Thursday, January 28, 2010

From GERMANY With Love.....









Salam....
Niat hati mahu berehat dari menulis n3 terbaru sehingga selesai manuskrip namun apa yang berlaku semalam memaksa aku menulis n3 untuk kali ini. Semalam semasa di Library, emak telefon mengatakan bahawa aku menerima bungkusan. Mulanya2 saspen jugaklah ingatkan bungkusan apa tapi mengenangkan kiriman yang aku tunggu daripada seseorang membuatkan aku sudah tersenyum lebar. Memang tak sabar-sabar dah nak balik masa lunch tu.
Sampai je kat umah, aku sibuk bertanya pada mak di mana emak menyimpan kiriman tersebut. Tengok2 atas meja komputer aku. Aku apa lagi nampak je benda bulat berwarna hitam tu sudah senyum sampai ke telinga. Terus aku tunjukkan pada emak...emak...nilah menantu mak..hahahahha...perasan kata mak pula pada aku.
Alahai Wentworth Miller...hensemnya. yang tak tahan membaca ayat yang berada di dalam muka jam itu..." Dhiya...think of me when you see me..Miller." hahahah..perasan. Kata Laila..geli geleman dia bila aku suruh tulis ayat tu pada jam Miller. Aku kata tak kira..nak jugak so terpaksalah laila mengikut kehendak sahabat dia yg meroyan kat Miller ni..hahahah...
Dalam pada itu aku rasa suprise jugaklah sebab ada souvenir tambahan daripada Laila. katanya lambang kasih kepada kami semua..aduh...terharu hati apabila berym dengan Laila petang tadi. Jewelry set yang juga boleh diletakkan handphone. BTW laila..soalan hang sama ada handset aku muat atau tidak..jawapannya muat...legaaaa....
Hmmm..pada Lynn, kak eka n kak Lina, nanti2lah ya..kalau saya turun KL nanti saya bawakkan ya...Rasanya kalau turutn pun mesti masa Book Fair nanti. Tak kisahlah...tgk gambar ajelah dulu eh....
Buat Laila...terima kasih banyak2....Aku betul2 suka. Infact Jam Miller ni dan tergantung depan mata aku ni. Jadi...semasa aku menaip...bila bosan langut kat atas...miller tgh merenung aku..hahahhahahahahahahaa....

Monday, January 25, 2010

mengejar dateline.......

Salam....
Minggu yang sibuk dan memenatkan. Aku mc 2 hari kerana diserang demam. Waktu siang ok cuma bila malam badan mula rasa seram sejuk...Petang khamis selepas balik dr jumpa doktor, handset berbunyi. Nombor yang sangat familiar. Ya! editor aku telefon. Lalu aku ditanya soalan yang paling aku takut nak jawab. " Kak... dah siap dah? bila nak hantar (manuskrip)?"
Aku gelak aje dulu. sebab aku tahu aku tak boleh nak menjawab soalan esp yang ke 2 tu. Aduh...aku sedang berusaha sehabis daya. Tidak pernahnya aku menjadi sedisiplin ini. Balik saja dari kerja, aku solat..buat apa yang patut...on balik lappy. berhenti utk maghrib n makan n sambung balik. dah lebih 2 minggu aku begini. Tapi tak siap2 jugak...huwaaaaa.....mana tidaknya..orang lain kalau menaip sampai 50 page satu malam boleh dapat ..aku...hahahhaha...kadang2 1 bab je mampu. kadangnya satu perenggan walaupun lappy terpasang berjam2...
Lalu dengan konfidentnya aku memberi jawapan..." bulan 2 ni akak hantar." Bulan 2...ada 6 hari lagi...dan mujurlah aku tak cakap awal ke, tengah atau akhir bulan feb...paling latest aku target sebelum CNY...mampukah? bolehkah? berjayakah? Kita tengok nanti...untuk itu...aktiviti menonton tv, memblogging, berfacebook terpaksa dilimitkan penggunaannya. Kalau aku tak update blog..faham2 ajelah ya...wish me gud luck...

Wednesday, January 20, 2010

nasib baik???

Salam...


