Wednesday, November 28, 2007

tak sampai lagi


Salam...
Aku betul-betul tengah bengang dengan MPH la ni. Buku yang aku order secara online masih tak sampai-sampai lagi. sepatutnya tarikh yang dihantar 25hb lepas tapi dah 2 hari berlalu masih tak ada apa-apa. Baru tadi call tanya pihak depa...kata akan call me ASAP utk maklumkan tapi sampai la ni habuk pun tarak. Apa masalahnya pun aku tak tahu. sebelum ni tak ada masalah pun coz tak sampai seminggu buku dah dapat. Tension betul...hmmm agaknya sengaja je buku tu lambat pasai nak aku habiskan manuskrip aku cepat2. yelah...kalau dah ada buku baru depan mata memang tak jadi kerja aku...hahhaha...apalah nasib...mak aku bosan je sebab setiap hari aku asyik tanya benda yang sama ' dah sampai dah?" itu baru order kat malaysia tuh...kalau aku order kat amazon ke...abebooks ker...berapa lama agaknya aku kena tunggu?
Aku tukar video baru kat atas...lagu Isabel dari pakwe2 hensem aku IL dIVO. Sesiapa yang tak pernah dengar lagu nih...silakan mendengar kerana aku gerenti bulu roma anda akan meremang mendengar suara2 macho pakwe2 ku ini...hahhahah..layannnnnn...tgk muka depa nih ishh...hilang sikit rasa marah tuh....kat bawah nih lirik dia...kalau tak faham buat2lah faham....

Volar
Caer
Al fondo el dolor
Sonar
Perder
Imperios de ilusion
Hoy no tengo nada
Si no estas
Mi corazon se apaga
Isabel
Si te vas
Tu Dios se enfadara
No dejes que este amor
Muera asi
Llorare Iloraras
Sufriendo en soledad
Vuelve a mi y yo te hare Feliz
Isabel
Buscar Sentir
La gran pasion de amar
Tratar De huir
A ese tiempo que vendra
Escapando del pasado
Tu y yo
Siempre enamorados
Hoy no tengo nada
Si no estas
Mi corazon se apage
Isabel
Yo te amaré
Isabel
A dónde irás sin mí
Yo no sabré vivr
Sin ti
Isabel
Si te vas
Tu Dios se enfadara
No dejes que este amor
Muera asi
Llorare Iloraras
Sufriendo en soledad
Tu vuelve a mi y yo te hare
Feliz
Isabel.

Tuesday, November 27, 2007

new day has come...

Salam...
Aku sudah sihat sepenuhnya. Alhamdulillah. Minggu ni minggu terakhir bulan November. Sepatutnya aku kena berkursus lagi di KL namun mujurlah hanya pembantu aku seorang saja yang kena pergi. Memang seronok...bolehlah aku menyiapkan mss aku minggu ni. tidak banyak lagi cuma perlu di edit dan disusun sana sini. Dan kalau tiada halangan, aku akan menghantar kepada editor bulan 12 nanti. Insyaallah...doakan aku ya...

Friday, November 23, 2007

sakit...

salam,
Sehari dua ni aku hilang dalam dunia memblogging ni. Sebenarnya aku baru baik dari sakit yg menyerang aku....Alhamdulillah aku dah sihat w/pun masih kurang bertenaga. nak buat apa semua serba tak kena. doktor bagi mc 2 hari tapi sampai sekarang badan aku dok rasa lemah2. doktor kata kena food poisoning. Aku pun iya jerla...padahal aku yakin bukan. Apapun aku memang tengah tak ada mood nak menulis...so...nanti2lah aku tulis balik...

Saturday, November 17, 2007

rahsia bulan kelahiran

NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah


* Oleh kerana aku lahir bulan November, jadi aku highlight bulan kelahiran aku jer la...kalau nak tgk bulan2 lain klik sini...

beautiful song - hurt by Christina Aquilera

Seems like it was yesterday
when I saw your face
You told me how proud you were,
but I walked away
If only I knew what I know today
Ooh, ooh
I would hold you in my arms'
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I wanna call you
But I know you won't be there
Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you
Some days I feel broken inside
but I won't admit
Sometimes I just wanna hide
'cause it's you I miss
And it's so hard to say goodbye
When it comes to this, oooh
Would you tell me I was wrong?
Would you help me understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?
There's nothing I wouldn't do
To have just one more chance
To look into your eyes
And see you looking back
Ohh I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't doA
And I've hurt myself, ohh
If I had just one more day
I would tell you how much
that I've missed you
Since you've been away
Ooh, it's dangerous
It's so out of line
To try and turn back time
I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself
by hurting you
* video klipnya ada di atas...berjanggut aku tunggu nak download...last2 letak jer kat atas...enjoylah

Friday, November 16, 2007

love is cinta...

