Thursday, November 30, 2006

Tahniah utk has

Sebelum ini aku ada mengucapkan tahniah kepada salah seorang teman rapatku mengenai novelnya yang bakal diterbitkan. beberapa hari lepas aku mendapat berita lagi yang seorang teman rapatku yang lain juga akan terbit novelnya bulan depan.
perasaan aku...?
Tentu sahaja aku gembira kerana impian mereka bakal menjadi kenyataan. selama ini kami begitu mengharap, menanti dan berdoa tak putus-putus agar impian yang satu ini dimakbulkan. dan mereka ini, sudah boleh menarik nafas lega. sudah boleh bertenang. sudah boleh tersenyum gembira. namun debaran tetap ada. rasa gelisah tetap hadir dalam jiwa. dahulu penantian dan rasa cemas mereka lain dan kini bakal berbeza. tentu sahaja risau dan tidak tidur lena dengan sambutan novel mereka nanti...aha...satu lumrah yang akan kita hadapi di saat kita bergelar novelis...
Dalam gembira, kadang kala aku hiba mengenang nasib diri. temanku ini sudah mendaki satu anak tangga, sedangkan aku masih lagi terkial-kial menentukan arah hidup. aku masih belum boleh menarik nafas lega. aku masih belum boleh bertenang. dan senyuman yang menghiasi bibirku ini lebih pahit rasanya. susah...kadang kala aku diduga dengan kesusahan yang parah...salahkah kiranya aku mahu menganyam impian bersama teman-teman ini? di manakah silapku sehingga begitu beratnya rezekiku....?
Astagfirullah al azim,
Ya ALLAH, maafkan aku....

Ayah dah balik

Alhamdulillah,
Ayah dah keluar hospital hari ini. Mujur juga tiada penyakit yang serius. ayah hanya mengidap gastrik. memang mudah ayah diserang penyakit ini kerana hampir separuh perut ayah terpaksa dibuang kerana kanser pankreas 4 tahun dulu. Apa pun kehadiran ayah dirumah kembali umpama bulan menyinari malam yang gelap gelita. semoga ayah terus sembuh....Amin..

Tuesday, November 28, 2006

setulus doa...

Assalamualaikum,
Sesuatu telah berlaku semalam. ayah aku ditahan di wad kembali. setelah mengadu demam dan sakit perut, sekali lagi ayah pergi ke hospital. pemeriksaan awal membayangkan yang kemungkinan darah putih ayah berkurangan. dan kemungkinan ayah mengidap gastrik. aku tak tahu nak kata apa. ayah ada history dengan kanser. setelah 4 tahun berlalu, aku takut kejadian itu berulang lagi. aku takut ayah akan berperang dengan penyakitnya semula. dengan chemo dan radiotherapynya. argh...aku tidak dapat membayangkan jika itu yang terpaksa ayah alami. hari ini ayah akan diperiksa oleh doktor. Ya ALLAH, biarlah tiada apa-apa yang berlaku kepada ayah. jangan Kau duga ayah dengan begini hebat. Tabahkanlah hati ayah menghadapi semua ini. biarlah ayah hanya demam biasa sahaja. ayah juga berhak sihat seperti orang lain.
buat teman-teman, kalau sudi tolong doakan ayah....

