Friday, June 29, 2012

Kisah yang tertangguh

Salam...

Ye...iya..saya tahu...cerita basi kan? Cerita yang telah berlaku hampir 7 bulan lamanya dan baru sekarang saya mahu menulis mengenainya. Rasa-rasanya tahukan apa yang berlaku bila tengok gambar-gambar di bawah ini...Iya...sangkaan anda tepat. ini gambar yang dirakam ketika saya berhoney moon di Langkawi bulan Dis tahun lalu. Hmmmm...sekarang ni saya perasaan, ramai yang honeymoon di Langkawi ek..Agak2nya kenapa ya? hehehhehe....


Ini merupakan kali kedua saya ke Langkawi dan pertama kali bagi enche suami. Seperti biasa saya parking kereta dekat Motel kawan saya di Kuala perlis iaitu Q Motel. Ikutkan Ferry naik pukul 12.30 tengahari. Sedang elok la sebab dari Taiping kami bertolak lebih kurang jam 8 pagi. Sampai Dalam 11.30 terus ke hotel kak Jas, dan dia hantar kami berdua ke jetty. Memandangkan masa dah hampir, kami hanya melepak sahajalah di Jetty. Tiba2 saya sedar yang handset saya tertinggal di dalam kereta. Aduhai....nak call kak Jas, saya tak ingat nombornya. Nak berjalan kaki ke hotel kak Jas memang alamat tak sempat sampai. Masa dah nak dekat dah..nak nangis pun ada mengenangkan kecuaian sendiri. Teksi pulak masa tulah tak nak jalan atau ambil pelanggan. Aduhai saya dah makin panik. Last2 saya teringatkan tempat kerja lama kak Jas yang berhadapan dengan jetty. terus saya ke sana..pinjam telefon...mujurlah mereka ada contact number Kak Jas...dengan ala2 speedy gonzales, saya ceritakan apa yg berlaku. Kak Jas..terus datang amik saya. Aduhai..kalaulah saya tinggalkan kunci kereta dengan Kak Jas, tak perlukah kami ulang alik sebanyak 2 kali kan...Memang dugaan betul. Saya katakan kepada enche suami suruh dia tunggu di jetty incase ferry dah sampai dan minta tunggu sekejap ( cewahhh..besar mandat ya nak suruh ferry tunggu)...dah ke hotel yang hanya 5 minit perjalanan tu memang banyak betul dugaan. masa itulah kereta tiba2 bertambah banyak dan jem pulak tu...Lepas capai je tipon yang entah bila tercampak kat seat belakang, terus saya ke Jetty semula. 
Bila masuk ke dalam, saya tengok hanya Enche suami dan beberapa orang sahaja yang menunggu di situ. dari jauh, saya lihat dia menggeleng. Ferry baru berlepas pergi. Aduhai...lemah lutut rasanya. enche K cakap..dah puas dia memujuk untuk tunggu sekejap tapi pihak berkenaan tak nak. Sya memang geram masa tu. Selama ni Ferry datang tak pernah tepat waktu...tiba2 bila jadi mcm ni...tepat pulak masa dia berjalan ya...ceh...nak tak nak terpaksa menunggu sejam setengah untuk ferry yang seterusnya. Enche K tak habis2 suruh saya bersabar...mana boleh sabar..geram tau tak..geram pada kecuaian diri sendiri sebenarnya....
Lepas berjanggut menunggu, akhirnya ferry seterusnya tiba...dan 40 minit kemudian sampailah kami di pekan Kuah. Menunggu seketika dijemput oleh pihak yang menguruskan kenderaan dan penginapan kami...Lepas settle bayar deposit kereta, penginapan, boat tour kat KILIM tu, kami terus ke chalet kat area pantai cenang. Alhamdulillah...dapat depan pantai...
Penginapan kami ni so so ajelah..basic aje...tak adalah welcoming drinks ke...bunga mawar ditabur atas tilam ke..hahahah..pendek kata..kalau tgk keadaan biliknya mcm orang tak honeymoon je..hahaha..nasiblah sebab kami decide ke sini saat2 akhir sebenarnya. 
Lepas berehat dan solat, kami keluar berjalan2 di sekitar area cenang tu...keluar makan dan malam tu ada persembahan tarian kebudayaan berdekatan restoren makan berkenaan..apa lagi kami lepak melihat tarian yang best tu...tgk dari luar aje..tiba2 tengah syok2 menonton..blackout pula..hahhahaha...kesian tgk umat2 yang tengah makan tu...kami terus sambung jalan2 dan tapau burger..( walaupun bru je lepas makan tadi)..jalan2 tepi pantai kejap tengok live show..dengar bunyi ombak memang fuhhhhh...dah jauh jalan, patah balik balik bilik.. makan burger sambil tgk tv...Rehat untuk akviti yang penuh esok....