Salam...
Hari ini aku nak bercakap soal cinta, kasih sayang dan seangkatan dengannya. Aku rasa inilah salah satunya perkara yang paling akrab dengan diri kita dan insan-insan yang berada di sekeliling kita. Dan aku yakin, terlalu banyak sudah yang diperkatakan tentang subjek yang satu ini.
Kata orang, lebih baik kita pernah mencintai dan dilukai daripada tidak pernah merasa cinta langsung. Dan sesetengah berpendapat pula, kalaulah dia tahu betapa luluhnya hati kerana putus cinta, adalah lebih baik dia tidak menyerahkan hatinya kepada sesiapa. Pendapat anda bagaimana pula? Bagi aku ada dua situasi di sini.
Bagi pendapat pertama, insan ini optimis dan berfikiran positif orangnya. Dia berpendapatan putus cinta itu adalah lumrah kehidupan. Bukan satu masalah yang besar. Iya, aku tetap akui, memang payah untuk melupakan cinta pertama, kedua ketiga...ataupun yang seterusnya. Bila kita serahkan hati pada seseorang, bermakna kita telah memberi seluruh harapan dan kepercayaan kepadanya. Kita tidak lagi berfikir tentang diri 'aku' tetapi 'kami'. Dan sudah pasti hidup ini terasa musnah apabila hubungan itu tidak kesampaian. Mimpi indah yang dibina berkecai macam kaca yang terhempas ke lantai. Kita melihat dunia ini tidak sama lagi. Tapi kesedihan dan kesengsaraan yang kita hadapi itu bukanlah penghalang untuk kita beroleh kebahagian. Hilang satu cinta tidak bermakna kita tidak akan mendapat cinta yang lain. Insyaallah, mungkin lebih hebat dari cinta kita yang sebelumnya.
Dan bagi pendapat kedua pula, dia menggangap cinta adalah segala-galanya. Apabila terputusnya ikatan itu maka musnah kehidupannya. Sengsaralah jiwanya. Dunia ini dirasakan sepi dan tidak indah lagi. Lalu dia menyalahkan takdir. Lalu dia menyalahkan semuanya sedangkan dia tahu cinta sesama manusia itu tidak kekal. cinta boleh mati dan hilang begitu saja. Kalau kita tergolong dalam golongan ini, payahlah kita kerana kita tahu ada lagi cinta yang lebih besar, cinta yang tidak akan padam, cinta yang kekal, iaitu Cinta kita pada Tuhan.
Kepada sesiapa yang pernah putus cinta dan merasakan hidup ini sudah tiada ertinya, bangun dan bangkitlah. ubah tanggapan anda itu. Jangan biarkan hidup kita musnah disebabkan cinta ini kerana insyaallah ada perkara yang lebih baik lagi akan berlaku kepada kita.

Thursday, November 15, 2007

scorpio


Untuk suka-suka sahaja. Boleh baca...untuk percaya....Allahualam...

The Scorpio female is an independent soul. She possesses a forbidding, keep-your-distance manner that often hides a secretive and sensitive heart. This is a woman who will risk all for love and not count the cost, but can become bitterly disappointed if her judgment is proved wrong. Undeniably romantic by nature, she demands the near-impossible of those she loves. However, this female is quick to assess personalities and situations, able to put her finger on the crux of a question or circumstance immediately, seeing through all the dross, ignoring the veneer and getting to the truth.

In addition, this woman is often at least a little psychic. She will make a number of good friends, usually keeping them all her life, and her sympathy and understanding are extended to all who come in contact with her. Still, the woman ruled by Scorpio does make for a formidable enemy. She rarely creates animosity willingly, but is sometimes driven into situations that make her the center of some manifestation of jealousy.

The contradiction of the Scorpio female character is rather puzzling to some people and endlessly fascinating to others. Outwardly, this always seems to be a relatively selfish woman who gives the appearance of self-centeredness in her concentration on personal affairs and the affairs of loved ones. Still, she can be capable of incredible self-sacrifice.