Syukur. Semalam nasib baiklah bontot kereta aku tak disondol oleh pemandu Toyata Avanza. Ceritanya begini...Dalam pukul 12 tengahari semalam, aku keluar sekejap nak ke AMBANK sebab nak ambil roadtax n insurance. OTW tu, lepas lampu isyarat depan The Store Kamunting ( Orang tepeng tahulah ni), aku beri signal nak ke kanan tapi ada sorang driver ni ( Avanza) tu macam tak nak beri aku ruang nak masuk ke kanan. Depan aku lori, jadi faham-faham ajelah kelembapan yang dia bawak. Aku lepas dr lampu isyarat lagi dah beri signak awal2...tapi pemandu lelaki yang tak reti bahasa ni macam sengaja nak sakitkan hati aku. Dahlah bawak kanan..perlahan..lepas tu siap bersembang dengan penumpang lagi. Aku nak rasa je hon kat dia..tapi aku takut aku pulak yang terkejut..maklumlah hon aku tu memang kuat bunyinya.

Sebab dia kereta banyak berderet kat belakang...aku dah memang terkandas belakang lori...bila aku nampak ruang nak potong..dia tekan minyak..biar sebaris dengan aku..sikit punya hasad dengki betul mamat ni.

Aku dah naik hangin dah...biasalah bila dah naik rasa marah tu, syaitan memang suka mainkan peranan. Aku cuba sekali lagi...bila nampak aje ruang aku terus potong walaupun aku rasa dia kat sebelah aku aje...aku tekan minyak dan tup kereta aku beralih ke kanan. lepas tu memang panjanglah bunyi dia hon aku. Aku buat muka bodoh. Dalam hati aku mengucap panjang. Memang darah aku rasa keringlah sekejap melihat keberanian aku yang ntah apa-apa itu. dek termakan hasutan syaitan..aku meletakkan diri aku sama levelnya dengan mamat dungu tu. Aku sanggup mengambil risiko yang amatlah tak berbaloi sama sekali.

Sepanjang perjalanan ke bank tu, aku dok fikir..kalaulah jadi..kalaulah benda tu berlaku. Apa akan terjadi ya? sama ada kereta aku kemek atau aku yang tersepit? Ish..ngeri..ngeri...takut aku nak membayangkan.....dan sepanjang waktu selepas itu, aku menjadi seorang pemandu yang amat berhemah sekali. Aku tidak akan membiarkan diri aku diprovok sebegitu rupa. Tidak berbaloi mempertahankan sesuatu yang tidak wajar untuk dipertahankan. Dalam kes aku ini, rasa ego dan amarah aku. Anda semua...jangan ikut cara saya.

Tuesday, January 19, 2010

sneak peek - BTK

Sila klik pic utk bacaan lebih jelas
Salam...
N3 ini adalah untuk membayar hutang dan janji aku pada seorang pembaca yang ingin 'mengintai' apa yang sedang aku tulis untuk novel akan datang. Nak bagi semua tak boleh ya..jadi aku hanya paparkan sahaja prolognya. Walaupun hanya 1 page sahaja namun aku harap semuanya berpuas hati.
Maaf tulisan kecil sebab entah kenapa aku tak boleh direct copy n paste dr word..so terpaksa transfer dlm bentuk image...nak taip semula...hahhahahaahahhahaha...jangan harap...hehehe.
Kepada yang dah baca...dipersilakan untuk memberi komen...

