan nampak sebuah gereja kecil yang digunakan untuk drama ALL IN ni. Saya tak adalah eksaited sangat nak ambil pic sebab gereja kan..tak ade faedahnya..hahahaha...Tapi memang banyaklah couple2 yang mengabadikan kenangan kat sini. even ada yang tangkap gambar kawin pon kat sini. Boleh masuk ke dalam kalau nak dan ada bayaran yang dikenakan tetapi saya tak masuk pon. Pemandangan memang marvelous ya.. Jeju ni bukan nak cakaplah..memang cantik giler..memang rasa nak duduk lama2 kat sana dan menulis. wahhhh..sure ilham datang membuak2...
Kalau nak beli souvenir kat sini pun boleh sebab ada kedai kecil yang menjual segala souvenir. Kat sini saya beli fridge magnet aje. sebab nak FM dari jeju yang memang tak akan ada kat tempat lain. Tapi masalahnya fm yang melambangkan jeju ni kebanyakkan berbentuk dol hereubang ( patung atok tua tu). hmmmmm....saya beli aje...tapi nak letak ke tidak itu lain citer..hahahaha...Kat sini kami duduk dalam sejam macam tu. Bila turun bawah semuanya rasa tak tahan sejuk. terus serbu kedai nak cari coklat dan kopi panas. Harga pun murah sangat. Dalam 300 won secawan tapi coklatnya memang sedap. 

posing selagi boleh ya....


Di Seopjikoji Hill..kat sini ada bunga rape seed yang sangat cantik...

Selepas ke Seopjikoji, kami bertolak ke Seongsan Sunrise peak. Aktiviti hari ini memang pack sebab esok pagi kami akan bertolak semula ke Seoul. Kalau seopjikoji ni cantik, kat seongsan ni lagilah cantik. Tak tergambar dnegan kata-kata. memang sungguh indahnya ciptaan ALLAH YANG ESA. Seongsan ni puncaknya lebih tinggi. Jika nak mendaki dalam 40 minit boleh sampai. Jamilah siap pesan, siapa yang mampu sahaja boleh cuba naik ke atas. Kalau tak larat boleh jalan2 kat bawah sahaja. Saya mulanya bercadang nak naik juga tapi masa tu Sarah pun demam terkejut..hahaha..sejuk sangat agaknya jadi dia memang jalan slow dan sedikit pening. Alahai kesian pula tengok dia. Memang tak seronok nak berjalan kalau tak sihat ni. Jadi saya bagi minyak cap kapak dekat dia dan alhamdulillah dia makin ok lepas tu. Dia kata angin yang kuat dapat hilangkan rasa pening dia..hmmmm...so...bila nak decide ke atas hujan pulak sekali lagi..jadi kami ambil keputusan berjalan2 saja di bawah.  Subhanallah...cantik..angin bertiup memang kuat sampai kamera yang kami pegang pun boleh bergoyang okeh..hhahaha...Kat sini kita boleh lihat tempat women sea divers. Kami tengok dari atas aje sebab hujan dan jalan pun agak mencuram. 



Kat sini kami duduk dalam 2 jam. Lepas puas bergambar, saya ke kedai souvenir sekali lagi. Jeju ini terkenal dengan buah orennya dan banyak produk makanan mereka dibuatkan berasaskan buah ni. Salah satunya ialah coklat. Sebelum ni Jamilah ada terangkan apa makanan halal yang boleh dibeli oleh kami. Aiskrim semuanya halal dan coklat pula separuh halal. Kena tgk isi kandungannya dulu. Jadi Jamilah bawak kami ke kedai JE KISS yang memang penuh dengan coklat yang halal. Apalagi saya borong 10 kotak untuk dibawa balik ke Msia. Coklatnya memang sedap. Siap boleh rasa dulu sebelum beli...Kat sini hubby shopping tshirt jeju tapi saya pandang aje sebab tak ada saiz..huwaaa... kijammmmm...hahahahahaa...lepas shopping, makan time. hoyey..tak jauh pon tempat makan dari seogsan hill ni. Dalam seminit dua dah sampai. Punggung pun tak sempat nak panas dah kena turun..hikhihkih...Hmmm....makan apa ya kali ni???

