Posts

Showing posts from January, 2010

From GERMANY With Love.....

Image
Salam.... Niat hati mahu berehat dari menulis n3 terbaru sehingga selesai manuskrip namun apa yang berlaku semalam memaksa aku menulis n3 untuk kali ini. Semalam semasa di Library, emak telefon mengatakan bahawa aku menerima bungkusan. Mulanya2 saspen jugaklah ingatkan bungkusan apa tapi mengenangkan kiriman yang aku tunggu daripada seseorang membuatkan aku sudah tersenyum lebar. Memang tak sabar-sabar dah nak balik masa lunch tu. Sampai je kat umah, aku sibuk bertanya pada mak di mana emak menyimpan kiriman tersebut. Tengok2 atas meja komputer aku. Aku apa lagi nampak je benda bulat berwarna hitam tu sudah senyum sampai ke telinga. Terus aku tunjukkan pada emak...emak...nilah menantu mak..hahahahha...perasan kata mak pula pada aku. Alahai Wentworth Miller...hensemnya. yang tak tahan membaca ayat yang berada di dalam muka jam itu..." Dhiya...think of me when you see me..Miller." hahahah..perasan. Kata Laila..geli geleman dia bila aku suruh tulis ayat tu pada jam Miller. Aku ka…

mengejar dateline.......

Salam.... Minggu yang sibuk dan memenatkan. Aku mc 2 hari kerana diserang demam. Waktu siang ok cuma bila malam badan mula rasa seram sejuk...Petang khamis selepas balik dr jumpa doktor, handset berbunyi. Nombor yang sangat familiar. Ya! editor aku telefon. Lalu aku ditanya soalan yang paling aku takut nak jawab. " Kak... dah siap dah? bila nak hantar (manuskrip)?" Aku gelak aje dulu. sebab aku tahu aku tak boleh nak menjawab soalan esp yang ke 2 tu. Aduh...aku sedang berusaha sehabis daya. Tidak pernahnya aku menjadi sedisiplin ini. Balik saja dari kerja, aku solat..buat apa yang patut...on balik lappy. berhenti utk maghrib n makan n sambung balik. dah lebih 2 minggu aku begini. Tapi tak siap2 jugak...huwaaaaa.....mana tidaknya..orang lain kalau menaip sampai 50 page satu malam boleh dapat ..aku...hahahhaha...kadang2 1 bab je mampu. kadangnya satu perenggan walaupun lappy terpasang berjam2... Lalu dengan konfidentnya aku memberi jawapan..." bulan 2 ni akak hantar." …

nasib baik???

Salam...

Syukur. Semalam nasib baiklah bontot kereta aku tak disondol oleh pemandu Toyata Avanza. Ceritanya begini...Dalam pukul 12 tengahari semalam, aku keluar sekejap nak ke AMBANK sebab nak ambil roadtax n insurance. OTW tu, lepas lampu isyarat depan The Store Kamunting ( Orang tepeng tahulah ni), aku beri signal nak ke kanan tapi ada sorang driver ni ( Avanza) tu macam tak nak beri aku ruang nak masuk ke kanan. Depan aku lori, jadi faham-faham ajelah kelembapan yang dia bawak. Aku lepas dr lampu isyarat lagi dah beri signak awal2...tapi pemandu lelaki yang tak reti bahasa ni macam sengaja nak sakitkan hati aku. Dahlah bawak kanan..perlahan..lepas tu siap bersembang dengan penumpang lagi. Aku nak rasa je hon kat dia..tapi aku takut aku pulak yang terkejut..maklumlah hon aku tu memang kuat bunyinya.
Sebab dia kereta banyak berderet kat belakang...aku dah memang terkandas belakang lori...bila aku nampak ruang nak potong..dia tekan minyak..biar sebaris dengan aku..sikit punya hasad de…

sneak peek - BTK

Image
Sila klik pic utk bacaan lebih jelas
Salam... N3 ini adalah untuk membayar hutang dan janji aku pada seorang pembaca yang ingin 'mengintai' apa yang sedang aku tulis untuk novel akan datang. Nak bagi semua tak boleh ya..jadi aku hanya paparkan sahaja prolognya. Walaupun hanya 1 page sahaja namun aku harap semuanya berpuas hati. Maaf tulisan kecil sebab entah kenapa aku tak boleh direct copy n paste dr word..so terpaksa transfer dlm bentuk image...nak taip semula...hahhahahaahahhahaha...jangan harap...hehehe. Kepada yang dah baca...dipersilakan untuk memberi komen...

The 4 J's

Image
Salam.... Weekend ni adik dan Sarah balik ke rumah. Sarah balik sebab nak pulangkan kereta mak. Jadi, ini bermakna lepas subuh hari ini, akulah yang kena antar di ke skolah semula...huwaaa...boring giler jalan ke Trong tu. Dahlah jalan tak elok...lori berlambak-lambak...Jalan kona-kona..kalau tersekat ikut bontot depa..memang tension betul. Memang tak sabarlah nak tunggu Sarah beli keta sendiri..adoi..makan masa jugak tu...Gaji pon lambat lagi...nak kumpul buat down payment lagi...lainlah kalau mak nak support dulu. tapi, tak payahlah...cari n simpan n usaha sendiri. Biar kenal erti susah dulu....Kadang-kala kalau dok asyik sua aja kat depa ni payah jugak..esok2 susah, dah tak reti nak usaha sendiri n dok harapkan orang lain nak tolong aja...er..apa kaitan citer aku dengan gambar di atas? heheheh...adalah...nih nak citer ni... Semalam...lepas antar adik kat stesen bas, aku dan Sarah berpoya-poya kat kedai buku popular tu...kat taiping ni kedai buku yang besar sikit itulah dia si Popular…

AS-ARAU(uitm) - n3 ke 400

Image
Kalau tak ada apa2 hal..jangan harap boleh tgk Adik dalam baju kurung...
Metty macam supervisor aje
Budak2 yang nakalnya memang membuatkan jantung boleh berdegup kencang..namun hidup tak bererti tanpa mereka....izz zayyad yang baju biru tu...melanyak katil asu depa...
Pn Hajjah Ramlah..tanda tangan anda diperlukan...