Monday, January 11, 2010

The 4 J's



Salam....
Weekend ni adik dan Sarah balik ke rumah. Sarah balik sebab nak pulangkan kereta mak. Jadi, ini bermakna lepas subuh hari ini, akulah yang kena antar di ke skolah semula...huwaaa...boring giler jalan ke Trong tu. Dahlah jalan tak elok...lori berlambak-lambak...Jalan kona-kona..kalau tersekat ikut bontot depa..memang tension betul. Memang tak sabarlah nak tunggu Sarah beli keta sendiri..adoi..makan masa jugak tu...Gaji pon lambat lagi...nak kumpul buat down payment lagi...lainlah kalau mak nak support dulu. tapi, tak payahlah...cari n simpan n usaha sendiri. Biar kenal erti susah dulu....Kadang-kala kalau dok asyik sua aja kat depa ni payah jugak..esok2 susah, dah tak reti nak usaha sendiri n dok harapkan orang lain nak tolong aja...er..apa kaitan citer aku dengan gambar di atas? heheheh...adalah...nih nak citer ni...
Semalam...lepas antar adik kat stesen bas, aku dan Sarah berpoya-poya kat kedai buku popular tu...kat taiping ni kedai buku yang besar sikit itulah dia si Popular tu n kedai buku dinamik.( org tepeng tau le).Salah satu yang aku suka ke kedai buku ni ialah melihat buku2 baru walaupun aku kerja di library..aku tetap suka tengok buku..tak pernah rasa bosan..kalau ada duit banyak..memang abislah duit aku dengan membeli buku2 ni suma. Selain dari tu, nak jugaklah usha buku sendiri kan..laku ke tak laku ke...hahahah...Kadang2 dengan mula tak malunya aku akan tanya staff berapa buku aku dah terjual dan berapa naskah yang mereka order...hmmm..apa salahnya kan...ambil berat tentang buku sendiri. Iyalah...penat2 cari idea nak menulis..bersengkang mata pulak nak menaip..jadi bila tengok buku kita terjual..rasa jugalah senang hati. Rasa puas sebab ada orang yang berminat nak baca hasil tulisan kita.
Jadi...semalam aku hanya berniat nak beli sebuah buku sahaja. HANYA SEBUAH NOVEL MELAYU. Di Dinamik, buku tu tak sampai lagi...di Popular haritu aku tengok ada, la ni dah tak ada pula. Jadi...setelah membelek2 buku sendiri yang hanya tinggal 3 naskah shj lagi...(orang tepeng apa lagi..p perabihkan baki tu so boleh order lain..hehhhehe), aku membelek2 buku yang ada...yang tak bestnya popular ni..buku inggeris dia tak banyak sangat mcm Mph atau kino...buku cina lak tak terkiralah banyaknya kan...Aku tetap hanya mahu membeli SATU buku sahaja memandangkan bulan ni roadtax n insurance mati..nak kena service keta lagi..n azam nak bayar ptptn dengan berdisiplinya...so...banyaklah nak pakai duitkan...Tapi...akhirnya Sarah p amik bakul n kata " Nah letak buku.".
Er..er..apa dah jadi dengan niat aku tadi? Masa nak bayar nampak pulak kamus dewan bahasa ed 4. Aku dah lama ngidam nak beli. nak2 pulak ada diskaun masa tu. Yang membuatkan aku tahan sebelum ni sebab kat library dah ada..so..tak adalah desperate sangat nak menjadikan kamus tu hak milik sendiri. Kat library tu bab2 kamus ni aku ajelah yang asik pinjam nya..( lagipun mana boleh pinjam buku rujukan kan)...so..Sarah kata amiklah beli kamus tu untuk dia. Diakan mengajar bahasa melayu..budak form 5 pulak tu, so..bahasa ni kenalah terer kan.. Aku belilah juga sebab tak rugi pun beli kamus ni. Aku sebenarnya mencari2 jugak kamus glosari ala2 ayat2 seerti ni sebab baru aje menulis nak masuk 4 buku, perbendaharaan kata aku pun dah habis..bahasa pun aku rasa dah jadi tak berapa sedap...so...untuk itu Dhiya...banyak2kan membaca buku..banyakkan membaca kamus...okeh?
Balik umah..Sarah tegur.." hang perasan tak semua novel hang beli, author dia punya 1st name start with letter J? hmmm..aahlah kan...wah..bila masa nak baca ni? Sebab seminggu dua ni disiplin aku menulis setiap malam agak baik kecuali malam semalam tgk Final Juara lagu...Tak apa...aku akan cari masa juga....happy reading utk semua...

Friday, January 08, 2010

AS-ARAU(uitm) - n3 ke 400

Kalau tak ada apa2 hal..jangan harap boleh tgk Adik dalam baju kurung...

Metty macam supervisor aje
Budak2 yang nakalnya memang membuatkan jantung boleh berdegup kencang..namun hidup tak bererti tanpa mereka....izz zayyad yang baju biru tu...melanyak katil asu depa...
Pn Hajjah Ramlah..tanda tangan anda diperlukan...

Dah macam nak berkelah pulak...bilik ni quite sempit utk 4 orang...tak mcm kat kolej kenanga aku kt shah alam dulu lebih besar n selesa.