Pemandangan sekitar Seongsan Ilchubong Sunrise Park...tersangattttt cantik okeh


Kali ni kami makan sup seaweed. Kedai ini rasanya sudah familiar dengan pelancong muslim dari Malaysia kot sebab di pintu masuk sahaja kami sudah disambut dengan kata-kata SELAMAT DATANG. wahhhh..terharu dan bangga gitu. Setiap daripada kami dibekalkan dengan seplastik seaweed untuk dimakan bersama nasi dan juga sup seaweed. Sebenarnya saya tak pernah makan seaweed ni ya.. jadi before pergi korea barulah saya menjejak kaki ke Sushi King untuk mencuba makanan, dengan anggapan..kalau tekak saya boleh telan makanan jepun, mungkin tekak saya boleh menerima makanan korea.hikhihkihk..sama ke tu? Hmmm...tak cuba tak tahu kan..memang sedap rupanya seaweed ni dimakan dengan nasi. Dan supnya pon boleh tahan. Tiba-tiba rasa macam harijadi pula..kan di korea setiap birthday disambut dengan makanan sup seaweed ni. heheheeh...selepas makan, kami solat dulu. Satu ruang diberikan kepada kami untuk solat. Kami bersolat di kawasan makan juga tapi bersih kerana ianya kawasan makan secara tatami ( duduk), jadi kasut sememangnya perlu dibuka. toilet hanya satu bayangkan berapa lama masa yang perlu diambil untuk semuanya selesai solat..hikhihi..dahlah airnya macam ais..beku tangan dan kaki. sungguh azab masa nak basuh muka..hahahahha...Selepas makan2..kami bertolak untuk ke Trick Art Museum pula...

Clockwise, Kedai souvenir dan coklat halal area seopjikoji, area kedai makan., dalam kedai
Luar kedai dan sesungguhnya solat itu harus diutamakan dalam apa jua keadaan

Wednesday, January 02, 2013

'BACA dan ULAS' ~ ulasan 5 pemenang


BerikUT adalah ulasan dari 5 pembaca yang memenangi peraduan ' Baca dan Ulas' Oktober lalu...Nombor adalah random ya kerana setiap daripada mereka memenangi hadiah yang sama. Set sujeo ( sudu n chopstick) dan Bookmark merangkap sanggul rambut merangkap pembuka surat..heheh all made in korea okeh..heheheheh



1. Noraini Abd Aziz

Sebelum saya membuat ulasan ttg TBK, terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah & syabas kepada Dhiya kerana penghasilan novel ini.
Walaupun ulasan ini untuk pertandingan, tapi saya menulisnya berdasarkan pandangan peribadi saya dan terlebih dahulu saya memohon maaf andaikata ada ulasan saya yang tidak kena pada pandangan Dhiya. Maklumlah, I’m just a reader so ulasan pun mesti tak sama macam the writer kan ? Anyway, I’m glad to be a part of it…so this is it!
TBK memang novel yang ditunggu-tunggu oleh semua peminat Dhiya, termasuk saya! Jimmy’s story always worth waiting. Bagi pembaca tegar novel2 Dhiya mcm saya, Jimmy dah well known dah. His feature dah mmg terlekat di minda. Begitu juga dgn twinnya Afi dan klik dia terutamanya Rif. Tetapi walaupun kehadiran hero&heroin JKP sentiasa ada dlm TBK, novel ini masih lagi all about Jimmy & Auni! Itu yang saya suka sangat. Dhiya berjaya menjadikan TBK berdiri dgn sendirinya. Sehingga kadang-kala saya sendiri terlupa bagaimana hangatnya Rif & Afi bercinta disebabkan Jimmy & Auni!
Saya suka cara Dhiya mengolah percintaan antara Jimmy & Auni. Straight forward & sweet! Love at the first sight..suka tengok ( diminda ya ) karakter Jimmy masa memikat Auni.  Funny yet logical! Kelakar tetapi mmg cinta itu sesuatu yang boleh membuatkan dunia kita tunggang terbalik ! TBK memperlihatkan the other side of Jimmy. Kalau dlm JKP, Jimmy yg kita kenali adalah lebih serius ttp TBK mengenalkan kita kpd Jimmy sebagai seorang lelaki biasa. Lelaki yg perlukan cinta & keluarga.Dhiya mmg pandai memilih pasangan Jimmy. Saya suka sangat dengan watak Auni Sofina. She really something. Entah mengapa, saya asyik terbayang Angelina Jolie bila baca ttg Auni Sofina! She fit the character!! Macam dalam TOMB RIDERS tu..terutama waktu dia dan Jimmy beraksi.
TBK bukan sekadar novel yang boleh dibaca tebuk-tebuk ( istilah kawan saya yg mmg kaki novel gak ). TBK perlukan penghayatan . TBK perlu dibaca daripada mukasurat pertama hingga ke akhirnya. This is the beauty of TBK! Tidak seperti sesentengah novel yg mmg predictable. Ya, memang pembaca sukakan happy ending but the twist in it yang buatkan pembaca teruja. Itulah yang ada dalam TBK. Tidak seperti kabanyakan novel yg hanya menggunakan konflik jiwa @ keluarga, TBK lebih besar skalanya. Tidak meleret-leret dan padat dengan plot-plot yang berbeza.
Seperti yang pernah saya nyatakan dulu, Dhiya mmg queen of flashback! Imbas kembali Dhiya mmg brilliant..saya suka! Walaupun watak2 dlm TBK telah wujud dlm JKP tetapi penghasilan ceritanya mmg berbeza. Tak klise langsung! Kali ini Jimmy lebih byk beraksi sbg individu & tanpa uniform! Walaupun banyak aksi, tetapi TBK juga penuh emosi. Saya rasa touching sangat membaca part Auni ckp dgn Jimmy ttg baby mereka waktu habis tahlil di pusara Jeff…feel like crying jer…dan suka sangat bila Dhiya mentioned JIMMY OPPA..sweet je bunyinya…
Overall, TBK memang TERBAIK BUAT KU! Sungguh tidak menghampakan. TBK akan memberikan impak yang besar kepada orang yang membacanya. Garapan Dhiya kali ini, seperti yang sudah2, memang TERBAEK!! Salute to you..semoga terus sukses lagi dalam menghasilkan novel2 yang bermutu dan menghiburkan. InsyAllah J
p/s : Cover pun mmg sesuai untuk Jimmy ‘s Story…I LIKE...