In essence, no two acquaintances will ever view this female in the same manner for she will present a different facet of her personality to each one. As a sweetheart, the Scorpio female is exciting. As a life partner, she is appealing in her determination to be the best possible companion. As a mother, she will be both understanding and disciplinary.
Basically an old-fashioned individual, the woman ruled by Scorpio is loyal and courageous. She enjoys responsibility and is very capable. With a great love of luxury, she possesses considerable taste in home furnishings and other aesthetics.

The difference in the atmosphere will very much depend on this female's intensity of feelings. She is a blunt and fearless character, doing everything passionately from the depths of her heart. Her devotion to loved ones is whole-hearted and can almost verge upon idolization at times. Rarely shy by nature, the Scorpio woman has a very healthy appetite for the physical aspect of a romantic relationship.

The Scorpio female is sensible, practical and a loyal friend. However, she is also jealous, passionate and overly-possessive. Subject to flattery, this woman must be shown a great deal of devotion and affection in order for her better nature to emerge. When it does...and when that side of her is appealed to...she can be magnificently generous, kind, considerate and tender.

But, if this female is antagonized and/or deceived, then she will give her victim plenty of cause to regret such an action. Under no circumstances should a relationship be sought with a woman governed by this Sign unless the potential mate is in magnificent health, strong of mind and determination, and willing to change personal opinions about many things. Respect for the female species in general will also be demanded by this woman.

While she always carries an air of mystery and seduction, a potential partner should never make the mistake of thinking she is someone to toy with or simply enjoy for just an evening. The Scorpio female is an absolute powder keg of emotions and passions waiting to be ignited. Still, just because an individual has all the "matches," it does not necessarily make this woman an "easy mark."

Once in a relationship, this female is fiercely loyal, making a cheating partner pay a very high price for any transgression...and though Scorpio may forgive, she will certainly never forget. It should be noted that the Scorpio female positively thrives on her secrets. Thus, if a potential mate tries to find out everything about her and manages, by chance, to succeed, then she will immediately lose interest and put an end to the relationship.

This is because having secrets is as natural to the Scorpio woman as a tree having leaves and her secrets are absolutely vital to her survival. Hence, any mate will simply have to learn to trust her. In order to be happy with this female, she should be given no cause to become suspicious or jealous.

The female governed by this Sign is exceedingly possessive by nature and cannot bear to have her affection and trust trifled with. She will stop at nothing to avenge a wrong...whether it be real or imagined. If the Scorpio woman shows a tendency to extremes, then her partner must be firm but gentle in admonishment. She must also be made to realize that moderation is the greatest virtue she can possess.

mencetus semangat

If you do not hope, you will not find what is beyond your hopes.
St. Clement of Alexandra

We are all inventors, each sailing out on a voyage of discovery, guided each by a private chart, of which there is no duplicate. The world is all gates, all opportunities.
Ralph Waldo Emerson

Seek the lofty by reading, hearing and seeing great work at some moment every day.
Thornton Wilder

The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible.
Arthur C. Clarke

We are what we repeatedly do. Excellence, therefore,
is not an act but a habit.
Aristotle

Work spares us from three evils: boredom, vice, and need.
Voltaire

Experience is the child of thought, and thought is the child of action.
Benjamin Disraeli

You cannot plough a field by
turning it over in your mind.
Author Unknown

The best way out is always through.
Robert Frost

Do not wait to strike till the iron is hot; but make it hot by striking.
William B. Sprague

Nothing will ever be attempted if all possible objections must first be overcome.
Samuel Johnson

Fortune favors the brave.
Publius Terence

He who hesitates is lost.
Proverb

Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.
Confucius

Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Knowing is not enough; we must apply.
Willing is not enough; we must do.
Johann Wolfgang von Goethe

We are still masters of our fate.
We are still captains of our souls.
Winston Churchill

Nothing great was ever achieved without enthusiasm.
Ralph Waldo Emerson

For hope is but the dream
of those that wake.
Matthew Prior

Constant dripping hollows out a stone.
Lucretius

Nothing contributes so much to tranquilize the mind as a steady purpose--
a point on which the soul may fix its intellectual eye.
Mary Shelley

We are all motivated by a keen desire for praise, and the better a man is, the more he is inspired to glory.
Cicero