Salam....
Bersambung balik pada kisah hujung tahun lalu..aiseh..dah hampir 2 minggu expired tapi sukahati akulah nak cerita ek...Pagi Ahad...seperti biasa lepas aje sembahyang subuh, jurujual kuih muih ni datang bertandang lagi. Kali ni kami memesan supaya dia membawa nasi lemak sahaja. Senang, kejap perut sikit sementara nak tunggu masa lunch. Macam semalam..kami keluar rumah dalam pukul 10.30 pagi jugak. Kali ini perjalanan tak adalah jauh. Cuma dalam setengah jam saja dari rumah kakak aku. Kat area Arau ni banyaklah jugak pusat2 pengajiannya. Dekat-dekat pulak tu. Adik dah cuak..lalu sini sikit dah teka tu ke uitm? lalu sana sikit dok main teka lagi. Ish..ghimaih betulkah budak sorang ni. Dah belum sampai ke tempat yang dituju, tentu jawapannya tidak kan? itupun nak main teka2 lagi.
Sampai kat pintu besar uitm ni...kami berhenti sekejap untuk mendapatkan nombor pass utk kereta ( Orang dapat sticker utk sebuah kereta aje, kami sampai 3 kereta..sebab semua nak ikut sekali). Kat situ adik dapat nama kolej untuk dia mendaftar, jadi senanglah nak mencari. jalan pula main lurus aje..sebab pihak sana dah sediakan laluan yang mudah diikuti. Rupanya kesemua pelajar baru ditempatkan di dalam satu kolej yang sama. Oklah tu...senang sikit nak uruskan budak2 ni masa minggu wawasan siswa ( er...ntah apa dia panggil ntah sekarang..MWS ni masa aku belajar dolo2)...
Adik dapat tingkat 2. Sebilik ada 4 orang. Dia orang terakhir yang sampai untuk bilik tu, jadi dia dapat katil, almari, meja belajar yang bertanda no. 4. hahahah..kelakar pulak..macam budak2 sekolah aje depa ni. Tapi...dr sudut positifnya..tak adalah sapa2 nak berebut nak katil atas bawah lah...nak meja itulah..kan..so...adik suka katil atas..n bila dpt kat atas..tak adalah kompelin dia.
Nak tolong dia berkemas pon..rasa macam tak best sebab bilik sempit. penuh dengan mak bapak n family orang lain. Kami aje dah 14 orang..bayangkan..hahahahaha...lepas tu sekor2 budak kecik buat perangai..nak airlah..laparlah..aduh...lepas tu bila dah pernah main..bergaduh dan nangis...Masa sampai tu..adik kena isi bermacam2 borang. Emak pun kena isi borang untuk buat pengesahan. Orientasi start pukul 4 petang, jadi kami kena balik sebelum tu. Tak adapun nak tunggu lama2...mahu meraung budak2 ni. Masa tengah nak turun tu, Kakak aku yang dh sampai bawah tanya nampak izz zayyad tak? dah...mana pulak budak tu pergi? Separuh dr kami turun kat bawah untuk cari..aku dan sarah cari kat atas....Aku sempat tanya salah seorang manusia yang kt atas tu " nampak tak budak kecil pakai baju biru, putih2..chubby2 sikit..? "Ada...dia lari ikut tangga sana..." - jawapan yang aku terima. Rupanya2 pelarian si izz zayyad ni menjadi saksi banyak pihak...masing2 tanya..nak cari budak baju biru tu ke? Aish...naik malu pun ada.
Aku pun cari ikut arah yang dituju..tengah mencari...dapat tahu dah jumpa. Ya ALLAH..budak ni...memang berderau darah dibuatnya. Mujurlah kat kolej itu aje..kalau kat shopping complex macam tu...tak ke naya. Izz zayyad ni memang hyper active sikit. patang lepa..memang lesaplah dia...masa kat GK pun jenuh pak cho berkejar dengan dia sebab sepanjang jalan nak berlari...laju pulak tu. memang menyirap darah sikit dengan budak ni. Dahlah masa dia lesap tu selamba badak aje dia muncul ikut jalan lain. bukannya ada orang dewasa yang bawak dia kat kami. Hairan bin ajaib pun ada...sebab setiap budak2 tu ditugaskan sorang dewasa menjaga depa...mungkin dalam dok kalut2...tu dia berjaya melesapkan diri. hahaaha...
Jadi...bila dah letak suma barang adik..kami bawak dia pergi lunch dulu..dalam kampus aje dan otw nak antar dia balik ke kolej balik aku salah jalan..( aku lead)..tersesat sampai ke pusat palapes..lepas tu kena pusing balik sebab jalan turun namun mujurlah Polis trafik yang berkawal tunjukkan kami jalan yang betul so..sampai jugaklah kami.
Sebelum balik tu...kami usik adik kata...hang nangis tak nanti dik..dia jawab mana ada adik nangis...buat apa nak nangis..cis...tengok2 bila dia bersalam dengan mak hujan turun dengan lebatnya..hahahah...tak nangis konon...Mak pun macam sebak aje...iyalah...she's the last one to go n the hardest to give away...dia mana pernah berpisah dengan mak. Masa form 1 masuk asrama pun setahun aje boleh tahan..lepas tu mintak tukar sekolah. Asrama dia pun 5 minit aje dr rumah. bukannya jauh pun tapi hari2 mengadu..mak, mailah tgk adik...mak, baju sekolah adik hilang...mak, adik tak lalu makan..aduh memang manja..bergaduh dengan mak pun dia jugaklah yang paling kerap pon..hahahah..abislah mak..regu dia dah duduk jauh...bila otw balik tu singgah pekan jitra sekali lagi (salah satu sebabnya..arumi n daiful pulak nak beli spender ben 10 sepaket 6 helai tu - masa mandi kat GK, sumanya pinjam izz zayyad punya) hahahahhaha...balik rehat jap n lepas asar bertolak ke Taiping semula...dan esoknya ke Ipoh pulak uruskan hal Sarah...penatnya..ceritanya nanti ya...