2. iLHANI mAZLAN

~assalamualaikum kak dhiya,sy pn nak join baca dan ulas TBK.. 

Assalamualaikum wbt..
Sekalung tahniah buat novelis Dhiya Zafira di atas kelahiran buah tangan yang ke- 6,Tertulis Buat Kita aka Jimmy’s Story.
Kalau dulu dalam JKP,watak Jimmy ada di antara celah-celah Rif dan Afi. Tapi kali ni Najmi Hariri si komando yang menjadi hero di samping pelengkap hidupnya,Auni Sofina.
Bagi saya, cerita ni sangat best. Satu,jalan ceritanya lain dari yang lain. Kalau sekarang fenomena novelis menulis cerita kahwin paksa, kahwin sebab khalwat dan sebagainya. Tapi penulis TBK memilih jalan cerita yang langsung jauh dari cerita yang stereotaip. Saya puji penulis yang berani membuat kelainan pada jalan ceritanya. Jalan cerita yang tak klise.
Kedua, penulis TBK menggunakan ayat yang mudah untuk dihadam oleh pembaca. Dan saya amat suka penggunaan bahasa Inggeris dalam TBK. Simple.
Ketiga, dah tentu warna-warni watak hero dan heroin TBK yang melengkapkan perisa dalam TBK. Kalau dalam JKP, kita hanya kenal Jimmy si Cougar yang merbahaya. Tapi melalui TBK,kita dapat kenal Jimmy dari pelbagai sisi. Jimmy yang tegas,dan tough. Tapi pada sisi lain seorang yang lembut hatinya dan juga kelakar. Kalau lelaki lain di tempat Jimmy belum tentu lelaki tersebut punyai kesabaran macam Jimmy. Sabar je walau nak kena tembak dengan isteri sendiri.
Auni Sofina. Nampak je lembut tapi sebenarnya sangat lasak. Kasih sayangnya terhadap Jeff amat mengharukan. Tetap berharap abangnya pulang. Tapi Allah lebih sayangkan Jeff. Auni, seorang wanita yang keras kepala tapi lembut di hati.
Part yang paling best dalam TBK semasa Auni tembak Jimmy. Jimmy sempat lagi berayat manis dengan Auni. Padahal waktu tu antara hidup dan mati. Jimmy pun macam pasrah je dan sangat memahami kenapa Auni tembak dia. Tapi Auni pun sebenarnya tak sanggup nak tarik picu tu. Part paling sedih sewaktu Auni menjadi ‘tawanan’ pada suami sendiri. Masa tu, Jimmy seolah-olah dibayangi Cougar. Sangat menakutkan. Cakap pun beraku-kau. Tapi dalam hati,Jimmy pun sedih sebab layan Auni macam tu tapi itu semua untuk kebaikan Auni sendiri.
Keseluruhannya, TBK amat mengujakan kerana jalan cerita lain dari yang lain,dan watak-watak hero-heroin yang membuai rasa. Konflik pun mudah untuk difahami. Dan cerita ni buat saya rasa semakin nak tahu apa yang akan jadi selepasnya dan seterusnya. Di tambah pula dengan unsur-unsur suspens,komedi dan romantika de amor membuatkan adunan TBK menjadi sempurna dengan segala rencah rasa. Tahniah buat Dhiya Zafira. Semoga terus berkarya 