Dah macam nak berkelah pulak...bilik ni quite sempit utk 4 orang...tak mcm kat kolej kenanga aku kt shah alam dulu lebih besar n selesa.

Salam.... Bersambung balik pada kisah hujung tahun lalu..aiseh..dah hampir 2 minggu expired tapi sukahati akulah nak cerita ek...Pagi Ahad...seperti biasa lepas aje sembahyang subuh, jurujual kuih muih ni datang bertandang lagi. Kali ni kami memesan supaya dia membawa nasi lemak sahaja. Senang, kejap perut sikit sementara nak tunggu masa lunch. Macam semalam..kami keluar rumah dalam pukul 10.30 pagi jugak. Kali ini perjalanan tak adalah jauh. Cuma dalam setengah jam saja dari rumah kakak aku. Kat area Arau ni banyaklah jugak pusat2 pengajia…

Alor Setar - Gua Kelam perlis

Image
Sebelum apa-apa amik pic dulu


budak2 tengah merenung air..bilalah boleh terjun ni..
Daiful : satgi abang nak pakai spender ben 1o
Izz zayyad : Adik pon nak pakai jugak...


acik dan asu...pantang ada kamera..

anjang pon tak lepas peluang nak gambar dengan budak2 ni

Pelbagai versi ghupe depa ni...yang hadiff, aku tgk dia mesti ingat upin ipin...

Salam...
Hari sabtu, kami semua bangun awal. 6.45 jiran kakak aku ketuk rumah menjual kuih muih dan nasi lemak. Amboi pucuk dicita ulam mendatang. Baik punya service sampai berniaga kuih muih rumah ke rumah. Lepas sarapan, kami masak dulu untuk dibawa berkelah kat GK nanti. Iyalah..dengan seramai 14 orang tu, nak makan kat luar sentiasa, boleh jadi kopaklah. so..bila masak n bawak bekal tengahari tu, kira bolehlah berjimat mana yang patut. Dalam 10.30, dengan 3 kereta kami memulakan perjalanan. Jalan nak ke GK ni tidaklah susah tapi bila masuk ke Perlis ni..hmmmm..rasa kontang je. panas dan er..er..jangan marah ek rakyat perlis...agak membosankan. Perja…

layan gambar kat AS( ALOR SETAR ye)

Image
Sarah : Yin..acik pinjam 2 minit aje..dah lama acik tak naik..ntah2 acik tak reti naik dah Nurin: Acik..acik belilah basikal acik sendiri. Yin nak naik basikal Yin. nanti acik naik tayar pancit mcm mana? Arumi : Nape mi sorang2 aje ni? mcm mana mi nak naik? brek takde, angin tayar pon tak de..sapa nak tolong mi ni?

Hadiff : adik punya mana? nape stereng ni tercabut? mcm mana adik nak naik keta ni?



Pak cho : budak ni..keta stereng tercabut pon nak naik. dahlah kepala macam upin ipin aje.. Hadiff: ni keta adik la pak cho...(dibaca dengan gaya Hadiff yang very familiar)
Adik : cantik tak adik senyum? Nurin: asu dengan Yin sama2 cantik kan? eh silap..Yin lagi cantik dr asu. Daiful : Ben 10..ben 10..ben 10... Izz zayyad : adik nak naik basikal adik....
Izz zayyad : abang..abang bagi adik naik pulak..tu basikal adik.. Daiful : boleh blah...
Nurin : yey yey..Yin dah dapat balik basikal dr acik Hadiff : yey yey..adik naik basikal mi... Pak Cho: yey yey..hangpa tengok apa?

* Scene berlaku pada petang hari Ju…

here i am...

Salam.... Ya blog aku hampir sahaja dihinggapi sawang. Minggu ini langsung tidak berkesempatan menulis sebarang entri ataupun menyambung tentang perjalanan kami sekeluarga ke AS dan perlis dua minggu lepas. Awal tahun baru, kerja di library menimbun menunggu. Beratus-ratus buku yang harus diproses sampai aku sendiri tak ada masa nak berpoya-poya dalam talian. Cuma sekali-skala meninggalkan jejak di FB. Dan sekarang ini, setiap malam aku sendiri dok pulun menyiapkan manuskrip. Jadi setiap masa yang terluang memang dihabiskan di depan laptop untuk menulis..menulis...menulis.... Hampir saban malam juga menerima pertanyaan dari cik lynn berapa page yang berjaya aku tulis hari ini. Oleh kerana dalam sebulan ni cik lynn seperti mendapat kuasa supersonik, agak mustahillah aku nak berlumba dengan dia. Tapi aku sendiri tidak kisah kerana pertanyaan maut daripada cik lynn itulah yang membuatkan aku jadi lebih bersemangat untuk menulis. tq Lynn... Hari ini aku bercuti kerana malam ini kami adakan t…