Thursday, January 07, 2010

Alor Setar - Gua Kelam perlis


Sebelum apa-apa amik pic dulu


budak2 tengah merenung air..bilalah boleh terjun ni..
Daiful : satgi abang nak pakai spender ben 1o
Izz zayyad : Adik pon nak pakai jugak...


acik dan asu...pantang ada kamera..

anjang pon tak lepas peluang nak gambar dengan budak2 ni

Pelbagai versi ghupe depa ni...yang hadiff, aku tgk dia mesti ingat upin ipin...

Salam...

Hari sabtu, kami semua bangun awal. 6.45 jiran kakak aku ketuk rumah menjual kuih muih dan nasi lemak. Amboi pucuk dicita ulam mendatang. Baik punya service sampai berniaga kuih muih rumah ke rumah. Lepas sarapan, kami masak dulu untuk dibawa berkelah kat GK nanti. Iyalah..dengan seramai 14 orang tu, nak makan kat luar sentiasa, boleh jadi kopaklah. so..bila masak n bawak bekal tengahari tu, kira bolehlah berjimat mana yang patut. Dalam 10.30, dengan 3 kereta kami memulakan perjalanan. Jalan nak ke GK ni tidaklah susah tapi bila masuk ke Perlis ni..hmmmm..rasa kontang je. panas dan er..er..jangan marah ek rakyat perlis...agak membosankan. Perjalanan memakan masa dalam sejam setengah kot..sebab jalan sibuk dan ditambah dengan abang ipar yang drive memang berhati-hati.

Sampai kat sana..orang dah memang sedia penuh. Sana sini semua port ada saja keluarga yang berkelah. Kali terakhir aku ke GK masa aku berumur 16 tahun tak silap aku..jadi sudah terlalu lama. Kali ini aku rasa teruja sikitlah nak sampai memikirkan mungkin jarak yang begitu lama itu menjadikan GK ini lebih seronok tapi.....???

Aku dan yang lain menjengah mana-mana port yang strategik untuk kami sekeluarga. Tempat yang sesuai untuk mandi manda. Dalam kes ini, bukan anak-anak yang teruja..mak-mak budak pun terlebih excited nak terjun dalam air. Lepas pilih port, mak dan kak murni tinggal sebab mak tak larat nak jalan meneroka dalam gua kelam tu...Kak murni pula baru minggu lepas datang jadi....dia malas nak join kami sekali.

Hari tu memang ramailah orang. gua kelam yang sedikit gelap tu pun bertambah kelam dengan kehadiran mamat-mamat kulit hitam..hahhaha...minah2 arab pon banyak jugak. hmmm...Ternyata GK tidak langsung berubah. Sama aje. Patutnya bila dah jadi tempat tumpuan pelancongan ni, haruslah fikirkan alternatif lain yang boleh memberi keseronokan pada yang datang dari jauh. Ini kalau tengok tandasnya pun....aku malas nak cerita...Aku tak masuk pun sebab tgk kat luar aje pon aku dah tahu kat dalam dia macam mana...tak taulah pula..luar hodoh, dalamnya bersih giler....