3. Ilham Adda

Assalamualaikum akak dhiya zafira --_--



Hehe rasanya belum terlambat lagi kan nak wish happy belated 1st anniversary..semoga akak dan suami berkekalan bahagia hingga ke jannah…akak tarikh luput dah nak tamat kan peraduan  “baca” dan “ulas” TBK..baru berkesempatan nak review nih…sorry sangat-sangat lambat post…buzy lah “konon” eheh  apa-apa pun saye cube ye…
Watak di dalam TERTULIS BUAT KITA dijodohkan sekufu..sekufu di dalam keturunan,sikap dalaman dan luaran..AUNI SOFINA dan JIMMY merupakan watak utama sebagai “HERO” dan “HEROIN” di dalam novel ini..sekufu yang saye  nak katakan di antara mereka ini antaranya yang dapat di lihat :-

PERTAMA:  Mereka mempunyai 2 sahaja adik beradik iaitu lelaki dan perempuan..pertama pasangan kembar yang berlainan jantina.JIMMY abang ,adik kembar perempuannya AFI…manakala AUNI adik perempuan kepada JEFFRI..erk first time saye bace,saye rase Auni and Jeff kembar..betol kan saye rase betol dieorang kembar.. tp saye cek cek balik saye jumpe “abang” je…ehhh???apakah.. eheh kalau salah maaf akak...@_@

KEDUA: Kedua-duanya terlibat di dalam suasana dan profesyen /kerjaya ketenteraan.Jimmy atau Mejar Najmi Hariri dari Unit Grup 21 Gerak Khas dari Kem Sungai Udang Melaka... #bace cerite ni bile lalu melake and sg udang hati rase berbunge bunge je...gaye macam jumpe 5 komando tu kihkihkih....Manakala abang Auni, Jeffri juga merupakan seorang askar komando.Semasa di hantar ke Kem Mersing ,Jeffri mengatakan dirinya telah dianaiya dengan fitnah mengambil dadah yang telah dijumpai oleh pegawainya di dalam loker Jeffri.Walaupun Jeffri lepas ujian air kencing ,kesnya dibawa ke mahkamah tentera yang telah menyebabkan Jeffri  telah dijatuhkan hukuman ‘DI BUANG PERKHIDMATAN’.. bab nie saye sungguh geram tang abang die ikut kumpulan jahat tuh…isyhhh patotlah Auni brutal plus lasak…^^

KETIGA: Dalaman diri yang kuat ,bersifat berani dan nekad,dendam yang kadangkala mempengaruhi pertimbangan akal… TBK merupakan sekuel JKP... jujur di akui.. ’tak senang baring’ duk habiskan TBK...kejap kanan kejap kiri pastuh menonggeng semua ade..ehe. lagi lagi bila imaginasi penulis bertembung dgn  emosi dan realiti si pembaca.... amat mendera perasaan,fizikal dan mental..amat amat geram!!! Akak masih mengekalkan (prolog) yg mampu menjadikan ‘oh kenapakah, apakah, mengapakah sume terlayar2 di dalam kepala,hati dan sanubari..
 
Dgn situasi yg sebegini
 
pin keselamatan pistol dibuka.. & muncungnya dihalakan kearah jantung ‘ lelaki’ itu...”..dan ‘lelaki itu’ menjawab tenang “ I love you. Remember that, at least...”
 
Ingat kan sape yang terbunuh dan dibunuh..oh akak.. Dan untuk heroin “A” kali nie memang lebih tripple tabik spring toing toing plus brutal.. paling ekstreem..bab paling cun dan tersenyum2 apabila MEJAR NAJMI HARIRI mula falling in love dengan gurlz yang benci tahap petala kelapan dengan tentera di pulau lagenda tu.....tapi tapi tapi dari benci  bertukar sayang dan akhirnya lafaz ‘aku terima nikahnya’ termetrai....awal2 perkahwinan yang bahagia tuh sesungguhnya so sweet...