Along with success comes a reputation for wisdom.Euripides
They can because they think they can.
Virgil

aku boleh buat


Salam...
Alhamdulillah, semangat aku makin hari makin kuat. Semalam hampir 6 jam aku depan laptop. Selalunya waktu idea aku mencurah-curah selepas sembahyang maghrib. Kalau tiada hal yang menganggu Insyaallah kerja aku memang produktif. dan kalau terganggu pun selalunya disebabkan TV. Semalam aku tidak bermula dari kebiasaan. Aku bermula lebih awal dari itu. Lepas balik kerja, aku rehat sekejap. lepas asar, aku mulakan kerja dengan azam yang kuat. semasa menekan button on pada laptop, aku motivasikan diri sendiri. tak kisahlah kalau aku tidak dapat menaip walau satu baris pun, tapi apa yang pasti aku mesti buat sesuatu pada manuskrip itu.
Dan semasa aku menutup laptop tepat jam 12 malam, aku senyum sendirian. Aku bangga dengan diri aku sendiri. untuk hari itu aku berjaya menewaskan halangkan terbesar dalam diri aku iaitu malas. yeah...aku mampu lakukannya.
Semasa menulis aku akan hadkan masa aku paling lewat pun sampai pukul 1 pagi. Aku tidak mahu oleh kerana terlalu menumpukan pada penulisan, tanggungjawab aku yang utama di tempat kerja terabai pula. Apa pun aku akan pastikan minat dan tanggungjawab aku berjalan seiring.

Wednesday, November 14, 2007

kelemahan diri

salam...
Hari ini aku rasa segar setelah bercuti selama 2 hari. Apa yang menyeronokkan aku mood untuk berkarya semakin memuncak setelah mood tersebut shutdown beberapa minggu yang lepas. Manuskrip ke 2 masih belum siap walaupun aku pernah tetapkan target untuk menyiapkannya penghujung oktober ini. Harapan aku untuk menyiapkannya walaupun tengah berkursus tidak tercapai nampaknya. Malah laptop yang aku bawa bersama tidak langsung dibuka kecuali pada malam terakhir. Mana tidaknya waktu senggang hanya digunakan sepenuhnya untuk mengosok pakaian dan menggantikan tidur yang tidak pernah lena saban malam. Aku kecewa sebenarnya. Aku menghampakan diri sendiri. Aku tidak berjaya memenuhi tekad aku sendiri. Tiada siapa yang harus aku salahkan kecuali diri aku sendiri. Apa yang berlaku sampai manuskrip yang hanya tinggal beberapa helai sahaja lagi itu tidak mampu aku habiskan?
Mendengar cerita Lynn, rose, kak lily, lily yong membuatkan semangat aku kembali terbakar. Terutamanya Lynn yang selalu mencabar aku supaya berlumba dengannya. Selalunya selepas bertanya khabar, ayat pertama yang akan keluar dari mulutnya ialah " dah berapa page?" Kalau ada peningkatan dengan bangganya aku bercerita, kalau tidak selalunya kami akan saling memotivasikan diri. hahaha...selalunya akulah yang kena dengan leteran Lynn. Agaknya itulah kelemahan terbesar dalam diri aku. Tiada motivasi dan kurennng semangat...

Friday, November 09, 2007

gambar kursus

Gambar ramai2 pada hari terakhir kursus....muka masing2 naik lenguh sebab kameranya dah berapa buah...pastu dalam fikiran dah sampai ke mana-mana ntah...apa pun seronok dapat kenal dengan member pahang...dan salah seorangnya classmate aku masa kt Uitm shah alam dulu..


Ni gambar masa tgh break kejap...dapek member yg suka bergambar so...aku tumpang sekakilah...kt tangan aku ada sebuah novel...kursus2 jugak...buku takleh tinggal...ihihiih



Aku, sinasuriatie, iffa, n lela naik 'eye on Malaysia'. Masa ni kitaorang tgh free. kelas xdak...so kerana ingin menunaikan hasrat lela yang teringin sangat nak naik...so...kami meredah saja jalan yang ada. masing2 tak pernah sampai. masing2 xbawak transport sendiri...so apalagi...jalan kaki...hahah...kira turunlah 5kg mencari destinasi.hihihii