Pagi2 kami dah keluar cari sarapan dulu. Lepas tu terus gerak ke Langkawi Geopark / KILIM yang terletak dekat Galeria perdana. Kwasan dia agak tersorok sikit tapi senang aje nak cari. Ikut je papan tanda kat jalan..sampailah anda ke sana. Kalau sebelum ini saya ambil pakej island hopping yang mengandungi trip ke tasik dayang bunting, pulau beras terbakar dan pulau apa ntah, kali ini saya mahu mencuba sesuatu yang baru, yang saya rasakan mungkin lebih menarik. Kami mengambil Pakej Pak Ali yang saya dapat daripada internet. saya sudah telefon awal2 dan untuk pakej 4 jam, kami hanya perlu membayar RM 250 sahaja. Kalau walk in harganya dalam RM 450 untuk tempoh masa yang sama. 
Kalau nak lebih jimat boleh kongsi ramai2 tapi tak best le kalau bercampur dengan pelancong lain...jadi kami hanya berdua sahaja( wink) sambil ditemani pemandu bot.
Perhenti pertama melawat Gua Kelawar....Masuk gua yang ala2 gua kelam kat perlis tu tapi lebih pendek..tak ada apa2 yang menarik di sini. kelawar nya pon malas nak keluar..mungkin bosan agaknya ramai sangat manusia yang datang mengacau depa...spent dalam setengah jam je kat sini sebelum bertolak ke gua buaya. keadaan muka gua ni mmg sebijik macam mulut buaya. nak masuk dalam ni bot kena beratur ya sebab kawsan di dlaam gua ni sempait dan bot yang masuk keluar agak banyak jadi...bawa2lah bersabar..tak ada lah lama sangat...sekejap aje...yang pasti kawansan Geopark ini memang cantik. Almaklumlah kawasan ini diiktiraf UNESCO sebagai Geopark yang tertus di dunia....
Kawasan memang fuh..mengancam...cantik sangat...laut yang membiru..bersih...
Lepas tu kami meneruskan perjalanan ke sangkar ikan...Tempat yang menjadi kesukaan enche K ya...fyi..apa sahaja yang melibatkan binatang dan kawasan alam...enche K mmg suka...senang aje dia ni...kalau bosan,,,bawak je pegi zoo..hiduplah dia..hahhaha..macam budak2 pun ada....
Kat sini macam2 ikan yang ada..antaranya ikan pari yang jinak..saya dan suami sempatlah membelai2 badan ikan pari tu...ada ikan tembak ( saya tak sure ikan apa) tapi ikan ni kalau kita letak makanan di atas tempat tinggi, dia akan menyembur air liur dia sampai makanan itu jatuh..memang best tengok..saya sempat membuat demo di sini...ala2 menjerit juga bila ikan tu melompat ke arah saya..hehehehe...

Mengikuti tour selama 4 jam di KILIM GEOPARK...memang best..nantilah saya cerita...bersambung ya...

Tuesday, June 26, 2012

BURU BAYANGAN LUKA ~ AJK

Salam...


Anda sudah membaca BURU BAYANGAN LUKA dalam ANTOLOGI JIWA KACAU? Apa pendapat anda? Adakah anda menyukainya atau sebaliknya? Kepada pembaca yang puas hati ataupun tidak, bolehlah emel kepada saya pendapat anda ataupun teguran yang boleh saya gunakan untuk membaiki kelemahan saya...Di bawah ini merupakan antara beberapa komen yang saya terima melalui inbox FB saya...