KEEMPAT: Perasaan kasih dan sayang.Setegas-tegas hati,sekeras-keras semangat,sebagai manusia biasa,anugerah berkasih sayang,ingin dimencintai dan dicintai  tidak dapat di hindari oleh kedua-dua watak.Akhirnya perasaan ini diluahkan dan mereka bertemu jodoh seterusnya menjadi pasangan suami isteri. TAHNIAH akak..akak berjaya membuatkan saya ‘merasai’ keperitan.. kesakitan saat Jimmy diperlakukan sebegitu hingga  meninggalkan ‘parut’ yg mengakibatkan Afi trauma dan Auni menjerit sedih dan marah saat pertama kali terpandang  “art yang sungguh ‘opsss’ tercipta di belakang badan jimmy”.

KELIMA: Kasih sayang di antara dua bersaudara,walaupun berlainan jantina biasanya pasangan kembar ini kuat deria rasanya..dan saling berhubung kait lebih-lebih lagi jika salah seorang dari mereka berada di dalam kesusahan atau kesedihan.rasa begini pasti akan terasa sejak mereka dilahirkan sehinggalah salah seorang daripadanya meninggal dunia..memang terasa saat Afi marah gila-gila ngan Auni dekat hospital tu..saat pinggan pringggg jatuh bekecai time abang dia nak kene tembak and time Afi takut nak lepaskan abang dia kawin…

Walau bagaimanapun novel ini mengajar pembaca menerima hakikat bahawa takdir setiap orang telah ditentukan Allah SWT sejak azali lagi.. seharusnya pasangan suami isteri haruslah saling berkasihan, saling memahami, saling mempercayai dan menerima kekurangan dan kelebihan pasangan nya sebagai satu anugerah yang istimewa...sikap sedia memaafkan adalah kemuliaan akhlak seseorang insan..#tapi akak bab yang nak last-last tu saye memang geram and tak percaya sampai sekarang kenape Auni nekad nak bunuh suami dia..heeh suami tuh S.U.A.M.I…pastuh die menyesal pulak dia dah tembak.. dia tak terfikir ke kalau suami dia betol-betol mati time tu..memang tak faham... complicated sungguh jiwa time ni..

Last but not least asal lah name2 hero akak semua nye sedap2....rase macam betol-betol hero lah.. Adnan Taufik,Izz Karami,Jad Imran,Ziyad Sidqi,Najmi Hariri
Adha Hijazi...Isyhh  kalau bolehkan novel kief story(Khilfi Arami kan name die...^^) lepas ni nak tebal-tebal ea,so tak de la cepat sangat rase habis baca. Hehehe.. ape ape pon terubat rindu pada Afi dan Rif bersame anak-anak kembar mereka…

Paling cun habis ayat nih…
Aku bukan orang pertama yang kau benci,tapi percayalah..Kau orang pertama yang kucintai.
Novel ini tetap ada keistimewaan tersendiri antara kesemua novel akak…keep up the good work akak..may ALLAH bless u


Yang mengkomen,
Ilham Adda at kem desa pasifik kL
isnin



4. Melawati Ali

Salam dhiya...ni ulasan dari saya, tak tahu ok ke tak, dah lama tinggal alam sekolah hihihi......