Berpeluhlah jugak berjalan ulang alik dalam gua tu..bila dah rasa panas tu..memang tak sabarlah nak menjunam dalam air. Tapi bila tengok2..kebanyakkan budak2 yang mandi..mak2 budaknya hanya turun menemani anak2 mandi. Hampir langsung tak ada orang dewasa yang turut mandi sama. Alah, itu bukan halangan bagi kami. Sebelum turun, kami makan dulu...hahahah...memasak punyalah lama...makan sekejap je licin. masing2 dah kebulur..so bila tengah lapar tu..masing2 khusyuk ke makan tak pandang kiri kanan.

Lepas makan..budak2 tukar pakaian. masing2 bergaya dengan spender ben 10 yang dibeli sepaket 6 helai..jadi masing2 mengayakan produk ben 10 lah hari tu...Hadiff pulak seluar bukan saiz dia..jenuh mencari getah nak ikat. hahahaha...Masa turn kami nak salin pakaian...mak kata..tak payah mandilah sebab tak ada pun orang dewasa yang mandi. mak siap tanya tak malu ke orang tgk hangpa aje yang mandi. Kami pantas menjawab..tak pun..ahahahah...abislah mak dapat anak2 yang kurang sikit rasa malunya...Aku kata..tak apa mak..mak tengok aje nanti..mesti orang2 yang tak mandi akan turun mandi sama bila tgk kami mandi..."

Kami semua mandi, tinggal mak dan ijat aka pak cho yang temankan mak. Ingatkan air kat sana cetek tapi ada jugak part yang dalam sampai ke paras dada. Kami apa lagi...dengan sorang budak ditangan, macam askar turun berperang aje gayanya....setengah jam kami mandi..sorang2 bapak2 dan mak2 budak turun ke kawasan kami. Aku ngan adik beradik hanya senyum menguntum ajelah...kan dah cakap....

Perjalanan balik sungguh menyiksakan. penat berendam, mata pun makin mengantuk. Beberapa kali jugaklah mata aku terlelap masa tgh drive.. bila dah tak tahan, aku kejut adik yang sedap aje tido mintak minyak cap kapak...hahahha..dengar aje aku minta minyak..masing2 yang terbongkang sumanya terjaga. langsung tak tidur2 dah...rasakan..mana boleh aku sorang2 je yang kena jagakan?

Sebelum sampai umah, sempat singgah kat pekan Jitra dan makan malam...lepas maghrib sumanya terbongkang...aduh esoknya nak arau sekali lagi untuk mendaftarkan adik di uitm arau...

layan gambar kat AS( ALOR SETAR ye)

Sarah : Yin..acik pinjam 2 minit aje..dah lama acik tak naik..ntah2 acik tak reti naik dah
Nurin: Acik..acik belilah basikal acik sendiri. Yin nak naik basikal Yin. nanti acik naik tayar pancit mcm mana?
Arumi : Nape mi sorang2 aje ni? mcm mana mi nak naik? brek takde, angin tayar pon tak de..sapa nak tolong mi ni?

Hadiff : adik punya mana? nape stereng ni tercabut? mcm mana adik nak naik keta ni?



Pak cho : budak ni..keta stereng tercabut pon nak naik. dahlah kepala macam upin ipin aje..
Hadiff: ni keta adik la pak cho...(dibaca dengan gaya Hadiff yang very familiar)

Adik : cantik tak adik senyum?
Nurin: asu dengan Yin sama2 cantik kan? eh silap..Yin lagi cantik dr asu.
Daiful : Ben 10..ben 10..ben 10...
Izz zayyad : adik nak naik basikal adik....

Izz zayyad : abang..abang bagi adik naik pulak..tu basikal adik..
Daiful : boleh blah...

Nurin : yey yey..Yin dah dapat balik basikal dr acik
Hadiff : yey yey..adik naik basikal mi...
Pak Cho: yey yey..hangpa tengok apa?

* Scene berlaku pada petang hari Jumaat di mana aktiviti berbasikal dilakukan setelah kesemuanya gigih mencari comot si kucing yang hilang....

here i am...