Thursday, November 23, 2006

Jamuan Raya Alaf 21 - Best GILER

Assalamualaikum,
Mungkin ada yang tahu, dan ada juga yang tidak iaitu pada 21hb lepas aku bersama geng alaf 21fc menyerbu premis alaf 21 kerana menerima jemputan ‘Rumah Terbuka’ Alaf 21. Bersempena syawal yang bakal menutup tirainya, memang tepat pada masanya Alaf 21 mengadakan Majlis sambutan Hari Rayanya. Aku sedang berkursus di Ipoh apabila abang long sms aku mengenai jemputan itu.
Masa dapat saja mesej tu aku mengeleding sekejap. Fasilitator kat depan aku tak nampak dah. Rasa teruja semacam dengan khabar yang dibawa abang long. Setelah berbincang dengan officemate aku, akhirnya aku confirmkan dengan abang long yang aku akan hadir. Balik dari kursus, aku bukak email. Mak aii...inbox aku penuh dengan email dari alaf21fc saja...hahaha,,,jenuh jugak aku membaca.
Aku memang excited hendak ke sana kali ini, sebab aku dah lama tak beli buku baru. Lagi satu dengar khabarnya hampir semua novelis akan turun padang. Hihhi selain dari tu aku rindu nak jumpa abang long, kak rosha, pokcik mersik, budi, ija, lee hoon dan member2 alaf 21fc yang lain. Maklumlah bukan senang kami nak berkumpul ramai2 macam ni selalu. Peluang yang ada tak akan aku lepaskan.
Hari majlis tu rupa2nya aku antara orang ke3 terakhir sampai. Bila aku call abang long tanya di mana semua berkumpul senang saja abang long cakap, “ Nampak tak orang ramai2 macam nak pergi reformasi tu? Kami kat situ la...” hihihih...ada antara kami yang sesat. Sampai pokcik mersik kena pergi jemput. Alahaii....
Majlis sepatutnya bermula pukul 12 tengah hari, tapi kami sampai terawal sedikit di mana persiapan masih sedang berjalan. Kak Wan menyambut ketibaan rombongan kami. Dah sampai awal tu apalagi, kami memborong buku dahulu. Diskaun beb. Itu yang tak boleh tahan tu. Dalam pada tu. Hidung ni dok terbau2 sate yang tengah dibakar. Mata kak rosha lak asyik menjeling bahulu atas meja jer...hahaha....masing2 tak berani memulakan selagi tuan rumah tidak menjemput makan. Kiranya semasa menunggu tu kami sempat kenyang dengan menghidu makananlah...hahaha.
Ahli yang datang kali ni ada muka lama dan ada yang muka baru. Seperti biasa abang long mesti raging bebudak baru dengan perkenalkan diri. Yang dah biasa jumpa, sembang bagai nak rak. Yang baru, masih malu-malu mahu mengikut rentak. Tapi sekejap je tu....Pu3 salju yang malu2 kucing pada awalnya pun tak tahan nak maintain ayu...(jangan mare ye..pu3...)
Tepat pukul 12, tetamu mula datang. Novelis pula sorang2 menjengukkan diri. Kak Lina, Kak Pah, Kak Anis, Kak Lily Haslina Nasir, Lily Suriani, Emma Mazura, Kak Durra Fatiha, Bonda Ilani Mysara, Liza Zahira, Sri diah, Nia Azalea, Ramlee Awang Murshid, Brother Richie dan tentunya Eyman Hykal sendiri. Kak Aisya tiba agak lewat. Dalam pukul 2.30 pm agaknya. Tapi aku masih sempat jumpa dia. Masih sempat minta tandatangan untuk buku terbarunya...hhihih...siapa yang balik awal tu memang tak ada rezekiler.....
Hmm..yang paling kecoh masa nak ambil gambar ler...sorang2 novelis kena tarik ngan kami. Last2 sampai Eyman Hykal sampai bersila atas lantai sebab tak cukup tempat. Tapi oraitlah tu...sporting ya, en. Norden....hihihi.
Masa aku ngan Lee hoon dok lepak kat lobby, kami perasan yang setiap tetamu akan dapat cenderahati dari pihak Alaf21. kami ni pun dok risik apa dalam sampul tu. Rupanya kalendar 2007 terbitan Alaf21 sendiri. aku ngan lee Honn apalagi. Masing2 teringin nak satu. Nak minta malu.hihihi..lepas tu aku suruh abang long mintak...abang long suruh tunggu. Tapi kami ni memang tak sabar. Aku siap suruh Lee hoon “ Lee hoon kau cakap cina dengan dia. At least tak ada orang tahu kau minta apa...kitaorang memang sah2 tak faham.” Begitulah lebih kurang ayat aku. Lee hoon pula cakap “ Aku dah kira. Kat tangan dia ada 7 aje. Tak cukup utk kita semua. Nanti yg lain kesian tak dapat.” kah..kah. sampai macam tu sekali.
Agaknya staff alaf ni(aku terlupa nama dia) perasan yang muka kami ni dah macam cipan sebak kempunan tak dapat kalendar. Dia terus tanya kamu “ Dah dapat belum?” kami pun apalagi. Last2 senyum memanjang bila sampul tu ada di tangan masing2.
Aku, Lee hoon, Abang long, pokcik mersik, budi dan Mazliana (kalau tak silap aku ler) adalah ahli yang terakhir meninggalkan majlis tu. Tak larat nak bawak perut. Pokcik tambah patplo juta belas kali. Abang long pun asyik kat meja makan jer..hihihihi...tu yang sampai esok pun kenyang ya...?
Apa pun memang menarik dan indah sekali kenangan ari tu. Mana taknya dengan novelis macam kamceng jer...(ceh perasan) Dapat member baru. Dapat makan free. Dapat naik keta pokcik...dan dapat interview novelis. Korang dapat ker? Hehehe...
.........Hingga ketemu lain masa......

