Saturday, July 22, 2006

PESTA BUKU UPSI 17-21 JULAI 2006

Semalam, berakhirlah pesta buku yang amat dinanti-nantikan oleh aku dan insan-insan yang hantu novel. Pesta buku ini merupakan acara wajib yang perpustakaan anjurkan sempena menyambut bulam membaca peringkat UPSI. Oleh kerana kami tidak dapat menggunakan dewan SITC, pihak jawatankuasa membuat keputusan untuk mengadakan pesta tersebut di perpustakaan sendiri. 2 ruang digunakan iaitu BILIK 24 JAM dan Student Lounge. Antara peserta yang mengambil bahagian ialah Creative Enterprise, Utusan Publication, Telaga Biru, Koupsi, Penerbit UPSI, Karangkraf dan jeng..jeng..jeng..(depend kepada anda sendiri berapa banyak jeng jeng yg nak digunakan) ahaks....ALAF 21. YIPPIIIIII...
Aku merupakan salah seorang AJK pesta buku so, sepanjang masa pesta buku tu berjalan aku akan betugas memastikan segalanya berjalan lancar.
Buat permulaan, Alaf dan Creative, dan Utusan Pub diletakkan di bilik 24 jam. Dan selebihnya di student lounge. Aku siap pesan kepada member aku, “kalau ko buat jadual make sure aku jaga bilik 24 jam tau”... “set” katanya.
So, hari pertama aku dengan kembang hidung dan muka siap menunggu kedatangan peserta. Sorang2 datang tapi selepas pukul 9 member alaf tak nampak batang hidung. Aku dah mengelisah. Berdiri salah. Duduk salah. Berjalan ke hulu ke hilir macam kucing cari anak hilang. Aku dah tak sabar nih...tangan terasa gatal je nak membelek, mengintai2 dan membeli buku baru. Tapi aku berlagak cool dulu. Tak nak obviuos sangat. Lebih kurang pukul 10.30 baru team alaf sampai. Dari jauh aku dah senyum macam cipan. Tiba-tiba jer rasa bahagia. Aku tetap cool. Tak naklah menrpa lagi. Bagi diorang susun buku dulu. Padahal, aku aku dah berasap2 nak menuju ke meja alaf.
Cadangnya kali ini aku nak cari buku Eyman Hykal, Ayu Emelda, Amy Batrisya dan Shanika latisha. Tapi aku hampa bila team alaf kata buku Ayu dah habis stock. Ala...frust jugak aku. Tapi kak liza( bukan rosha ye) kata mungkin ada esok. (stock kat klcc punya). Aku kata ok...esok aku beli lagi. So..hari pertama berlalu. Tiba hari kedua. Para AJK pucat sekejap. Kenapa tak ramai datang ke bilik 24 jam? Meja alaf agak lenggang. Selain aku dan member yang hampir 10 buah membeli buku, yang datang pun tak berapa ramai. Macam mana ni, kat student lounge jualan kencang. Aku pun rasa serba salah. Tak ramai student masuk ke bilik 24 jam. Serta merta buat meeting tergempar...( ala bukan meeting apa pun. Semua Ajk berdiri sambil berbincang). Kata sepakat kami ambil. Kami adjust meja kat student Lounge. Kami jumpa alaf dan creative minta mereka berpindah ke SL. Bilik 24 jam di tingkat atas. Mereka setuju sebab mereka pun bimbang dengan keadaan itu.
Jadi...aku ni antara orang yang paling sibuk dan bepeluh di duni pada ari tu. Berkejar mencari troli dan menolong mengakat meja. Bayangkan dengan baju kurung...mak aii...nasib baik library tu ada air cond. Kalau tidak sah sah aku ada bau cipan.
Keputusan yang kami buat berbaloi rupanya. Semakin ramai pengunjung ke meja alaf dan creative. Walaupun duit loan dan gaji tak masuk lagi, tapi keadaan di SL lebih baik dari d Bilik 24 jam. Hari khamis dan the last day memang hebat. Seawal pukul 9 student berpusu-pusu datang. Sampaikan kak liza sendiri terkejut sebab takut bahan yang dibawa tak mencukupi. memang sesak. Macam pesta buku kat pwtc. Tapi taklah seramai tu. Siap ada pemintaan dari member aku “ ko minta alaf sambung boleh tak? At least sampai ari selasa. Gaji masuk masa tu..ramai minta ni? Alaf je..pun tak pe” hhihihi...
Tengah2 aku dok menyibuk kat meja alaf aku nampak seseorang. Dialognya begini:

Aku : hey
Nia Azalea : hai
Aku : wei Afza, ko tak duduk ke? Signlah autograph.
Nia : aku malu lah
Aku : malu apa..ramai tanya kenapa alaf tak bawak penulis.
Nia : ramai ke? Siapa yg tanya?
Aku : hihih..aku lah..member aku pun tanya. Duduklah. Lagi pun buku
baru ko ada. Baru best ada penulis yang datang.
Nia : aku malu la...nanti student aku nampak. Lagipun aku nak pi makan
ni.

Itulah lebih kurang dialog aku dengan Nia Azalea. So, itu saja penulis yang datang. Bukan nak sain2 autograph tapi semata-mata nak menjenguk muka. Kelakar...betul ngan nia ni. Malu lah pulak....tapi aku tak kisahlah. Dapat beli buku dengan harga yang murah cukup aku puas hati dah. Apa pun memang seronok dengan pesta buku ni. Semoga tahun depan Alaf tak serik nak datang tempat kami lagi.

p/s gambar nanti aku siarkan...

Monday, July 10, 2006

PENAWAR PENAT OLEH RASULLULLAH

Penawar Di Kala Kepenatan

Bagi mengatasi kepenatan melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah
mahu pun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh
Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai
penawarnya.
Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu
Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum
untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :


"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan
mintalah seorang khadam untuk membantu mu."


Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk
mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.
Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak
kesayangannya itu. Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta
menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:


"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang
kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur,
bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan
bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu
berdua daripada seorang khadam."


Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anak dan
menantunya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua. Saidina Ali
terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah.s.a.w. ini.


Katanya:-
"Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."


Sayugia dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang
merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya
mengamalkan
membaca:
'Subhanallah' (33 kali), 'Alhamdulillah' (33 kali) dan
'Allahuakbar' (33 kali)pada setiap malam isitu sebelum melelapkan
mata.
Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan), Insya-Allah petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.


Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:


"Apabila Allah menyintai seorang hambanya, Allah akan memanggil
malaikat Jibril dan berkata:
Allah menyintai si fulan maka cintailah dia. Jibril pun
menyintai hamba tersebut dan kemudian mengumumkan kepada penduduk
langit dengan berkata:
Sesungguhnya Allah menyintai si fulan maka cintailah dia.
Semua penduduk langit pun menyintainya.
Kemudian diletakkan penerimaan bagi hamba tersebut di bumi
(maksudnya disenangi dan disayangi)."


(Hadis no.3209 riwayat Imam al-Bukhari dalam kitabnya Sahih
al-Bukhari)

Wednesday, July 05, 2006

SEKADAR RENUNGAN

CERITA: CIKGU TAK ADA OTAK


Ada seorang guru tadika yg tidak percaya
wujudnya tuhan dan die pun
berfikir bagaimana nak brain wash kanak2 di
tadika tsebut supaya tak
percaya wujudnya tuhan. Die pun mendapat
satu akal...

Guru tadika : Anak2,nampak tak pen ni.
Anak2 : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ade kan.
Anak2 : Ader cikgu.

kemudian guru tadika tadi memasukkan pen tu
dalam poket die, kemudian
bertanya lg..

Guru tadika :Anak2,nampak tak pen?
Anak2 : tak nampak cikgu.
Guru tadika : pen ade tak?
Anak2 : takder cikgu.

Guru tadika : Anak2 nmpk tuhan tak?
Anak2 : tak nampak cikgu.
Guru tadika : tuhan ader tak?
Anak2 : takder cikgu.

Guru tadika td sgt gembira sbb tujuan die nak
brain wash otak budak2 tu berjaya.Ttp dlm
byk2 bdk tu ader seorang budak yg pintar,dan dia minta pun mengangkat tangan
Bdk A : Cikgu bleh sy ckp sesuatu.
Guru tadika : Bleh,mari ke depan.
Bdk A : kwn2 nmpk cikgu tak.
Kwn2 : nampak.
Bdk A : cikgu ader! kan?
Kwn2 : ader.

Bdk A : kwn2 nmpk otak cikgu tak?
Kwn2 : tak nampak.
Bdk A : cikgu ader otak tak?
Kwn2 : tak ader.