  • Wow gilerlh dhiya.... Sy baca buru bayangan luka x leh bhent. Mcm bhantu lh hehehe baca terus smpai bis dh nia. Best gler.... Dhiya wat sy x bgerak nk tahu pe yg terjd. TAHNIAH DHIYA.

    Tutty Fruitty M 
    Lupa nak inform..jiwa kacau dah ada dlm tgn...karya kak dhiya dah selesai baca..mmg superb..5 ***** adik kc akak..

      Lin Adnil
    salam...dah bc dah jiwa kacau..tp baru part akak je la...besttttttt...juga memuaskan hati...dan yg tmbh seronoknya bila dpt tau sid ngan ari dah ada baby..hihihi..congrats kak ats karya yg terbaekkk..sy yakin jimmy pun akn jd terbaik gak..kalaulah menulis ni mudah..kan syok klu akak dpt kluarkan buku sebulan skali...ngee ngeee


     Zulia Zakaria
     As salam kak..
    saya dah baca buru bayangan luka.. sweeett sangat!!! mengingatkan saya perwatakan Ziyad Sidqi & Hayyan Rifqi! teruja sgat bila membaca buku karya akak!! tahniah buat saya terngigau2 cerita nih!! hehehe (tunggu smbungan jauh kau pergi!-jimmy) tahniah sekali lagi kak! 

    Hamidah Ismail
    As-salam kak dhiya,
    Saya baru selesai baca antologi jiwa kacau akak tu. Buru bayangan luka tu mmg sgt menarik. Buat sy rs x nak berhenti baca sbb nak tau siapa sebenarnya yg nak bunuh Azalea tu. Sy pun mula2 terpikir Pn. Sri Intan dalang disebalik semua kejadian tu hehehe tp sy tertipu rupanya. Cuma ada kesilapan sedikit kat nama Khairul Ashram kat m/s 491..kat situ Ashman lah kak. Apapun mmg terbaik BBL ni. Tahniah!   


    Fiq Afandy  
    congrats sis! for ur antologi.... masih tak menghampakan... sweet girl n brave man is comingg... hehehe — at Dalam Bilik, Atas Katil, Dalam Selimut


    Chaoyounjie
     BURU BAYANGAN LUKA - DHIYA ZAFIRA

    mengenai azalea yg menyangka dirinya akan di bunuh tapi masalah yg menimpa azalea adalah dia pernah mengalami masalah mental x lama dulu....kemurungan disbbkn kehilangan ayah tersyng....
    bila azalea cba melaporkn kpd pihak polis... membuatkan Inspektor adha was was untuk mempercayai azalea...
    & aku pn tertanya2...azalea nie berhalusinasi ke???
    sangkaan aku meleset sma sekali mengenai siapa pembunuh sbnrnya



    p/s  - Kepada pembaca yang sudah membaca, ribuan terima kasih diucapkan..semoga anda semya terus kekal menyokong karya saya..terima kasih.

Wednesday, June 13, 2012

POSTO POSTO



Salam...

Batch pertama novel JIWA KACAU bakal menemui pemilik baharunya...Selamat membaca dan semoga terhibur hendaknya...Amin

Monday, June 11, 2012

JIWA KACAU in da House





Salam...

Petang tadi keluar ambil Daiful di sekolah..bila sampai je kat rumah..tiba-tiba saya nampak ada bungkusan sederhana besar di atas sofa. Wah..saya dah melonjak keseronokkan kerana bungkusan yang saya tunggu-tunggu sejak minggu lalu akhirnya tiba juga. Dengan penuh rakus ( cewah)..terus saya mengoyak kotak berkenaan...Jeng..jeng..jeng..buat pertama kali..dalam bentuk buku, akhirnya JIWA KACAU berjaya juga saya genggam...rasa teruja begitu memuncak sekali memandangkan inilah manuskrip saya yang diedit sepenuhnya oleh editor...Jadi selesai sahaja menulis blog ini dan menguar-uarkan di fb, saya akan tekun menelaah karya ini. Tidak sabarnya rasa...
Buat pemulaan, saya hanya menempah 20 buku dan sehingga tadi sudah 16 buku terjual..tinggal 4 lagi naskah yang masih belum dipunyai sesiapa...Kalau habis dalam masa terdekat ini, saya terpaksa order semula dari Karangkraf...ALHAMDULILLAH...terima kasih kerana tetap menyokong saya.