Monday, November 20, 2006

sukarnya berkata ya.....

Kakak?
Jawab : Haa..
Kakcik?
Jawab : haa
Abang?
Jawab : haa
Adik, Deq ah?
Jawab : haa...
Ijat, mardhiyah?
Jawab : haa..
begitulah seterusnya. haa...ha..sahutan yang kami berikan setiap kali ayah atau emak memanggil. bila mendengar ayah akan menegur " tak boleh ke hangpa jawab ya atau saya? dok haa..ha..tak elok anak oi..."
dan kami, akan menjawab ya atau saya untuk seketika. selepas itu kembali kepada haa balik. mak n ayah tak terkata apa. hehehe..memang kedengaran kurang sopan menyahut panggilan nak n ayah begitu tetapi kami adik beradik dah jadi terbiasa dengan sahutan tu. nak tak nak mak n ayah terpaksa terima...
dan baru-baru ni bila kakak sulung aku memanggil anak dia. tahu apa jawapannya? "....Haaa...?"

Sunday, November 19, 2006

tentang cinta

"Adakah tapak tanganmu berkeringat,
hatimu berdebar kencang dan
suaramu tersekat didadamu?Itu bukan Cinta, itu SUKA.
Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.
Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu ia ada di sana?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.
Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang diinginkan semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN
Adakah kamu tetap mengatakan kamu menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.
Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan matanya membuat hatimu melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.
Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana kamu mengambil berat tentangnya?
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.
Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap hari hanya dia yang kamu fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu DUSTA.
Adakah kamu rela memberikan semua perkara yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.
Tetapi Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran antara kesakitan dan kegembiraan yang membutakan dan tak terfahami ... menarikmu mendekati dan tetap bersamanya?ITULAH CINTA.
Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu bahagian dirinya dan siapa dirinya?Jika demikian, ITULAH CINTA.
Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia dengannya tanpa penyesalan?Jika demikian, ITULAH CINTA.
Adakah kamu menangis kerana kesakitannya walaupun saat itu dia kuat?ITULAH CINTA.
Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia bersedih?ITULAH CINTA.
Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia?ITULAH CINTA.
Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk?Yang demikian itulah namanya CINTA.

kenapa wanita menangis

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya
"Mengapa engkau menangis?"
"Karena aku seorang wanita.” kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti,” kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan.”
hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh
menjadi seorang laki- laki dewasa,
tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya,
"Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Tuhan berkata:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita,
ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.
Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia
Namun harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam
untuk mampu melahirkan anak
dan menerima penolakan yang seringkali

datang dari anak-anaknya"

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika
orang-orang lain menyerah,
dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan

dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika

anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk
melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang
suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan
ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu "

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.



Thursday, November 16, 2006

Tahniah

Rasanya tidak terlewat untuk aku mengucapkan tahniah kepada kawan baik aku Linda kerana manuskripnya sudah mula memasuki peringkat kedua sebelum diterbitkan...
Linda juga akan menyambutkan hari lahirnya 21hb Nov ini. memang benar kata Linda
" aku mengharapkan sesuatu yang mengembirakan untuk aku sebelum menyambut hari jadi..."
Nah...ternyata impian dan doanya dimakbulkan Allah. dan moga Allah juga mengabulkan impian dan doa kita semua....Amin

Friday, November 10, 2006

boleh saja baca kalau mau....