Wednesday, November 07, 2007

bayar hutang

salam...
Aku ingin membayar hutang pada adhan yang telah men'tagged' aku sebelum ari raya ari tuh...so adhan...inilah 8 perkara tentang aku ;
1. Suka suka tgk tv, dengar lagu, dengar radio yang berbahasa inggeris. selalunya mix / hits / light n easy yang menjadi pilihan. kalau naik keta ngan adik aku lagu jer tangan dia menukar channel. selalunya kami akan bergaduh menegakkan minat masing2.hihihi..bukannya aku tak dengar / tgk citer melayu tapi....adakalanya keinginannya tu tak ada...aku hanya akan tgk kalau species eman manan, nasir bilal khan, rosham yang berlakon...
2. Berkaitan dengan tv jugak...aku tak pernah tengok cerita2 samarinda yang selalu bermain kat tv3 tuh. walaupun pelakon hebat mana sekalipun berlakon...aku tak pernah tgk...sebabnya....1. balik2 cerita asyik sama. ( tgk masa iklan - itupun sebab adik aku) 2. Aku tak suka tgk citer pendek2. setengah jam...aku memang malas nak melayan kecuali citer komedi. 3) godaan citer grey's anatomy, csi, ncis, prison break lebih hebat.
3. Aku sukakan buku. ntahlah tak dapat baca pun asalkan dapat belek pun jadilah. so, maknanya memang sudah termaktublah hidup aku dapat kerja di perpustakaan ni.
4. aku teringin nak bungee jumping, river rafting, scuba diving, naik roller coaster yang paling laju n tinggi. masa form 6 aku ngan member pergi sunway lagoon. pakai baju kurung lagi.. hahahha...tapi itu tetap tak menghalang kami naik semua benda2 yang bisa meluruhkan jantung....mat saleh pandang kami semacam jer...hahah ntah dari kampong mana bebudak ni datang ntah....
5. Aku dapat lesen tahun 2002. tapi baru tahun ni aku berani n boleh memandu. 5 tahun aku gantung lesen sebab aku menyebabkan kereta ayah aku becium dengan tiang elektrik. semenjak tuh...sapa pun tak berani kasi aku pinjam keta. tapi sekarang....hihihii dah terer dah....
6. aku tak suka coklat. terutamanya ais krim ataupun kek coklat. selalunya pilihan aku vanilla, strawberry, rasberi...dan bermacam beri lagi asalkan bukan coklat. bukan tak boleh makan...boleh tapi kalau boleh elak...tu memang aku elak...
7. Aku suka beli handbag yang besar2. salah satunya senang nak bawak buku. pastu senang nak membuang sampah. kalaulah korang tengok apa dalam handbag aku......hai...(mengeluh). kertas2 memang banyak...esp kalau idea datang mendadak....
8. Aku suka keta suv.....nampak macho n independent pulak w/pun pompuan yang bawak....hmmmm agaknya bilalah aku dapat naik CRV ku....huargh.......
* OK...dah abis...dahlah...jangan nak tag aku dengan soalan yang sama. aku tak larat nak pikiaq dah....adhan harap berpuas hati....

Tuesday, November 06, 2007

Selamat Hari Lahir Mardhiyah


Hepi birthday 2 u
this is ur day
only day 4 u
we gonna luv u in every way,
this is ur day....ur day....
hepi birthday...2 u...2...u
hepi besday 2 u
ur still young....age is just a number (hmmmm..ye ke...?)
dont u stop having fun...
this is ur day...ur day...
hepi besday...2u...
this day only come...once every year
becoz ur so wonderful
with every little thing u do....yeah....

ulang c/o

hahah...hepi besday utk aku...setahun n makin bertambah usia aku...Syukurlah aku masih mampu bernafas di bumi ALLAH SWT ini...dan semoga kehidupan aku terus bahagia dan mendamaikan...lagu kat atas lagu dari kumpulan peberet aku masa muda2 dulu...new kids on the block....sapa tahu bolehlah nyanyi...sapa tak tahu...pandai2lah bikin melodi sendiri....

Friday, November 02, 2007

here i come to save the day.....

Assalamualaikum...
Akhirnya...aku kembali setelah 12 hari berkursus....buat masa sekarang, aku masih belum ada mood untuk menceritakan apa-apa...cuma hari ni aku agak gila melompat dari satu blog ke blog yang lain....12 hari...rasanya tempoh tu terlalu lama untuk aku berpisah dengan blog aku n kawan2 yang lain...so.....hasta manana....
Kepadamu kukirimkan salam terindah,
salam sejahtera para penghuni syurga,
salam yang harumnya melebihi kesturi,
sejuknya melebihi embun pagi,
salam hangat sehangat sinar mentari waktu dhuha,
salam suci sesuci air telaga Kautsar
yang jika direguk akan menghilangkan dahaga selama-lamanya,
salam penghormatan, kasih dan cinta yang tiada pernah pudar
dan berubah dalam segala musim dan peristiwa.

~ Ayat-ayat cinta - Habiburrahman El Shirazy