Salam....
Ya blog aku hampir sahaja dihinggapi sawang. Minggu ini langsung tidak berkesempatan menulis sebarang entri ataupun menyambung tentang perjalanan kami sekeluarga ke AS dan perlis dua minggu lepas. Awal tahun baru, kerja di library menimbun menunggu. Beratus-ratus buku yang harus diproses sampai aku sendiri tak ada masa nak berpoya-poya dalam talian. Cuma sekali-skala meninggalkan jejak di FB. Dan sekarang ini, setiap malam aku sendiri dok pulun menyiapkan manuskrip. Jadi setiap masa yang terluang memang dihabiskan di depan laptop untuk menulis..menulis...menulis....
Hampir saban malam juga menerima pertanyaan dari cik lynn berapa page yang berjaya aku tulis hari ini. Oleh kerana dalam sebulan ni cik lynn seperti mendapat kuasa supersonik, agak mustahillah aku nak berlumba dengan dia. Tapi aku sendiri tidak kisah kerana pertanyaan maut daripada cik lynn itulah yang membuatkan aku jadi lebih bersemangat untuk menulis. tq Lynn...
Hari ini aku bercuti kerana malam ini kami adakan tahlil untuk arwah ayah dan kenduri doa selamat sempena adik dan Sarah masing-masing masuk ke U dan bekerja tetap. Di rumah hanya ada aku, daiful dan emak sahaja. Jadi memang aku kena bercuti justeru tiada siapa yang boleh menolong emak memasak juadah untuk pakcik-pakcik surau malam ni.
Bukan tiada kawan emak yang menolong, namun kali ini emak mahu memasak sendiri. Mak masak dua juadah malam ini. Pulut kuning bersama rendang ayam. Nasi putih bersama ikan tongkol masak lemak cili padi, sayur campur dan ikan masin. Mak sengaja tidak mahu buat sambal belacan lalu masak lemak itu telah dipedaskan hingga bila aku rasa tadi..terasa pijar jugaklah bibir aku ni...emak..emak..abis pakcik-pakcik kat surau nanti.
Aku buat apa? heheheh..aku hanya menolong sahaja. emakkan the iron chef so dari awal lagi aku dah mengalah. aku tolong apa saja yang patut. Dan ketika aku menulis n3 ini, semuanya sudah siap di masak cuma menunggu sayur yang akan dimasak kemudian. Di rumah sekarang ni memang sunyi sepi je. adik dan Sarah dah tak ada. Jadi teman untuk bergaduh berebut remote astro tu dah semakin berkurangan. cuma sekarang ni aku dan mak asik bergaduh dengan daiful sebab dia nak conquer cartooon network tak abis2...esp citer ben 10 dia tu...jenuh...
Sarah pulak dah masuk dua minggu orientasi kat sekolah. Dia dapat posting kat trong. Kira-kira 45 minitlah dari rumah. Buat masa ni dia duduk di kuaters guru. tak adalah kelam kabut nak menghantar dan ambil dia pulang. Dah pergi tengok dan pinjamkan duit dia beli barang2...( jadi cikgu ni gaji memang lambat dua bulan, jadi buat masa ni aku dan maklah jadi bank dia sekejap) Dalam seminggu ni dia pinjam kereta mak. Hari pertama pinjam..baru 10 minit lepas dari rumah dia dah langgar tembok. Aduh...Hari tu adik kemekkan bahagian belakang. La ni Sarah kemekkan bahagian depan. Kelisa mak dah macam apa ntah rupanya. Mak pulak patah kaki sebab tak boleh ke mana2 tanpa aku sebab aku kena jadi drivernya. hehhe..emak tak suka bawak keta aku..tinggi sangat katanya. Tadi..emak kata..tak sabarnya nak tunggu Sarah balik sebab nak kereta dia. mak mak..bukan nak tunggu anak, tunggu kereta rupanya..hahaha
Adik pula...sepanjang minggu orientasi asyik tipon mak menangis. Sakit kaki kena jalan jauhlah. Penatlah berjalan kaki di uitm Arau tu..hmmm padan muka. Apa yang kami rasa masa belajar dulu, dia rasa pulak. Ala...adik tu memang manja. saja je nak mengadu dengan emak. Macam dia sorang aje yang kena jalan kan? hmmm..Adik..aku kutuk hang..hahhaha..jangan mare aaaa....