Di mana boleh cari ramai Melayu

Pastinya di Kelantan dan Terengganu

Dan juga di pasar malam dan pasar minggu

Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu



Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu

Di Sungai Buloh, pusat pemuilihan, dulu di Pudu

Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu

Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu



Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan chandu

Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru

Terkinja-kinja best giler menari macam hantu

Apa hobi orang Melayu



Terkenal dengan budaya malas dan lesu

Berlepak buang masa tak jemu-jemu

Atau baca majalah URTV, Mastika, Metro pasal cerita hantu

Tengok telenovela dari Filipina dan Peru



Berpusu-pusu pergi tengok pamiran hantu

Sambil makan junk food, kuaci dan muruku

Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru

Apa pakaian Siti nak pakai, itu yang nak tahu



Mana tak gendut berpenyakit selalu

Kalau nak berlagak Melayu masih nombor satu

Rambut warna perang perasan bukan Melayu

Asal bergaya jenama mesti ada, sanggup makan nasi dan toyu



Boleh tak jumpa mereka di kedai buku

Atau di perpustakaan dan majlis ilmu

Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu

Ada tapi kurang sangat mereka di situ



Kenapa melayu jadi begitu

Nak salahkan siapa ibubapa atau guru

Pemimpin negara atau raja dulu-dulu

Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu



Nak harap Kerajaan saja membantu

Terutama sekali kontraktor kelas satu

Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu

Pasal jambatan sengek atau siapa dia penghulu



Dan suka sangat dengan budaya ampu mengampu

Sampai bila kita nak tunggu

Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju

Boleh! dengan beberapa syarat tertentu



Pertama dengan banyak menguasai ilmu

Kata Nabi ikutlah Quran dan sunnah ku

Al-Quran yang diturunkan 1400 tahun dahulu

Tapi apa yang kita tahu, cuma baca bila nak halau hantu

Thursday, November 09, 2006

Kiamat Sudah Dekat

Anda minat dengan cerita ini? aku dan family sekarang memang tengah gila. tepat jer pukul 6 kami akan melepak depan tv. cerita bersiri ini adalah sambungan kisah daripada filem yang pernah ditayangkan di tv dahulu.
kalau siapa belum melihatnya, anda rugi...jadi anda boleh terus mengikuti cerita ini di tv 9 jam 6. hahah..aku bukan dibayar upah oleh channel 9 untuk promote rancangan dia. tetapi bagi aku cerita ini cukup menarik sekali. padat dengan nilai2 kemanusian serta bisa membasahi jiwa yang seringkali kehausan ini. melihat ceritanya umpama menyiram air di tanah yang gersang..cukup menyegarkan.
sekurang-kurangnya hati aku tidaklah terlalu sakit melihat produk dari indon ini. yerlah....salah satu ceritanya yang aku tak berkenan langsung ialah Bawang Putih Bawang Merah. bagi aku cerita ni tak masuk dek akal langsung. buat sakit jiwa saja. (maaf ya kepada sesiapa yang suka menonton cerita BPBM ini....kita bebas menyatakan pendapat masing2 ok...hihihih)
Kenapa aku suka KSH. kerana ceritanya real dan berpijak di bumi nyata. kisah berlatar masyarakat kampung yang serba kedaifan namun mampu mengecapi bahagianya sendiri walaupun hanya mengambil upah mencuci kain baju orang lain. bukan seperti cerita tv kita yang asyik2 berlatarkan koporat yang keparat. kereta sport sana sini. balik2 cerita tender juta2....bosan dong.

Aku tertarik dengan keinginan seorang manusia itu berusaha mendapatkan apa yang dia inginkan. walaupun titik cerita ini bertolak kerana seorang perempuan namun akhirnya kita tidak dapat menolak hukum Tuhan. Allah boleh sahaja memberikan hidayah kepada siapa saja yang Dia mahu. boleh jadi diberikan kepada seorang pemuda rock yang tidak tahu apa agamanya. seorang pemuda yang tiada tahu bersenbahyang dan membaca quran. cerita ini membuatkan kita insaf. sekaligus merenung diri sendiri,. cukupkah ilmu yang ada dalam diri kita ini?

Aku amat tertarik dengan ilmu ikhlas yang cuba dipelajari oleh hero dan juga watak2 dalam cerita ini. ya memang benar, memang sukar untuk seorang insan biasa seperti aku ini menguasai ilmu ikhlas. takwa seorang insan, belum tentu dia ikhlas. jadi apa itu ilkhlas yang sebenarnya?