Sebuah lagi karya Dhiya Zafira, TBK-Tertulis Buat Kita- dari sudut pandangan saya.
TBK juga novel aksi-romantik, cuma kali ini Dhiya banyak bermain dengan emosi.Sesiapa yang sudah pernah baca karya Dhiya sebelum ini pasti telah mengenali watak Jimmy iaitu hero dalam novel ini.Bagi yang belum mengenali Jimmy, Jimmy adalah seorang komando berpangkat mejar-Mejar Najmi Hariri. Kali ini Jimmy tidak banyak aksi namun Jimmy lebih bermain dengan emosi apabila dia bertemu dengan Auni, seorang gadis yang dikenali di Langkawi semasa menjalankan operasi mengumpul maklumat. Mereka telah jatuh cinta dan kahwin tanpa mengetahui ada rahsia yang perlu dirungkaikan. Permulaan perkahwinan yang sepatutnya mereka rai dengan gembira telah bertukar menjadi tragedi apabila Auni mengetahui bahawa pembunuh sebenar abangnya adalah Jimmy atas tuntutan tugas.
Jimmy yang pada mulanya baru mengetahui bahawa pembelot yang dibunuh semasa dia dalam undercover dahulu adalah abang Auni, yang sentiasa ditunggu oleh isterinya itu. Melayan perasaan kecewa, dendam dan tertipu, Auni telah berpakat dengan Robert iaitu musuh lama Jimmy untuk membalas dendam. Demi dendam juga, Auni sanggup membunuh Jimmy. Walaupun Auni telah berjaya membalas dendam, namun hakikatnya hatinya tidak tenang, malah semakin pedih da perit disebabkan cinta yang mendalam terhadap Jimmy.
Rif, Afi,Luqman,Eddie dan Helmi pula adalah 'penambah perisa' da watak penyokong dalam memainkan peranan besar dalam membantu Jimmy melalui masa2 pemulihan emosi.
Dhiya berjaya membawa kita menyelami hati Auni dan juga Jimmy. Walaupun Jimmy salah seorang komando yang cukup berani dalam menjalankan tugas, kadang kala tertewas juga dalam perang emosi.
Keseluruhan ceritaTBK ini adalah terbaik. Bagi saya, Dhiya telah menghasilkan novel yang cukup hebat. Kepada sesiapayang belum mendapatkan TBK, cepat dapatkannya dan hayati sendiri.Jom kita pakat2 mengenali Jimmy-Auni and the gang.
Kepuasan membaca karya beliau, terasa harga novel yang dibayar amat rendah berbanding pulangannya.Boleh dikira menang membeli, menang lagi membaca.....sekian.


5. SiKicap LadaHitam aka Rinn

askah yang mengangkat Jimmy sebagai hero ini sangat berbeza dari komando-komando lain yang pernah diangkat Dhiya Zafira dalam novelnya. Jimmy memang kita kenali sebagai seorang abg yg penyayang walaupun kerjayanya penuh pertempuran demi pertempuran. Pertemuan pertama Jimmy dan Auni jelas membuat kita merasa mereka seperti pinang dibelah dua apabila mereka sama2 meredah laut dalam kenderaan yg mengalami kegagalan brek. Situasi yang mencemaskan itu dikendalikan Jimmy dengan tenang dan dengan hati yang dilamun cinta :)
Auni adalah watak yang ada kekuatan yang berbeza. Selalunya kalau menyebut watak wanita yang kuat dalam sesebuah novel, ia merujuk kepada kekuatan mental dan emosi. Tapi Auni dia bukan saja kekuatan mental dan emosi, dia juga memiliki kemahiran yang menonjolkan kekuatan fizikal. Kekuatan fizikal itu mengangkat dia menjadi setaraf dan seiring dengan Jimmy. Auni mempunyai ketangkasan yang mampu menjatuhkan seorang lelaki dewasa. Kelebihan2 dan kekuatan2 itu juga menjadikan dia seorang yg mudah berdendam dan bertindak dengan emosi untuk melunaskan dendam.
Kebahagiaan mereka tercemar dek tindakan lalu yg tidak dapat dielakkan. Apabila Auni menunjukkan gambar Adli Azeem, aku terus cepat2 menyemak prolog di awal cerita. Prolog itu pada awalnya tidak memberi apa-apa rasa terus menimbulkan rasa berdebar-debar. Will she pull the trigger? Dari titik itu pembacaan sudah tidak boleh dihentikan. Mesti dihabiskan. Kalau tak nanti tak bleh tido :)
Pada aku Dhiya Zafira berjaya mengangkat Tertulis Buat Kita lebih baik dari Jauh Kau Pergi yang sebelum ini kelihatan setara hebatnya dengan Hati Bergetar Rindu. SEbelum ini apabila membaca karya Dhiya Zafira aku letakkan JKP sebagai penanda aras, dan untuk karya Dhiya Zafira seterusnya, penanda arasnya adalah Tertulis Buat Kita. :) tahniah buat penulis yang berjaya membaurkan elemen thriller dengan baik sekali ke dalam sebuah kisah cinta yang penuh emosi.
Perjalanan cerita yang dalam gerakan cepat dan pantas membuat jalan cerita tidak membosankan tetapi entah kenapa endingya terasa ditamatkan dengan agak mudah dan predictible. At one point aku terfikir Auni mungkin akan menembak Jimmy untuk mengaburi Robert dan konco-konconya bahawa Cougar sudah benar-benar mati dan mereka akan berenti memburu Jimmy.
Apa2pun jutaan terima kasih buat Dhiya Zafira kerana menjadikan kisah ini HAPPY ENDING!
--
Sure fine whatever
Rinn