Friday, June 08, 2012

Another comment -HBR



Salam...

Another comment from a reader yang saya cilok dari blog beliau Nani Jurainie. Malangnya, saya tak boleh copy apa yang ditulis..jadi cara terbaik adalah print screen komen tersebut...Terima kasih Nani kerana ulasan ini...

Tuesday, June 05, 2012

Kita baca dulu




Tahun ini saya kurang membeli buku. Semua ini gara-gara tension dengan Jimmy. Saya rasa malas hendak membaca kerana rasa bersalah yang cukup tinggi. Tidak patut rasanya saya menghabiskan masa dengan membaca sedangkan masa itu harus saya peruntukkan dengan menulis Jimmy. Sungguhpun begitu, saya curi-curi juga membeli buku. Buku2 di atas ( ada sebuah lagi sedang dibaca adik), adalah hasil tangkapan saya dipesta buku antarabangsa tempoh hari. Sikit saja buku yang saya beli kali ni jika hendak dibandingkan tahun-tahun sebelumnya. dan dalam 8 buah tu, saya baru khatam 2 buah. Sudahlah menulis semakin slow..membaca pun semakin slow skrang ni..apa kenalah dengan saya ni...Niat hati mahu maraton kesemua buku-buku ni sebelum saya memulakan manuskrip yang baharu. Hmmm...berjaya ke tidak?.yang pasti sekarang ni saya marathon kembali Grey's Anatomy yang saya tak pernah jemu-jemu itu.

Tentang JIWA KACAU


COVER YANG CUKUP MENGETARKAN JIWA...ADAKAH JIWA ANDA KACAU???

Penulis: Elee Mardiana, Attokz Dikulgai, Lynn Dayana, Dhiya Zafira, Salina Salleh
Harga: RM22.00
Halaman: 560
ISBN: 978-983-124-785-3


Salam...

Saya nak bercerita sedikit mengenai karya terbaharu saya ini. Mungkin ramai yang masih tertanya-tanya apa sebenarnya Jiwa Kacau ini bukan? Antalogi ini secara tidak langsung juga membuatkan fikiran anda semua bisa menjadi kacau bilau..hahaha..jangan panik...saya akan menceritakan apa sebenarnya jiwa kacau ini.

AJK - ANTOLOGI JIWA KACAU INI merupakan projek baharu yang dikendalikan oleh ALAF 21. Ia memberi peluang kepada para penulis yang berminat untuk menulis kisah yang berunsurkan thriller, aksi, misteri, rantaian kesumat, misteri, insiden pembunuhan, dendam, kecewa dan tipu muslihat. Khas untuk mereka yang berminat dengan kisah-kisah begini. Dan khas juga buat mereka yang baru berjinak-jinak membaca karya sebegini. Kisah-kisah yang tidak terlalu panjang ini mungkin cukup mudah dihadam anda. Jadi...tidaklah jiwa anda terlalu kacau untuk membaca genre sebegini..hahaha..jangan maraa aaa..lawak ja...Kalau novel biasa kami menulis sehingga 400-500 mukasurat. tetapi kali ini hanya 120++ sahaja. kalau didalam bentuk buku mungkin menjadi 150-200 mukasurat. tidak terlalu panjang. Kalau siapa yang tidak tahu novelet itu macam mana, mungkin boleh dikatakan sebagai cerpan ( cerpen panjang) ataupun nopen ( novel pendek) hahaha...ini hanya rekaan saya..Saya tak pasti sama ada istilah ini wujud atau tidak.

Terus-terang, cabaran menulis cerpan atau nopen ini mmg rumit. keseluruhan cerita harus dipadatkan dalam jumlah yang diperuntukkan. Jika novel, sudah pasti tiada masalah..tetapi apabila muka suratnya hanya 120..dan ianya haruslah kisah thriller dan aksi..bayangkan macam mana cabarannya? Mujurlah berjaya juga ia ditulis.