Adakah aku ikhlas dengan perjalanan hidup aku? adakah aku Ikhlas dengan apa yang Tuhan takdirkan utk aku? apakah aku ikhlas menerima semuanya? terus terang....aku masih tidak tahu.. aku masih mencari keikhlasan itu. mudah mudahan aku akan menemuinya satu hari nanti. kerana aku yakin, apabila aku merasakan diri aku ini malang ataupun gagal, bermakna ada insan lain yang lebih malang dan gagal dari aku. aku kena terima kenyataan. tak bermakna apa yang aku hendak itu aku akan perolehi. apa yang penting aku mesti belajar menjadi manusia yang tahu erti BERSYUKUR...

Tuesday, November 07, 2006

Kenangan Terindah

Semasa aku menulis n3 ini aku sedang diselubungi kegelapan. tup...tiba2 saja black out d kawasan rumah aku. cis...nasib baik laptop aku penuh baterinya...kalu tak ada yang kes meraung ni nak taip semula.
kali ni dah kali ke 2 rumah aku asyik blackout jer..nak kata tak bayar bil...ayah aku slalu ontime jer bab bayar menbayar nih...ntahlah power tak cukup nak supply agaknya utk kawasan sekitar rumah....
semalam aku menerima besday wish dari kawan2 sekolah aku. terharu gak beb sebab depa masih ingar walaupun sudah 13 tahun aku meninggalkan kelas 3 Marikh tu...hahaha...yang aku hot tu member baik aku sendiri lupa nak wish....nak moloptop rasanya tapi mengenangkan dia dok dalam pantang dan berperang dengan babynya, aku maafkan dia kali nih....noly...skali ni aje tau....
kawan yang wish ni panggil aku Tok Batin....hahaha...kawan2ku...itulah gelaran untuk aku semasa dalam tingkatan 3 di sekolah SMKA SHAMS SEREMBAN. bila dia guna gelaran tu secara berdesup..memori lama kembali menjengah...macam manalah depa boleh panggil aku dengan gelaran ketua puak orang asli tu....hmmm..tak patut sungguh.....
yerla...aku ni dulu agak garang orangnya...tapi aku pendiam di kalangan member2 lelaki. al maklumlah...sekolah agama...kalau aku tunjuk aksi sebenar aku sure terkejut cipan deme.agaknya sebab terkejut aku mengamuk satu hari tulah yang menyebabkan budak laki sorang ni memulakan gelaran ini terhadap aku...
kisahnya...sudah jadi peraturan kalau sesiapa nak ke tandas kena memakai pas yang disediakan. aku masa tu nak melepaskan hajat...bila aku tanya dkt class rep siapa pegang pas dia jawablah sorang umat ni. aku pun panggil nama dia...
semua terkejut kerana aku memanggil agak kuat namanya. dahla masing2 tgh khusyuk jawab soalan matematik...tiba2 suara aku memecah keheningan pagi tu.. apatah lagi..terus bebudak lelaki bersorak.....aku kejap2 jadi merah...kejap2 jadi hijau...malu beb. tapi aku kena control cun...terus dengan selamba aku mintak pas tu kat dia....
cis...masa tulah dia buat perangai nak kenakan aku...dia kata " kalau berani datanglah amik kat dia." kedudukan kelas masa tu memang berbeza. lelaki disebelah kiri...perempuan belah kanan.
bila dengar dia cakap macam tu...aku pun rasa tercabar...terus dengan langkah seperti the rock aku pun menuju ke arah dia dan merampas kad itu. sekali lagi budak lelaki bersorak. mungkin mereka pun terkejut melihat aku yang jarang bercakap ni terus bertindak ganas begitu...
sejak tu...bermulah episod aku dikenali sebagai nama Tok Batin. semua budak lelaki panggil aku macam tu. bila aku berjalan semua lelaki ke tepi dan depa kata..." woi tepi2...tok batin lalu...baik2 nanti kena sumpit" itulah berterusan selama setahun...
reaksi aku...? tak rasa apa2 pun. aku tak adalah semakin rendah diri ataupun terasa nak bunuh diri. lagipun ini salah satu promosi utk diri aku sebagai budak baru kat sekolah tu...ahaks.....ntahlah bila mengenangkan semua tu rasa rindu balik nak kembali ke sekolah. kelas 3 Marikh merupakan kenangan indah aku di sekolah.

Monday, November 06, 2006

THIS IS IT




HAPPY BIRTHDAY VIOLET!!!
hepi besday to me....
happy besday to me...
hepi besday to mardhiyah...
happy besday to me...
Allah selamatkan aku...
Allah selamatkan aku...
Allah selamatkan mardhiyah @ violet
Allah selamatkan aku.....

Sunday, November 05, 2006

Countdown

tinggal sehari lagi......esok aku akan menyambut hari lahir aku. hihihi...macam kecoh jer aku ni kan. semua orang pun sambut besday masing2. macam lah aku sorang ada besday. semalam aku berniat mahu belanja family aku makan pizza. maklumlah gaji dah masuk. so, aku , parent, adik n nephews pun keluar rumah. sebelum tu aku suh ayah berenti kat maybank nak kuar duit. cewah aku mmag excited. ini gaji pertama aku kat tpt kerja baru.

orang tak ramai...cwh..aku dengan kembang hidung pasal terbau2 aroma pizza hut terus saja masukkan kad. elok jer aku nak check kuar notis kata kad aku tak boleh digunakan. dahlah masa tu pukul 6 lebih. sah sah bank dah tutup. dengan muka layu bak cipan kelaparan aku pun menonong ke kereta.

Frust tak boleh cakaplah. tak dapatlah aku sedekah duit kat kedai pizza tuh.....hahah...malam tu aku beli burger jer...hhahah...burger special..tu jerla yg mampu time tengah kering ni...ahaks....

takpe...esok aku akan ke bank semula. aku akan teruskan niat utk belanja family aku makan pizza...n lepas tu aku nak shopping....yey...yey...yey...

dan d atas kesempatan ini aku pun nak ucapkan hepi besday utk aku n kawan aku yg menyambut besday pada hari, bulan dan tahun yang sama. dengan ucapan semoga kita cepat2 bertemu jodoh....huargh...kah..kah...kah

Thursday, November 02, 2006

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Ya Allah ..Seandainya telah Engkau catatkan..
Dia milikku tercipta buatku..
Satukanlah hatinya dengan hatiku..
Titipkanlah kebahagiaan antara kami..
Agar kemesraan itu abadi..

Ya Allah..Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi..
Seiringkanlah kami melayari hidup ini..
Ke tepian yang sejahtera dan abadi..
Maka jodohkan kami...

Tetapi Ya Allah..
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan..

Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja nan merah...
Agarku sentiasa tenang....
Walaupun tanpa bersama dengannya...


Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu..
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku....
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini..

Ya Allah ...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaanku...
Di dunia dan akhirat..
dengarkanlah rintihan dari hamba-Mu yang daif ini....
Janganlah Engkau biarkan aku sendirian....
Di dunia ini mahupun di akhirat..
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran.
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah.....

Ya Allah...Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat ..
Dan peliharalah kami dari azab api neraka...
Amin.. amin... Ya Rabbal 'aalamin.

besday bakal mejelma....

Assalamulaikum
Hmmm...lamanya aku beraya. walaupun minggu lepas sudah kembali bekerja namun untuk menjengah blog sendiri terasa begitu malas. haha..tak sangka ada jugak orang mencari aku. aRI ni 2 November bermakna tinggal 4 hari lagi untuk aku menyambut Birthday aku yang ke 2..? hihihhii....
wahai rakan ku sekalian...sila catat tarikh penting ini dalan ingatan masing2.
6 NOVEMBER.... HAPPY BIRTHDAY VIOLET!!!
haha...begitu cepat masa berlalu. tahun baru bakal menjengah. bermakna usia aku meningkat lagi...alahai...bila usia dah melebih 25 tahun ni aku rasakan semakin laju masa berputar. tup2 dah tahun baru. tup tup aku semakin senja.
Kadang2 aku malas nak kira umur sendiri. rasa sakit hati pun ada...kecewa pun ada. gabra@ gubra pun ada. yerla...masih banyak lagi benda yang aku idam-idamkan. masih banyak lagi perkara yang ingin aku lakukan. aku sendiri tak tahu bila aku akan dipanggil pulang. tetapi sebelum itu, aku naklah merasa seronok dan bangga apabila impian yang aku ingini tercapai. ntahlah...sekejap aku merasakan harapan tinggi menggunung. sekejap aku jatuh tersembam ke bumi. sakitnya tak terperi...apa pun aku tak akan putus asa. seperti kata teman aku..biar seribu kali kecewa asalkan ko tak putus asa...itulah yang akan aku pegang. aku tak akan putus asa.
buat teman2 doakan agar ulangtahun aku kali ini bakal membawa berita gembira....