 Sepatutnya Antalogi ini dirancangkan untuk dilancarkan pada pesta buku baru-baru ini namun atas sebab yang tidak dapat dielakkan, pelancaran itu tidak dapat dilakukan. Saya menulis kisah ini hujung tahun 2011  dengan judul asalnya BARA. Tetapi tiba-tiba ditukar dengan BURU BAYANGAN LUKA pula. Nampaknya yang kekal hanya abjad pertama sahaja ya...iaitu B...Bara dan Bayangan . Ah tidak kisahlah...yang penting hati saya rasa berbunga sahaja melihat satu lagi karya saya diterbitkan.

Sungguhpun gembira, tapi saya sendiri JIWA KACAU memikirkan bagaimanakah hasilnya. Inilah karya pertama saya yang diedit sepenuhnya oleh editor. Jadi...saya sendiri tertanya-tanya apakah perubahan yang terdapat pada karya saya nanti. Adakah tiada perubahan atau ...? ARGHHHH..mimpi ngeri dibuatnya, Tetapi saya yakin, editor pasti menjalankan tugas yang terbaik bagi memastikan karya yang terhasil adalah berkualiti.
Ini merupakan percubaan pertama dari pihak penerbit dan juga percubaan pertama saya dan teman penulis yang lain. Sekiranya ada yang tidak memuaskan hati anda semua, saya mohon maaf banyak-banyak. Beri kami peluang untuk memperbaiki kesilapan.


Kepada pembaca yang ingin membeli JK ini daripada saya...bolehlah bank in ke Akaun MAYBANK saya 158305210032 - Mardhiyah Mohd Nor sebanyak RM 27 termasuk pos ( SEMENANJUNG) dan RM 30  termasuk pos ( SABAH n Sarawak).

Sila tinggalkan NAMA, ALAMAT dan NO TELEFON anda di emel saya dhiya_zafira@yahoo.com ataupun inbox saya di facebook.

Kepada sesiapa yang berminat, ini adalah sinopsis karya-karya yang terdapat dalam JIWA KACAU...


Sinopsis:

Tragedi Di Lampu Isyarat
Selepas kemalangan, Rita dikejutkan dengan suara Jul yang berada dalam dirinya. Jul meminta pertolongan Rita untuk membantu adiknya Johanis. Johanis telah dibunuh, namun mayatnya tidak dijumpai malah pembunuhnya juga tidak diketahui.

Menari Dalam Duka
Arzam Domino terlibat dengan kongsi gelap kerana tidak mempunyai pilihan lain selepas melarikan diri dari rumah anak yatim. Semasa membuat urusan penyeludupan dadah di laut, dia diserang hendap. Arzam terdampar di sebuah perkampungan. Di situ dia cuba perbaiki dirinya untuk menjadi manusia berguna.

Dendam Bunga Dahlia
Eda, Dania dan Tihani merupakan rakan baik di sekolah. Selepas SPM, mereka dan rakan-rakan yang lain bercuti di Cameron Highlands. Percutian mereka bertukar malapetaka apabila seorang daripada mereka membunuh diri. 10 tahun berlalu, muncul seorang pembunuh yang memburu mereka untuk membalas dendam.


Buru Bayangan Luka ~ DHIYA ZAFIRA

Selepas kematian bapa, Azalea menjadi murung hingga memberi kesan kepada mentalnya dan beberapa kali cuba untuk membunuh diri. Selepas 10 tahun, dia tiba-tiba diburu oleh seorang pembunuh tanpa diketahui motifnya, namun tiada siapa yang percaya cerita yang disampaikan Azalea kerana penyakitnya.


Cinta Berdarah
Helmi kehilangan tunang tersayang dalam satu pembunuhan ngeri. Akibat tekanan yang dihadapi, dia mula menjejaki pembunuh tunangnya. Namun suara hatinya mengatakan dia perlu terus membunuh selepas membunuh orang yang disangkakan pembunuh tunangnya itu.